Als stewardess vliegt Celina de hele wereld over

Van New York tot Nairobi. Als stewardess vliegt Celina de hele wereld over.  Altijd gekleed in mooie pakjes en betaald krijgen terwijl je rondreist, een droombaan voor velen. In dit artikel vertelt Celina ons hoe het is om te werken als stewardess. 

stewardess-werken-vliegen

Wilde je altijd al stwardess worden?

Nee. Als puber wist ik niet zo goed wat ik wilde worden en dat is merkbaar aan mijn achtergrond. Ik begon aan het Grafisch Lyceum waar ik Audiovisueel Vormgeven heb gestudeerd. Daarna wilde ik graag naar de universiteit, maar daarvoor had ik eerst een propedeuse nodig. Ik heb deze gehaald om vervolgens aan de Universiteit van Amsterdam de studie Media Studies te doen met als specialisatie Nieuwe Media. Als bijbaan naast mijn studie werkte ik als grondstewardess op Schiphol en ik merkte al snel dat ik ook zou willen vliegen. Na een lange lijdensweg, omdat ik 3 jaar op de wachtlijst heb gestaan vanwege de pandemie, ben ik nu eindelijk werkzaam als Cabin Attendant.

Je werkt elke keer met een totaal andere crew, hoe is dat?

Ik vind het geweldig! Ik hou van de afwisseling. Ook is het fijn dat als het een keer niet klikt met iemand de kans groot is dat je diegene niet snel meer tegenkomt. Heb ik nog niet meegemaakt trouwens, tot nu toe wel altijd leuke collega’s ontmoet. Als het supergoed klikt met collega´s en je vaker samen wilt vliegen is het super dat je vluchten kunt aanvragen om samen te werken.

willemstad-curacao-stewardess
stewardess-werken

Ben je nooit bang om te vliegen of om neer te storten ?

Nee, nooit bang voor. Ik heb zoveel rust gehaald uit het begrijpen van hoe een vliegtuig werkt en hoe veilig het is. Ik kom weleens mensen tegen met vliegangst. Ik adviseer ze dan om voor afleiding te zorgen aan boord . Denk aan puzzels of series downloaden op je telefoon. Tip is ook om niet te veel cafeïnehoudende dranken te drinken, dit kan je angst versterken. Wat ik mensen met vliegangst ook aangeef is dat het vliegtuig zo onwijs veilig is en turbulentie geheel ongevaarlijk. Toch bang voor turbulentie? Dan is het advies om een stoel te boeken in het midden of voorin het toestel. Daar voel je turbulentie het minst. 

Welke stad heeft jouw hart gestolen en is de ideale plek voor een citytrip?

Edinburgh heeft mijn hart gestolen. Ik had nooit iets met de UK. Vond het altijd onwijs deprimerend tot ik Schotland heb ontdekt. Ik was op slag verliefd op Edinburgh. Aanrader dus! Oh, en Berlijn is ook een verborgen parel.

stewardess-klm-vliegen

Naar welke bestemming zou je graag vaker vliegen en waarom?

Ik zou graag vaker naar Thailand willen vliegen. Het is er zo veilig op straat voor toeristen en de inwoners zijn onwijs vriendelijk. Daarnaast is de Thaise keuken een van mijn favoriete keukens. Dus Thailand ziet mij zeker weer terug, tijdens werk of op vakantie!

Slaap je tijdens lange vluchten ?

Ja, wij slapen in speciaal voor crew ingerichte rustruimtes aan boord. Het verschilt per toestel hoe dit eruit ziet. Er zijn twee rondes om `af´ te gaan zoals dat heet. Er moet namelijk een minimaal aantal cabin crew aanwezig zijn in de cabine voor flight safety. Dus onderling kies je wie als eerst gaat en wie als tweede gaan.

nairobi-stewardess
newyork-stewardess

Wat is het grappigst wat je ooit aan boord hebt meegemaakt?

Ik weet het nog heel goed. Het was een van mijn eerste vluchten ‘los’. Dus meetellend als volwaardig cabin crewlid. Wij vlogen naar Cartagena, Colombia en een dame kwam een beetje verward op mij af. Zij vroeg “Sorry mevrouw, maar heeft u mij zien instappen? Ik heb slaappillen geslikt en ben dat moment van instappen helemaal kwijt”. Ik vertelde haar dat ik haar niet heb instappen, maar het feit dat zij halverwege de vlucht voor mij staat bevestigd in ieder geval voor 100% dat ze is ingestapt. Vervolgens zei ik “Maakt u zich maar geen zorgen want u zit veilig aan boord van uw Tokyo vlucht”. Even schrok ze, zij moest uiteraard naar Colombia, maar al snel konden wij er beiden om lachen.

stewardess-werken
Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Interiorvibes
Logo