Je bank zelf impregneren? Zo pak je het aan

Je bank zelf impregneren? Zo pak je het aan

Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal wel eens een vlek gemaakt op een geliefd meubelstuk. Een glas rode wijn of een bord spaghetti, je kent het wel. Je bank zelf impregneren biedt een geheim wapen tegen die gevreesde vlekken. 

Als je een nieuwe bank koopt, wordt vaak aangeboden om hem te laten impregneren. Maar je kunt ook zelf aan de slag. Hier lees je hoe je dat doet.

Wat is impregneren? 

Bij impregneren geef je je bank een speciaal laagje. Dit laagje zorgt ervoor dat vuil zich niet hecht aan de vezels van de stof. Vuil en vloeistoffen blijven op de vezels liggen, waardoor je bank makkelijker schoon te maken is. Vlekken krijgen minder kans en zijn makkelijker schoon te maken.

Bovendien is je bank minder gevoelig voor verkleuringen door zonlicht. Het laagje is niet zichtbaar en voel je ook niet.

Welke stoffen kun je impregneren? 

In principe kun je alle banken impregneren, of ze nu van stof zijn of leer. Een stoffen bank is misschien wel het meest gevoelig voor vlekken. Vloeistoffen trekken makkelijk in textiel. Vooral microleder en velours zijn vlek gevoelig.

Impregneermiddel is meestal specifiek ontworpen voor bepaalde materialen, zoals katoen, polyester, leer, of een combinatie daarvan. Het is essentieel om het impregneermiddel te kiezen dat geschikt is voor het type stof van je bank.

Tip: Onthoud dat verschillende impregneermiddelen ook verschillende eigenschappen kunnen hebben, zoals waterafstotendheid, vlekafstotendheid en bescherming tegen UV-straling. Kies het impregneermiddel dat het beste past bij de specifieke behoeften van je bank en lees altijd de instructies op de verpakking zorgvuldig door voor het beste resultaat.

Bij de aanschaf van een nieuwe bank biedt de verkoper soms aan om je bank te laten impregneren. Dit gaat vaak gepaard met een servicepakket. Stel je voor dat je onverhoopt een vlek niet uit je geïmpregneerde bank krijgt, dan staat de service van de fabrikant paraat. Maar niet alle vlekken vallen onder de vlekgarantie en het is bovendien duur. Zelf impregneren is dan een uitkomst.

Lees ook: deze salontafel hack scheelt je honderden euro’s

Zelf aan de slag met je bank impregneren

Zelf impregneren is zo moeilijk nog niet. Volg gewoon dit stappenplan!

Benodigdheden:

Stap 1: Koop het juiste impregneermiddel

Het beste impregneermiddel voor je bank, hangt af van het materiaal. Twijfel je over het best passende impregneermiddel? Vraag dan advies aan een meubelzaak of schoonmaakbedrijf.

Stap 2: Maak je bank schoon

Voor een goede hechting van het impregneermiddel is het belangrijk dat je bank schoon en droog is. Maak de bank eerst goed schoon met de stofzuiger. Hierna kun je je bank ook stomen met een stoomreiniger. Het is wel belangrijk om de bank goed te laten drogen, voordat je verder gaat naar de volgende stap.

Stap 3: Impregneren

Schud het impregneermiddel goed en test het eerst op een klein, onopvallend deel van de bank om te zien of het materiaal niet verkleurt. Houd de impregneerspray op een afstand van ongeveer 20 cm van de bank en verdeel het middel gelijkmatig over het gehele oppervlak. Wees voorzichtig om niet te veel impregneermiddel op één specifieke plek te spuiten, aangezien dit mogelijk vlekken veroorzaakt.

Tip: Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte tijdens het impregneren. Dit helpt bij het versnellen van het droogproces en vermindert eventuele dampen.

Stap 4: Drogen & klaar!

Laat de bank volledig drogen volgens de instructies op het impregneermiddel. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van het product.

Hoe vaak je bank impregneren? 

Hoe vaak je je bank moet impregneren, hangt af van verschillende factoren. Als je bijvoorbeeld kinderen of huisdieren hebt, kan het nodig zijn om je bank vaker te behandelen. Over het algemeen is één keer per jaar een goede richtlijn, maar kijk goed naar de staat van de bank.

Als je merkt dat vloeistoffen niet meer van de stof parelen zoals voorheen, is het tijd om je bank opnieuw te impregneren.

Ook leuk: Het verhaal achter de renovatie van een 110 jaar oud huis

Wat is de droogtijd voor je bank impregneren?

Zo, je bank is geïmpregneerd! Maar wanneer kun je er weer op zitten? De droogtijd ligt aan hoe goed je bank geventileerd wordt na het impregneren. Over het algemeen raden we aan om minimaal 24 uur te wachten voordat je je geliefde zitplek weer in gebruik neemt. Geef het impregneermiddel de tijd om zijn onzichtbare, beschermende barrière te vormen.

Dus, of je nu kiest voor de professionele aanpak via een gespecialiseerd bedrijf of de doe-het-zelf route, het impregneren van je bank is een investering in de toekomst van je meubilair.

Dit artikel bevat affiliate links

Uitgelichte afbeelding: @kastjenaardemuur


Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.
Reactie plaatsen