De kracht van slow living in je interieur
in Trends

De kracht van slow living in je interieur

In de hectische wereld waarin we leven, is slow living een welkome trend die steeds populairder wordt. Maar wist je dat je slow living ook kunt toepassen in je interieur? Hier lees je onze tips om je huis om te toveren tot een plek om op adem te komen! 

Wat is slow living?

Laten we eerst eens kijken naar wat slow living eigenlijk inhoudt. Slow living betekent letterlijk “langzaam leven”. Het is een levensfilosofie die draait om het vertragen van het tempo. Het koesteren van de kleine momenten staat centraal, omdat juist deze eenvoud de sleutel is tot geluk. 

Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Het kan al bij iets kleins beginnen als genieten van een kopje koffie in de ochtend, zonder je telefoon te checken. Alles waarbij je bewust geniet van een alledaags moment, is slow living. Door deze bewuste momenten door je dag te verspreiden, creëer je meer rust in je hoofd en daarmee ook in je leven. 

Slow living in je interieur

Een van de meest directe manieren om slow living in je leven toe te passen, is door het toe te voegen in je huis. Je leefomgeving heeft een directe invloed op je gemoedstoestand. 

Het betekent afstand nemen van overdreven materialisme en het kritiekloos volgen van de laatste trends. In plaats daarvan omarmt slow living rust, persoonlijkheid en simplisme. Hier zijn enkele tips om slow living naadloos in je interieur te laten passen:

1. Minimalisme als basis

Een van de kernprincipes van slow living is het omarmen van minimalisme. De toestand van je huis weerspiegelt de toestand in je hoofd. 

Begin daarom met een schone lei. Hoe? Door te ontspullen. Dus, haal je innerlijke Marie Kondo naar boven en ga aan de slag:

  • Marie Kondo-methode: Ga door elk item in je huis en vraag jezelf af of het je vreugde brengt. Zo niet, overweeg dan om het te doneren, verkopen of weg te gooien.
  • Ruimte per ruimte: Begin met één kamer of zelfs één hoek. Door het stap voor stap te benaderen, voorkom je overweldiging en kun je je beter concentreren op wat echt belangrijk is.
  • Kleding minimaliseren: Bekijk je kledingkast kritisch. Doneer of verkoop kleding die je niet meer draagt of die niet meer bij je stijl past.
  • Digitale opruiming: Neem de tijd om je digitale leven op te schonen. Verwijder overbodige bestanden, organiseer je foto's en verminder het aantal apps op je telefoon.
  • Papier minimaliseren: Ga door stapels papierwerk, oude rekeningen en documenten. Digitaliseer indien mogelijk en recycle wat niet nodig is.

Als je dan toch de aandrang voelt om nieuwe spullen te kopen, is het belangrijk om te onthouden: kwaliteit gaat boven kwantiteit. Investeer dus liever in tijdloze, duurzame spullen. Zorg voor voldoende opbergruimte en vermijd te veel decoratie. Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd.

Koester daarnaast de spullen die je al hebt, in plaats van te focussen op wat je niét hebt. Zo leer je dankbaar te zijn, zonder jezelf te verliezen in materialisme. 

een zwarte vaas staat op een zwarte bijzettafel tegen een witte muur

2. Natuurlijke elementen

Als je naar de natuur kijkt, zie je dat dingen tijd kosten. Denk maar aan planten, bomen en bloemen: ze groeien ook niet in één dag. De natuur is daarom een grote inspiratiebron voor slow living. 

Voor slow living geldt daarom: breng de natuur naar binnen. Hoe? Gebruik natuurlijke materialen zoals hout en steen in je interieur. Deze elementen stralen rust uit en verbinden je met de buitenwereld. Daarnaast kun je ook planten of bomen in huis halen.

3. Rustgevende kleurenpaletten

Drukke kleuren, printjes en patronen door elkaar maken je interieur chaotisch. Dat is wat je juist niet wilt bij slow living. Vermijd daarom felle en opdringerige kleuren die onnodige drukte veroorzaken. 

Kies liever voor neutrale kleuren, zoals warm grijs en zachte beige tinten, om een rustige achtergrond te creëren voor een ontspannen en gebalanceerde sfeer. Zachte tinten zoals pastelblauw, groen en neutrale kleuren dragen hier ook aan bij. 

lookbooks japandi

4. Comfy place

Slow living gaat hand in hand met comfort. Creëer gezellige hoekjes met comfortabele meubels en zachte texturen. Denk aan pluche kussens, dekens en comfortabele stoelen waarin je je kunt nestelen met een goed boek voor een momentje me-time

Ook in de slaapkamer kun je meer comfort aanbrengen. Begin bij de basis: een solide bed en een heerlijk matras. Een goede nachtrust is nu eenmaal van onschatbare waarde. Maak het geheel af met gezellige kussens en een grote sprei

Heb je last van slapeloosheid of word je regelmatig verstoord door omgevingsgeluiden? Een white noise machine kan helpen. Door een constant en neutraal geluid te produceren, zoals het geluid van ruis op een radio, kan een white noise machine ongewenste omgevingsgeluiden maskeren en een rustgevende achtergrond creëren. 

een slaapkamer met beige dekbed en japandi accessoires

5. Aandacht voor verlichting

Verlichting speelt een cruciale rol in het creëren van de juiste sfeer. Kies voor zacht, warm licht in plaats van felle lampen. Dimbare lampen zijn hiervoor perfect. Slimme verlichting kun je niet alleen dimmen, maar ook van een afstand besturen. Bijvoorbeeld met je telefoon. Ook is het bij sommige slimme verlichting mogelijk om de kleur aan te passen van het licht. 

Niets gaat boven zonlicht op je gezicht, toch? Overweeg daarom ook de natuurlijke lichtinval in je woning en zorg ervoor dat zonlicht niet belemmerd wordt. Zorg voor voldoende licht door je gordijnen te openen. Wil je toch nog wat privacy? Kies dan voor inbetween gordijnen of jaloezieën.  

6. Duurzame keuzes

Duurzaamheid is een essentieel aspect van slow living. Maak bewuste keuzes bij het kiezen van meubels en decoraties. Investeer in producten van hoge kwaliteit met een tijdloos ontwerp. 

Een eerste stap is je verdiepen in verschillende duurzame materialen. Hout is bijvoorbeeld een duurzaam materiaal dat met zorgvuldig onderhoud vele jaren mee kan gaan. Rotan voegt een natuurlijke en organische touch toe, terwijl linnen, katoen en leer niet alleen comfortabel zijn, maar ook bekend staan om hun duurzaamheid.

Een essentieel aspect van duurzaam wonen is ook het verminderen van afval en het recyclen van materialen. Overweeg tweedehands meubels of geef oude items een nieuw leven door ze te upcyclen. Dit niet alleen vanwege de milieuvriendelijkheid, maar ook omdat het een uniek karakter aan je interieur toevoegt.

7. Slow Deco

In deze tijd is er elke maand wel een nieuwe decoratie trend. Je hoeft hier niet meteen in mee te gaan: investeer liever in tijdloze, natuurlijke decoratie. Neem de tijd bij het kiezen van nieuwe decoraties. Koop alleen items die écht waarde toevoegen en vermijd impulsaankopen. 

Lees ook: 5 Stylingtips voor woonaccessoires die je moet weten

een vrouw in witte blouse maakt koffie in een keuken

Dagelijkse slow living rituelen 

Nu je een idee hebt van hoe je slow living in je interieur toepast, nemen we een kijkje naar hoe je deze levensstijl in de praktijk brengt. Hier zijn enkele dagelijkse gewoonten die je kunt omarmen om slow living toe te passen:

1. Digitale Detox

Neem regelmatig een pauze van digitale apparaten. Creëer een speciale ruimte in je huis waar elektronica niet welkom is, en reserveer tijd om te genieten van analoge activiteiten zoals lezen, schrijven of gewoon genieten van de stilte.

Investeer ook in offline hobby’s: denk aan naar de bioscoop gaan, wandelen, sporten, een leesclub, een creatieve cursus of schrijven. Het is een win-winsituatie: je ontwikkelt je passie en komt tot rust. 

een persoon schrijft op een wit kladblok

2. Bewuste Maaltijden

Neem de tijd om bewust te eten. Kook met verse ingrediënten en geniet van je maaltijd zonder afleiding. Maak van de eetkamer een plek zonder schermen en deel de maaltijd met familie of vrienden.

3. Meditatiehoekje

Creëer een rustige ruimte in je huis waar je kunt mediteren of gewoon kunt zitten en ademen. Dit hoeft geen grote ruimte te zijn; zelfs een kleine hoek met een comfortabel kussen dient als een toevluchtsoord voor rust en reflectie.

Conclusie

Slow living is geen radicale verandering, maar eerder een geleidelijk proces van bewustwording en aanpassing. Door deze levensstijl te integreren in je interieur, creëer je een omgeving die niet alleen mooi is, maar ook rust en sereniteit uitstraalt. 

Neem de tijd om te genieten van de kleine momenten, omring jezelf met dingen die je vreugde brengen, en ontdek de waarde van een leven dat draait om kwaliteit boven kwantiteit. In een wereld die vaak lijkt te haasten, biedt slow living een welkome adempauze en een kans om te genieten van het hier-en-nu.

Reactie plaatsen