Dit zijn de meestvoorkomende irritaties wanneer je gaat samenwonen

Dit zijn de meestvoorkomende irritaties wanneer je gaat samenwonen

Dus... het is zover. Je gaat samenwonen. Spannend! Maar voordat je juichend naar de IKEA sprint voor een nieuwe bank, een kleine heads-up: samenwonen is een tikkeltje anders dan alleen een tandenborstel achterlaten bij je lover. Want hoewel het heerlijk is om elke ochtend wakker te worden naast je partner, komen er ook iets minder romantische realiteiten bij kijken. Denk aan: ‘waar moet je op letten bij samenwonen’, want ineens is je woonruimte niet meer van jou alleen.

Maar geen stress! We hebben hier een paar lifesavers (én producten) die je helpen om van je huurwoning een gezamenlijke zen-plek te maken, zonder al te veel gedoe. Ready? Let’s dive in!

1. “Waarom liggen je sokken áltijd op de grond?”

Ah, de klassieke ‘rondslingerende sokken’-irritatie. Voor de één een 'kleinigheidje', voor de ander de trigger van een dagelijkse innerlijke strijd. Het geheim? Geef alles een vaste plek, en maak het makkelijk. Een mooie wasmand die je naast je bed kunt zetten (ja, echt, dat mag) maakt het minder aantrekkelijk om je sokken overal achter te laten. 

Product tip: Schaf ladeverdelers aan, zodat je alles snel terugvindt in je kledingkast. Of gebruik mandjes of bakjes als organizers om sokken snel op te bergen. 

2. “Waarom moeten ALLE spullen van jou in de woonkamer staan?”

Samenwonen betekent: gezamenlijke smaak ontdekken. Maar, real talk – soms is dat best een uitdaging. Want waar jij misschien dol bent op je minimalistische interieurstijl, zit je partner met liefdevolle herinneringen aan z’n mancave decor. Wat dacht je bijvoorbeeld van die levensgrote Batman poster? Dat vraagt om diplomatie. Probeer samen een moodboard te maken van meubels en accessoires die jullie allebei mooi vinden. 

Product tip: Een bank waar jullie allebei blij van worden. Kies voor een neutrale kleur, die je met een aantal kussens en plaids een eigen twist kunt geven – zo kan je interieur steeds weer veranderen en bij jullie stijlen passen.

3. “Moet je écht zoveel schoenen in de gang zetten?”

Oké, dit is een klassieker. De gang is vaak het eerste wat je ziet wanneer je binnenkomt, en de kans is groot dat die meteen vol ligt met schoenen – van enkellaarsjes tot sportsneakers. Want waar leg je ze anders neer? Of je nu samen met 20 paar schoenen kampt of gewoon graag een nette hal wilt, een beetje organisatie is hier geen overbodige luxe.

Product tip: Een stijlvolle schoenenkast kan dé oplossing zijn. Hiermee krijgt elke schoen een eigen plekje en voorkom je dat je over elkaar heen struikelt. En geloof me, die schoenenkast hoeft écht niet saai te zijn.

Tip: Bij deze winkels krijg je verhuiskorting!

samenwonen: waar moet je op letten?

4. “Kun je niet gewoon je spullen opruimen?”

Rondslingerende items – van laptops op de eettafel tot die ene stapel tijdschriften op de grond – het gebeurt sneller dan je denkt. En voor je het weet, heb je er zelfs een kleine irritatie bij. De oplossing? Zorg dat je je 'eigen hoekjes’ hebt. Een kleine werkplek voor hem, een cozy leeshoekje voor haar. Zo voorkom je dat al jullie spullen ineens ‘gemeenschappelijk terrein’ worden.

Product tip: Een mooi opbergmeubel voor je werkplek en een kastje voor in de woonkamer waar jullie samen aan opbergruimte kunnen werken.

Ook leuk: De mooiste beige muurverf op een rijtje

5. “Serieus, wie heeft de wc-rol niet vervangen?”

Ah, de WC-rol-kwestie. Het klinkt onbenullig, maar het kan écht voor irritatie zorgen. Want zodra die laatste velletjes bijna op zijn, kan de grote vraag komen: wie vervangt hem? Zorg voor een stijlvolle toiletrolhouder en berg meteen wat extra rollen op – het liefst zo dat ze makkelijk zichtbaar zijn. Probleem opgelost, zonder woorden.

6. “Waarom zijn er overal kruimels?”

Ken je dat gevoel? Je stapt nietsvermoedend de keuken in, en ineens voelt het alsof je op het strand loopt – kruimels, overal! Hoe ze daar terechtkomen, is soms een mysterie. Het is niet alleen de keuken, trouwens; een spontane kruimelsafari door de woonkamer en gang is ook geen uitzondering. Dus tenzij je dagelijks met de stofzuiger in de weer wilt, is het tijd voor een oplossing die jouw leven én je relatie een stukje makkelijker maakt.

Product tip: Kies voor een robotstofzuiger die je vloer automatisch kruimelvrij houdt, of een compacte kruimeldief voor de snelle klusjes. Zo is jouw huis binnen no-time weer helemaal zen.

Samenwonen zonder drama? Het kan!

Van het bepalen van gezamenlijke meubels tot het vinden van jullie eigen stijl – het is allemaal een avontuur, maar eentje waar je met een beetje voorbereiding echt van kunt genieten. En eerlijk, al die kleine irritaties verdwijnen sneller dan je denkt als je samen een sfeervolle plek weet te creëren. Dus ja, maak een moodboard voor je interieur, en kijk uit naar die eerste avond samen op de nieuwe bank.

Twee mensen zitten op de bank in woonkamer

Waar moet je op letten als je gaat samenwonen?

Als je gaat samenwonen, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Bespreek vooraf financiële afspraken: open bijvoorbeeld een gezamenlijke rekening voor vaste lasten en bepaal wie wat betaalt. Maak duidelijke afspraken over de verdeling van huishoudelijke taken en bespreek hoe jullie omgaan met persoonlijke ruimte.

  • Financiële afspraken maken: Bespreek wie welke kosten betaalt, open eventueel een gezamenlijke rekening, en leg afspraken vast over inkomen en uitgaven. 
  • Samenlevingscontract overwegen: Dit kan helpen bij het regelen van eigendomsrechten, pensioenpartnerschap en erfbelasting.
  • Huishoudelijke taken verdelen: Maak duidelijke afspraken over wie welke klusjes doet om conflicten te voorkomen.
  • Communicatie is cruciaal: Bespreek verwachtingen, luister naar elkaar, en wees bereid compromissen te sluiten.
  • Ruimte voor elkaar en jezelf: Zorg voor quality time samen, maar ook voor tijd om dingen apart te doen. 
  • Praktische regelingen treffen: Denk aan het doorgeven van het nieuwe adres, afspraken over huur- of koophuizen en eventuele leningen.

Waarom is een samenlevingscontract handig?  

Een samenlevingscontract is handig omdat het juridische en financiële afspraken tussen partners vastlegt, wat voor duidelijkheid zorgt in het dagelijks leven en bij onverwachte situaties. Het biedt bijvoorbeeld bescherming als één partner overlijdt, aangezien je met een samenlevingscontract vaak als partner wordt erkend bij pensioenregelingen en erfbelasting.

Daarnaast kunnen afspraken worden vastgelegd over eigendommen, kostenverdeling, en schulden. Dit voorkomt onduidelijkheden en conflicten, vooral bij een eventuele breuk of als één van de partners het huis bezit. Het contract kan ook dienen om praktische zaken, zoals de verdeling van huishoudelijke taken, te formaliseren.

Lees ook: Huurwoning inrichten? 9 Slimme tips 

waarom een samenlevingscontract handig is als je gaat samenwonen

Wat moet je regelen als je gaat samenwonen? 

Als je gaat samenwonen, komt er veel op je af. Het is niet alleen een kwestie van je spullen verhuizen naar een nieuw huis, maar ook het regelen van praktische en juridische zaken. Van het verdelen van de kosten tot het aanvragen van huurtoeslag en het vastleggen van afspraken in een samenlevingscontract, er zijn verschillende belangrijke zaken die je moet regelen om een soepele start te maken.

Financiën

  • Open een gezamenlijke rekening voor gezamenlijke kosten zoals huur, boodschappen en verzekeringen.
  • Maak duidelijke afspraken over wie welke kosten betaalt en overweeg een verdeelsleutel op basis van inkomen.

Samenlevingscontract

  • Stel een samenlevingscontract op om afspraken over eigendom, pensioenen, en erfbelasting vast te leggen. Een samenlevingscontract is niet verplicht, maar biedt wel meer bescherming, vooral als één van de partners een huis bezit of er schulden zijn.

Huurtoeslag aanvragen

  • Als je een huurhuis hebt, controleer of je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Je kunt huurtoeslag aanvragen via de Belastingdienst. Let op de inkomensgrenzen en de huurprijs die voor huurtoeslag in aanmerking komen.

Inschrijven op adres

  • Geef je nieuwe adres door aan de gemeente en andere belangrijke instanties zoals je werkgever, bank en zorgverzekeraar.

Huishoudelijke taken verdelen

  • Maak afspraken over wie welke huishoudelijke taken op zich neemt, zoals schoonmaken, koken, en boodschappen doen.

Woning en inrichting

  • Bespreek de inrichting van het huis en deel de kosten van meubels of eventuele renovaties.
  • Lees hier hoe je je huis er duurder laat uitzien met een klein budget. 

Verzekeringen en abonnementen

  • Controleer of je bestaande verzekeringen (zoals inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen) up-to-date zijn en of gezamenlijke abonnementen voordeliger kunnen.

Adreswijzigingen doorgeven

  • Vergeet niet je adreswijziging door te geven aan energie- en internetleveranciers, zorgverleners en andere relevante partijen.
  • Precies weten waar je je adres moet wijzigen, inclusief handige checklist? Download dan hier onze verhuisgids