Met deze checklist lukt je lenteschoonmaak wél

Met deze checklist lukt je lenteschoonmaak wél

De vogeltjes fluiten, bomen bloeien en de zon schijnt: het is lente! Tijd om de winterblues af te schudden en je huis fris te maken met een lenteschoonmaak.

Kijk je op tegen een grondige lenteschoonmaak? Dat is niet nodig, want met deze lijst vink je de schoonmaak kamer voor kamer af. Let’s go!

Woonkamer

Pak je schoonmaakspullen en trek je schoonmaak handschoenen aan, want we gaan beginnen.

 1. Zet alvast een raampje open in de woonkamer en laat frisse lucht binnen.
 2. Haal je gordijnen af en was ze op een fijnwasprogramma. Mag je de gordijnen niet wassen? Laat ze dan buiten luchten of breng ze naar de stomerij.
 3. Haal alle oppervlaktes leeg, zoals je tafel, kasten, koffietafel en bijzettafeltjes. Stof alle oppervlaktes nu goed af met een droog doekje. Maak het hierna schoon met een sopje.
 4. Pak nu de stofzuiger erbij en zet al je meubels aan de kant. Stofzuig de woonkamer grondig.
 5. Heb je een vloerkleed? Kleine vlekjes maak je schoon met een mengsel van baking soda, azijn en groene zeep. Als je je vloerkleed een grondige reiniging wilt geven, gebruik je het beste een stoomreiniger.
 6. Ramen lappen hoort er ook bij! Dus pak je emmer en ga aan de slag.
 7. Vergeet ook niet te wat rommelhoekjes te organiseren. Lades, bakjes of manden liggen soms behoorlijk vol met allerlei spullen, zoals elastiekjes, usb’s, afstandsbedieningen, batterijen enzovoorts.
 8. Zijden boeket

  Dit zijden boeket shop je hier


  Slaapkamer

  Top, de eerste kamer is schoon. Nu door naar de slaapkamer!

  1. Begin bij je matras, vaak het vuilste element in een slaapkamer. Haal de lakens van het bed en pak je stofzuiger erbij. Stofzuig je matras met een kleine zuigmond. Dit verwijdert huisstofmijt. Vergeet ook niet je matras om te draaien!
  2. Geef de rest van de kamer een goede beurt met de stofzuiger.
  3. Kijk nu naar je nachtkastje: liggen er overbodige spullen op? Verwijder deze en stof alles goed af.
  4. Ook hier: was de gordijnen of stof je lamellen af.
  5. Nu is het tijd om je garderobe onder de loep te nemen. Geef kleding die je het afgelopen jaar niet hebt gedragen een nieuwe bestemming door het te verkopen of doneren.
 9. Lees ook: DIY: laat je huis heerlijk ruiken met zelfgemaakte roomspray

  Badkamer 

  Goed bezig! Nu is de badkamer aan de beurt. Naast de gebruikelijke poetsbeurt zijn er een paar punten om extra op te letten tijdens je lenteschoonmaak.

  1. Check je make-up lade. We verzamelen het hele jaar door allerlei make-up in onze lades, maar helaas heeft make-up ook een houdbaarheidsdatum. Gooi alles wat over datum is de deur uit en start met een schone lei.
  2. Maak je doucheputje schoon. Een doucheputje raakt verstopt met haren, zeepresten en vuil. Dit leidt tot stilstaand water en nare geurtjes - regelmatig schoonmaken is daarom geen overbodige luxe! Sprenkel wat baking soda in je doucheputje en spoel het daarna door met azijn.
  3. Ontkalk je douchekop! Draai hem los en leg hem in een badje van (schoonmaak)azijn en water - je douche is weer als nieuw.
  4. De wasmachine heeft ook wat liefde nodig op z’n tijd. Voeg een kopje azijn toe aan het wasmiddelbakje en draai een lege wasmachine op 90 graden. Dit verwijdert opgehoopte vuil- en zeepresten. Maak hierna de deurrubbers schoon. Als laatste laat je het filter leeglopen (deze zit meestal rechtsonder in de wasmachine) en geef je deze een snelle schoonmaakbeurt.
      
 10. Keuken

  We zijn er bijna - als laatste nog de keuken.

  1. Begin bij de koelkast: haal hem helemaal leeg en gooi alles wat over datum is in de prullenbak. Maak een sopje en maak je koelkast van boven naar beneden schoon (vergeet de groentelades niet!).
  2. Reorganiseer je kruidenlade. Al die lekkere kruiden zijn soms erg lastig om op te bergen. Een kruidenlade organizer helpt je bij het creëren van overzicht.
  3. Geef de vaatwasser een deep clean. Vul een bakje met schoonmaakazijn en zet een lege vaatwasser aan op de heetste temperatuur.
  4. Ontdooi de diepvries. Haal alles uit je diepvries en plaats het in een koelbox of op een koele plaats. Schakel de diepvries uit en laat de deur openstaan, zodat de ijslaag smelt. Leg oude handdoeken onder de diepvries om het water op te vangen. Als al het ijs is gesmolten, maak je de binnenkant van je diepvries schoon met een sopje of water en azijn.
  5. Ook leuk: zó doe je het: meer kleur in huis

   een keukenkast met mandjes

   Bron: Mackenzie Horan via Pinterest

   een witte keukenkast met organizers en potjes

   Bron: Caro Davies via Pinterest

   You dit it! Geef jezelf een schouderklopje voor het voltooien van je lenteschoonmaak.

   Lees ook: zo houd je thuis een selfcare avond


   Deze blog bevat affiliate links

Reactie plaatsen