Met deze tips creëer je de perfecte ochtendroutine
Lifestyle
Lifestyle
2 min

Met deze tips creëer je de perfecte ochtendroutine

2 min

Stel, je wordt op een dag wakker en je leven is op wonderbaarlijke manier veranderd. Wat zou er anders zijn? Heb je meer energie, ben je gezonder of zelfs productiever? Er is een manier om dit te bereiken: met een goede ochtendroutine.

Wat is een ochtendroutine?

Een ochtendroutine is simpelweg een reeks gewoontes die je elke ochtend doorloopt. Het helpt
je de dag op de juiste manier te starten. Je bent vast verrast als ik zeg dat je al een ochtendroutine hebt. Deze ochtendroutine ziet er voor iedereen anders uit: van sporten en een dagboek bijhouden tot de krant lezen en een kop koffie drinken. Of, als alternatief, vijf keer op snooze drukken en dertig minuten lang door Instagram scrollen. Al deze voorbeelden maken deel uit van een ochtendroutine, maar de ene is productiever dan de andere.

miracle-morning-ochtend-routine
Bron: themiraclemorning Instagram

Ochtend routine samenstellen

Hoe ontwikkel je de perfecte ochtendroutine? Volgens het boek Miracle Morning van Hal Elrod stel je je ochtendroutine vast volgens zes pijlers. In het boek noemt Elrod dit “Savers”.
Elrod lijkt te weten waar hij het over heeft. Ondanks meerdere uitdagingen in het leven, waaronder twee keer de dood in de ogen te hebben gekeken en een faillissement, werd Elrod een ultraloper, spreker, auteur, een dankbare echtgenoot en vader - allemaal op 30-jarige leeftijd.

Bij de Savers-methode staat elke letter van het woord “savers” voor een pijler, te beginnen met stilte. Denk aan meditatie of gebed. Hierna volgt affirmaties, visualisatie, exercise (beweging), reading (lezen) en als laatste schrijven.

Met de methode uit Miracle Morning stel je zelf je ochtendroutine samen:

1. S - silence (stilte). Begin de dag met stilte. Maak bijvoorbeeld een kopje thee en mijmer, mediteer of bid.

2. A - Affirmations (affirmaties). Affirmaties zijn persoonlijke bekrachtigingen die je tegen jezelf zegt of denkt, zoals “vandaag behaal ik al mijn doelen”.

3. V - Visualisation (visualisatie). Stel jezelf je ideale leven voor. Hoe ziet dit eruit? Visualiseer je ideale leven en plan je doelen.

4. E - Exercise (beweging). Beweging is vrij te interpreteren: doe een paar yogaoefeningen, laat de hond uit, of loop een paar kilometer hard.

5. R - Reading (lezen). Lezen geeft ons brein een boost en verlaagt de bloeddrukspiegel. Ook dit is weer vrij in te vullen: lees een zelfhulpboek, de krant of een tijdschrift.

6. S - Scribing (schrijven). Als laatste besteed je tijd aan schrijven. Dit is bijvoorbeeld een to-do lijstje samenstellen, je doelen opschrijven of in je dagboek schrijven.

Met een fijne ochtendroutine staat zelfs een fervente nachtbraker met plezier een uurtje eerder
op. Voortaan ben je niet alleen vroeg uit de veren, je hebt ook voor 9:00 ‘s ochtends meer gedaan dan wat je normaal doet - en dat voelt goed.

Zoals Elrod het zegt: “word wakker en besef hoeveel je kunt bereiken!”