Interieur Guide: dé interieurtips die iedereen moet weten
in Tips

Interieur Guide: dé interieurtips die iedereen moet weten

Van je huis een thuis maken: het lijkt zo simpel, maar er komt veel bij kijken. Meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Het is vaak geen gemakkelijke taak om een kamer zo in te richten dat hij functioneel, stijlvol én gezellig is.

Van het uitzoeken welke verf het beste werkt tot waar het meubilair te plaatsen – er zijn zoveel elementen om rekening mee te houden. Of je nu een heel huis renoveert, de keuken opfrist, óf een woonkamer opnieuw decoreert – deze handige interieurtips mag je niet missen!


1. Maak het je eigen

Vergeet niet dat het om jouw huis draait. Jij weet wat je mooi vindt. Is dat niet het geval? Zorg dan voor de juiste aanpak. Met een goede planning en voldoende inspiratie heeft iedereen het vermogen om zijn eigen huis in te richten. Rekening houden met de laatste trends is de moeite waard, maar geef altijd je eigen persoonlijke draai aan je interieur om het speciaal te maken. Je huis is de plek waar je het grootste deel van je tijd doorbrengt, dus jij moet je er thuis voelen.


2. Verlichting is heilig

De juiste verlichting maakt of breekt je ruimte. De algemene vuistregel voor alle binnenverlichting is dat je meerdere lichtbronnen in één ruimte moet gebruiken. Denk aan verlichting op meerdere niveaus in elke kamer. Stel bijvoorbeeld een keuken voor met verlichting boven het kookeiland en spots onder de kasten. Daarnaast wil je niet dat de ruimte te licht of te donker is. Dimlichten zijn een goede investering want je past de sfeer makkelijk aan. Dimmers geven veel voordelen. Zo gebruik je onder andere minder energie, bespaart geld en past de sfeer in huis beter aan op elke situatie

3. Bepaal je kleurenpalet

Begin je al vroeg te oriënteren op de kleuren die je wilt gebruiken. Denk aan de kleuren voor de muren, het behang, de meubels, jaloezieën en gordijnen. Houd het bij twee hoofdkleuren. De derde kleur kan een highlight zijn voor kussens, lampenkappen, dekbedden en accessoires zoals een tafelkleed of zelfs een schilderij. Bepaal of je van bepaalde patronen houdt en baseer je kleurenpalet hier omheen. Tip: drie kleuren in je palet zijn altijd beter dan twee! Maar ga niet voor te veel van het goede en houd het bij een maximum van 4.

4. Test je verf


Vergeet niet dat kleuren kunnen veranderen afhankelijk van het licht. Koop daarom proefpotjes of proefrollers van de kleur die je op het oog hebt. Schilder verfstalen van minstens A2-formaat, op de lichtste en de donkerste muren in dezelfde kamer. Zo zie je hoe het daglicht de tint beïnvloedt. Dit is vooral belangrijk voor het vinden van de beste witte verf, omdat die verandert in het licht. Hetzelfde geldt voor behang: plak behang stalen op de muren of speld ze vast aan bestaande gordijnen en jaloezieën. Ga erachter staan en kijk wat je ervan vindt.



5. Oud naar nieuw

Een blanco canvas is makkelijk, maar vaker moeten we werken met bestaande banken, meubelsof en vloerkleden. Kijk goed naar het meubelstuk en kijk of je kunt werken met de kleuren erin. Misschien kun je de oude lievelingsbank opnieuw bekleden om hem een nieuw leven te geven? Of misschien vind je een nieuw kleurenpalet die óók bij je vloerkleed past

6. De juiste grootte van meubels

Bepaal welke meubels je in je kamer wilt hebben. Denk aan de schaal: in een grote kamer heb je een grote bank en poef nodig. Het is zelfs aan te raden om in kleine kamers één groot statement meubel te plaatsen, al is het maar een hoofdeinde in een slaapkamer. Een balans van grote en kleine items zal een aantrekkelijke leefruimte creëren. Speel met de verhoudingen van je meubilair voor een succesvol resultaat. Als het kan plaats je je meubels liever niet allemaal tegen de muur. Vooral in de woonkamer en eetkamer doet deze tip wonderen. Ben je bang dat je woonkamer zo een rommeltje wordt? Leg dan een groot kleed neer. Dit creëert één geheel. 

7. Neem de tijd

Je droominterieur vergt nu eenmaal tijd en geduld. Maar dan heb je ook iets! Verzamel items als je ze tegenkomt in plaats van er op zoek naar te gaan. Op deze manier koop je dingen waar je verliefd op bent geworden. Dit heeft wat meer tijd nodig, maar het geeft je inrichting meteen meer persoonlijkheid. Daarnaast is het een leuke manier om herinneringen te bewaren.

Een interieur samenstellen is een hele klus. Het heeft tijd, geduld en liefde nodig. De belangrijkste zaken om rekening mee te houden zijn licht, kleur en verhoudingen. Hopelijk heb je met deze tips kennis opgedaan om je interieur onder handen te nemen!

Deze blog bevat affiliate links



Reactie plaatsen