Creëer je eigen vision board: stappenplan en tips

Creëer je eigen vision board: stappenplan en tips

Raas je door het leven en weet je af en toe niet meer zo goed waar je het allemaal voor doet? Je werkt hard, maar resultaten zie je nauwelijks. Of misschien weet je nog steeds niet wat je nu écht wilt. Dan is het tijd voor een nieuwe aanpak, en wel met een krachtige tool: een vision board. 

Wat is een vision board?

Je kent het wel, je weet ongeveer wat je wilt, maar het zit allemaal in je hoofd. Een duidelijk beeld van je doelen en dromen heb je niet. Je wilt ook zo veel. Het liefst allemaal tegelijk.

Een leuk huis, een baan, een gelukkig gezin, een welverdiende vakantie; noem het maar op. Met een vision board zet je dit concreet op papier.

Een vision board is een krachtig tool die helpt bij het ordenen van gedachten en dromen tot een visuele voorstelling. Het is een ideaal middel als je je doelen tastbaarder wilt maken. Zo weet je niet alleen wát je precies wilt, maar ook hoe het eruit moet zien.

foto's voor een vision board liggen verspreid op een rotan ondergrond

Werkt een vision board?

En ja, je mag sceptisch zijn. Want zo’n vision board is uiteindelijk maar wat afbeeldingen bij elkaar, toch? Bereiken wat je wilt, is nog steeds hard werken. Een zak geld op je vision board zetten kán zeker. Of je het ook krijgt, ligt grotendeels bij jezelf.

Maar waar een vision board wel bij helpt, is je doelen voor ogen houden. Want, wat wil je met die zak geld? Misschien wel je droomhuis kopen. Hoe ziet dit droomhuis eruit? Plak het op je vision board! Nu je dit weet, heb je een duidelijk doel voor ogen. Je gaat meer om je heen kijken; welke huizen staan er eigenlijk te koop in mijn omgeving?

Ook weet je beter wat je (nog) niet wilt: bij een vision board geef je alleen ruimte aan doelen die je nu wilt bereiken. Zo ontstaat er meer ruimte in je leven en hoofd. Je weet concreet waar je naar streeft.

Wat heb je nodig?  

Om te beginnen heb je slechts een notitieboekje of je laptop nodig om te starten. Je kunt een vision board zowel offline als online maken.

Gebruik bijvoorbeeld Pinterest om een vision board te maken, of print afbeeldingen uit en plak ze op een stuk karton.

Dit heb je nodig voor je vision board:

 • Een stevig stuk karton, een prikbord of canvas.
 • Tijdschriften, kranten of uitgeprinte foto's: deze dienen als bron voor afbeeldingen, citaten en woorden die je inspireren.
 • Schaar en lijm: om de afbeeldingen en teksten te knippen en te plakken.
 • Markers, pennen, en stickers: voor extra decoratie en om je vision board een persoonlijke touch te geven.
 • Optioneel: een computer en printer, om specifieke afbeeldingen of citaten te printen die je online hebt gevonden.

Wat zet je op een vision board?

Voordat je actief begint met het samenstellen van het board, is het wel belangrijk om duidelijk te krijgen wat je exact wilt bereiken. Als je eenmaal op papier hebt wat je concreet wilt, hoef je hier alleen nog maar beelden bij te zoeken.

Wat zet je dan precies op zo’n vision board? Nou, Een vision board kan betrekking hebben op allerlei aspecten van je leven. Denk aan:

 • Werk: Het succes dat je wilt behalen in je carrière, de toekomst van je bedrijf
 • Thuis: Je droomhuis en interieur
 • Geld: Financiële doelen
 • Liefde: Een liefdesrelatie met de partner van je dromen
 • Relaties: Hoe je je wilt verhouden tot je vrienden en een vriendenkring, de relatie met je familie, opvoeding van je kinderen
 • Schoonheid: Je ideale gewicht en figuur, je persoonlijke stijl, kleding en uitstraling
 • Vrije tijd: De vakantie van je dromen, een reis door Afrika die je graag wilt maken, tijd voor jezelf en een goede nachtrust
 • Spiritualiteit: groei en verdieping, de impact die je wilt hebben op de wereld
 • Levensloop: Je ideale leven, persoonlijke waarden en normen, de manier waarop je in het leven wilt staan

Je ziet het: van je droomhuis met zonnige tuin, de reis van je leven, een flitsende auto, een geweldige relatie of een eigen webshop: je kunt het zo gek niet bedenken en je kunt het manifesteren met een vision board.

Ook leuk: Het kan: wonen en werken in het buitenland zonder werkvergunning!

Aan de slag met je vision board 

Alle materialen verzameld? Nu is het tijd om aan de slag te gaan!

1. Creëer een inspirerende omgeving

Zorg ervoor dat je in een rustige en comfortabele omgeving werkt. Zet ontspannende muziek op, brand een geurkaars, of doe iets anders wat je in een creatieve en positieve stemming brengt.

2. Bepaal je focus en doelen

Denk na over de verschillende gebieden van je leven waar je je op wilt richten, zoals carrière, gezondheid, relaties, persoonlijke groei, financiën, of reizen. Stel jezelf vragen zoals:

 • Wat wil ik bereiken?
 • Wat inspireert en motiveert mij?
 • Welke gevoelens en ervaringen wil ik aantrekken?

3. Zoek naar afbeeldingen en woorden

Blader door je verzamelde tijdschriften en knip afbeeldingen, citaten, en woorden uit die overeenstemmen met je doelen.

Tip: Wees niet te kritisch in deze fase; verzamel alles wat je aanspreekt en sorteer het later.

Ook leuk: 3X gezellige DIY's voor je volgende girls' night

4. Orden en schik je materialen

Voordat je begint met plakken, leg al je uitgeknipte afbeeldingen en teksten op je bord en experimenteer met de lay-out. Probeer verschillende opstellingen uit totdat je een indeling vindt die je aanspreekt. Denk hierbij aan:

 • Centrale thema's: Plaats je belangrijkste doelen en dromen centraal op het bord.
 • Categorieën: Groepeer afbeeldingen en woorden per levensgebied.
 • Visuele hiërarchie: Zorg dat de belangrijkste elementen het meest opvallen.

5. Plak alles vast

Zodra je tevreden bent met de indeling, begin je met het vastplakken van de afbeeldingen en teksten. Gebruik lijm of punaises om alles stevig vast te zetten. Voeg eventuele extra decoraties toe met markers, stickers of knipsels.

6. Persoonlijke affirmaties en doelstellingen

Schrijf persoonlijke affirmaties of specifieke doelen op en voeg deze toe aan je vision board. Dit kunnen korte, krachtige zinnen zijn die je motiveren en inspireren, zoals "Ik ben succesvol."

Lees ook: 10X koffietafelboeken voor interieur-liefhebbers

vision board voorbeeld

kathryn.campionn via Pinterest

De belangrijkste stap

Nu je je vision board af hebt, is het belangrijk om er dagelijks naar te kijken. Hang hem dus op een zichtbare plek of sla de afbeelding op in je fotorol als favoriet. Je kunt hem ook als achtergrondafbeelding instellen op je apparaat.

Het dagelijks zien van je vision board helpt je om gefocust te blijven op je doelen en herinnert je eraan om actie te ondernemen.

Neem dagelijks de tijd om naar je vision board te kijken en je doelen en dromen te visualiseren. Dit kan een krachtig ritueel zijn dat je helpt om je intenties te versterken en je motivatie hoog te houden. Succes!

gratis e-book interieurontwerp

Reactie plaatsen