DIY: Maak zelf een room divider van houten latten

DIY: Maak zelf een room divider van houten latten

Heb je een grote ruimte die je wilt opdelen? Ga dan zelf aan de slag met een ingebouwde room divider van houten latten. Deze room divider creëert gezellige hoekjes, zonder je ruimte donker te maken. Zo heb je een betere scheiding tussen verschillende delen van je woning, zoals het eet- en zitgedeelte.

Deze DIY is renter-friendly, dus een fantastische optie als je je huurhuis wilt pimpen!

Room divider ideeën

Een room divider is een geweldig item dat moeiteloos een ruimte in tweeën deelt. Dit kan allerlei vormen aannemen; van een kamerscherm tot een open kast. Bij een open kast of stellingkast kun je de vakken indelen met mooie accessoires. Wees creatief!

Ook zijn er room dividers van glas. Het voordeel hiervan is dat het veel licht doorlaat, net als onze DIY room divider van houten latten. Je kunt bijvoorbeeld je woonkamer geheel of gedeeltelijk afschermen met glazen wanden. Een stijlvolle touch waar je niet omheen kunt.

Maar er is nog meer: je kunt ook je bank zo positioneren dat het een duidelijk scheiding vormt tussen de woonkamer en de rest van je ruimte. Voeg eventueel een lage kast toe achter je bank voor dat extra beetje flair.

Woon je in een studio? Dan kun je ook (paneel)gordijnen gebruiken om je bed of zitgedeelte af te schermen. Het resultaat is een knus en uitnodigend plekje.

Dit heb je nodig voor je room divider van houten latten

De hoeveelheid balken en dikte ervan, hangt af van de grootte van je room divider en hoeveel ruimte je tussen de balken wilt. Deze DIY is voor een built-in room divider van 100 cm breed.

Je bevestigt deze room divider enkel aan de muur; verder klemt hij vanzelf tussen het plafond en de vloer. Je kunt hem eventueel ook verankeren aan de vloer of plafond, maar check altijd of dit mag als je huurt.

Deze materialen heb je nodig:

      

Het stappenplan

Oké, we gaan beginnen, dus leg al je materialen klaar en zet een lekker muziekje op.

Stap 1: opmeten en bouwschets maken

Het maken van deze built-in room divider is een precisieklusje, dus het maken van een schets in cruciaal. Hieronder vind je onze schets voor een room divider van 100 cm breed. Natuurlijk kun je je eigen room divider zo breed maken als je zelf wilt.

Vergeet niet om alles goed op te meten, voordat je het hout op maat zaagt.

Deze afmetingen heb je nodig:

  • De plafondhoogte minus de dikte van de onder- en bovenbalk.
  • De breedte van de room divider. Dit bepaalt hoe ver hij uitsteekt.
  • De hoogte van de staanders. Dit is de plafondhoogte, minus de dikte van de onder- en bovenbalk.

Stap 2: Schuur het hout

Als je de room divider in een later stadium wilt verven, moet je nu eerst de balken licht schuren. Zo hecht de verf beter.

Stap 3: Aftekenen van het hout

Je gaat nu op de onderbalk aftekenen waar je de staanders wilt hebben. Hoe meer staanders je wilt, hoe kleiner de ruimte ertussen wordt. Je berekent het aantal staanders én de ruimte zo: (binnenbreedte frame) – (aantal staanders x breedte van staander) : (aantal staanders +1).

Voorbeeld: de room divider heeft een totale breedte van 1000 mm, waarbij de binnenmaat 924 mm is. Als je 7 staanders van 38 mm breed gebruikt, is de totale breedte van de staanders 266 mm. Met deze informatie kun je de overgebleven ruimte berekenen: 924 mm minus 266 mm = 658 mm.

Het aantal openingen is altijd één meer dan het aantal balken, dus je deelt de 658 mm door 8. Dit geeft een tussenruimte van 82,25 mm.

Stap 4: Bouw het frame 

We beginnen met het bouwen van het frame. Houd rekening met de dikte van de onder- en bovenlat. Deze wil je uitsparen, zodat ze naadloos in het frame passen.

Als je de vier latten voor het frame hebt afgezaagd, is het handig om het frame plat op de grond te leggen om te zien of alles past. Let op: zet het niet in elkaar zetten op de grond, want dit past niet als je het frame weer rechtop wilt zetten.

Begin nu met het bevestigen van de achterste balk tegen de muur met schroeven. Gebruik een waterpas om te controleren of de balk recht staat.

Zit de achterste lat vast aan de muur? Dan maak je de onderlat hieraan vast. Dit doe je met houtlijm. Zorg wel dat de afgetekende kant naar boven ligt.

Bevestig vervolgens de bovenlat met houtlijm aan de achterste lat en lijm tegelijkertijd de voorste balk vast, die tussen de onder- en bovenlat klemt.

      

Stap 5: Bevestig de staanders

Het frame staat en nu wil je de staanders bevestigen met houtlijm. Zorg ervoor dat de staanders stevig tussen het frame zitten door ze nauwkeurig te meten. Je kunt overwegen de verbinding van de balken extra te versterken met een boorhulp. Met deze tool boor je de schroeven gemakkelijker in een hoek, waardoor ze onopvallend zijn.

Vul eventuele (boor)gaten met houtvuller en schuur ze glad.

Stap 6: Je room divider verven

Nu is het tijd om de puntjes op de i te zetten met verf! Ga voor een natuurlijke, donkere beits voor een Japandi-look, of kies voor chique zwart.

Stap 7: je room divider houten latten stylen 

Deze eigentijdse room divider van houten latten creëert knusse hoekjes en vormt daarmee een praktische oplossing om een grote ruimte op te splitsen. Gebruik het als een chique afscheiding voor je thuiskantoor of benadruk de gezelligheid van je eethoek door de room divider te plaatsen als een scheiding tussen je eetruimte en woonkamer.


Uitgelichte afbeelding: @hattemshuisjenr40


Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.
Reactie plaatsen