Ga je op jezelf wonen? Denk hierom!

Gefeliciteerd, je gaat op jezelf wonen! Een spannende mijlpaal, of je nu een huis gaat huren of kopen. Goed voorbereid aan deze nieuwe fase beginnen is ontzettend belangrijk. Hoe pak je dat slim aan? Geen zorgen, wij hebben de belangrijkste tips voor je verzameld. Lees snel verder en ontdek wat je echt niet mag vergeten!

Goed verzekeren is verstandig

Je hebt er eerder misschien niet bij stilgestaan, maar een woning verzekeren is belangrijk. Waar je ouders/verzorgers deze taak voorheen op zich namen, is het nu aan jou om dit goed te regelen. Mocht er schade ontstaan door het weer of omdat er ingebroken en/of gestolen wordt, dan helpt een inboedelverzekering je om de schade te beperken. Heb je ook een garage of schuur bij je nieuwe woning? Dan kan een opstalverzekering ook interessant zijn. En wat dacht je van een aansprakelijkheidsverzekering, voor het geval jij (of je eventuele partner/huisgenoot) schade veroorzaakt bij anderen? Die opstalverzekering is dus bedoeld voor je woning en alles wat eraan vastzit. Zelfs een laadpaal voor je elektrische auto en/of zonnepanelen zijn dankzij zo'n verzekering beschermd tegen schade door brand en/of het weer.

Lees ook: De perfecte lookalike van de togo fauteuil vind je hier

Ga je op jezelf wonen? Denk hierom!

Maak een financieel plan

Volgens het Nibud heb je zo’n €8.000 tot €13.000 nodig voor je uitzet en dat is best veel geld. Maar goed nieuws: je kunt het een stuk voordeliger aanpakken als je wilt. Kijk bijvoorbeeld goed of je recht hebt op bepaalde toeslagen, zoals huurtoeslag. Als je inkomen nog niet zo hoog is of je bent nog jong, dan kun je hiervoor in aanmerking komen wanneer je een woning huurt. Dit geldt ook voor zorgtoeslag als tegemoetkoming op je zorgverzekeringskosten. Controleer wel of je financiële gegevens goed ingevuld zijn, anders bestaat de kans dat je die toeslag aan het eind van het jaar (deels) moet terugbetalen. Wat je ook meeneemt in zo’n financieel plan zijn alle andere kosten, zoals die voor de boodschappen, televisie, internet, opstalverzekering, je mobiele telefoon en andere vaste lasten. Door hier een duidelijk overzicht van te maken, weet je wat je elke maand te wachten staat. En van het geld dat overblijft kun je sparen en leuke dingen doen!

Lees ook: 5X De mooiste design fauteuils

Pak het extra slim aan!

Zodra je je nieuwe stekje betrekt, kun je een housewarming geven. Help je gasten door een cadeaulijst met hen te delen waarop dingen staan die je nodig hebt voor in je huis. En maak er een feestje van waarbij iedereen zelf iets te eten en/of te drinken meeneemt, want dat scheelt ook in de kosten! Verder kun je gerust eens rondvragen naar of mensen nog een wasmachine, droger of bankstel over hebben dat in de weg staat. Misschien mag je het wel (voor een klein prijsje) ophalen? En er zijn vast ook Facebook groepen waarin mensen uit jouw omgeving hun meubels en spullen voor minder verkopen of zelfs weggeven. Houd die vooral in de gaten, want dit soort ‘slimme bezigheden’ kunnen je een hoop geld schelen én leuke items opleveren!

Lees ook: DIY: Maak een Parijse Spiegelwand met IKEA-spiegels


Reactie plaatsen