Alles over de landelijke keuken

Ben jij uitgekeken op je huidige keukeninrichting, houd je van sfeer, gezelligheid en functionaliteit? Dan past de landelijke keuken helemaal bij jou! De landelijke stijl is knus, warm en heeft een authentieke touch met een vleugje nostalgie.

De landelijke stijl is geïnspireerd op de keukens van de vroegere grote woonboerderijen. Daar werd het aangename met het nuttige verenigd en zaten gezinnen nog lang in de keuken bij de warmte van de haard of het kolenfornuis.

Er werd niet alleen gegeten, men zat er ook voor het handwerken, verstellen van kleding, het stoppen van sokken, het roken van een pijp en het overleggen over het werk op het land. Ook werd het 'gewone' bezoek in de keuken ontvangen – de woonkamer was alleen voor de voorname gasten.

De keuken inrichten in landelijke stijl is vrij eenvoudig. Je hoeft er zelfs de oude keuken niet helemaal voor uit te breken. De landelijke stijl laat zich goed integreren met andere woonstijlen. Dit betekent dat je elementen uit de keuken niet weg hoeft te doen als ze nog bruikbaar zijn. Soms hebben ze een kleine upgrade nodig, zoals een nieuw laagje verf, daarna zijn ze prima opnieuw te gebruiken. Denk aan keukenkastjes, accessoires en keukenapparatuur.

Natuurlijke materialen

Bij de landelijke keuken horen natuurlijke materialen. Op het platteland leefde men dicht bij de natuur, en haalde deze zo veel mogelijk naar binnen. Dat zie je terug in bijvoorbeeld het gebruik van hout, natuursteen en riet. Een houten keukentafel, rieten mandjes, een natuurstenen keukenblad, het pas allemaal binnen de landelijke stijl.

Lees ook: Déze anti-inkijk raamfolie geeft een hip ribglas-effect

Spelen met licht

Natuurlijk licht is een belangrijk element in de landelijke keuken. Vroeger had men geen elektrisch licht, en ze moesten het vooral hebben van daglicht. Maar met veel licht komt ook inkijk. Voor het kiezen van het juiste type gordijnen kijk je naar de functie. Zijn ze vooral decoratief? Kies dan voor bijvoorbeeld vitrage.

Moeten ze het licht tegenhouden op warme dagen, of nieuwsgierige ogen van langslopende mensen? Kies dan voor shutters of houten jaloezieën. Daarmee bepaal je zelf de mate van lichtinval en inkijk. Wil je zacht gefilterd licht maar ook volledige duisternis? Ga dan voor linnen of katoenen semi-transparante overgordijnen in combinatie met verduisterende rolgordijnen.

Flexibele spotjes zijn een goede keuze voor elektrisch licht. Je richt de spotjes dusdanig dat je geen donkere hoekjes hebt. Dimbaar licht geeft je de mogelijkheid zelf de mate van licht te bepalen. Helder licht als je staat te koken bijvoorbeeld, en gedimd licht tijdens een gezellig diner of een borrel met vrienden.

Tip: Kast behangen? Zó doe je dat

Lichte tinten

De natuurlijkheid zie je ook terug in het kleurgebruik van de landelijke keuken. Er wordt gebruik gemaakt van lichte, aardse tinten zoals beige, zand, taupe, eierschaal en crèmewit. Ook pasteltinten en poederachtige tinten passen goed in de landelijke keuken. Wil je een iets luxere stijl? Koningsblauw en dieprood werden gebruikt in keukens van boerderijen van de meer gegoede boeren. Met de kleuren lieten ze zien dat ze geld en aanzien hadden.

Houd je van kleur in de keuken? Voeg dan hier en daar wat accentkleuren toe, zoals groen, blauw en oranje.

Landelijke accessoires

Een paar landelijke accessoires mogen niet ontbreken. Hoe meer je plaatst, des te nostalgischer wordt de sfeer. Een kolenkit in de hoek van de keuken bijvoorbeeld, emaille pannen aan de muur ter decoratie en rieten mandjes op het aanrecht voor bijvoorbeeld de eieren passen helemaal binnen de landelijke stijl. Kijk eens bij de kringloop of op websites met tweedehands spullen, of ga naar een boeldag op het platteland. Meestal vind je daar nog authentieke accessoires.

Lees verder: Hebben! Deze inductie matjes houden je inductiekookplaat brandschoon

Reactie plaatsen