Zo kies je het perfecte vloerkleed
in Tips

Zo kies je het perfecte vloerkleed

Een vloerkleed is een geweldige manier om de sfeer in een ruimte te veranderen en je interieur te accentueren. Je hebt de knoop doorgehakt: je wilt een nieuw vloerkleed kopen. Nu nog kiezen…waar moet je op letten bij het kiezen van een vloerkleed?

1. Size matters

Het juiste vloerkleed laat een kleine ruimte optisch groter lijken. Andersom geldt het tegenovergestelde: in een grote ruimte creëert een vloerkleed een knus hoekje.

Bij het kiezen van een vloerkleed, kijk je naar de grootte van de ruimte en de afmetingen van de meubels rondom het kleed.

Meubels die op het vloerkleed staan, worden optisch met elkaar verbonden. Zo creëer je samenhang in je woon- of eetkamer.

In de woonkamer kun je een vloerkleed onder de bank laten verdwijnen. Dit maakt het vloerkleed één groot vlak, dat je salontafel en andere meubels verbindt. Het resultaat? Een samenhangend geheel.

Wil je een vloerkleed onder je eettafel leggen? Dan moet er aan de buitenzijde genoeg ruimte overblijven om je stoel weg te schuiven. Houd zo’n 60 cm aan.

Tip: leg kranten neer om de ideale afmeting van je vloerkleed te bepalen.

2. De vorm: gebruik ‘m in je voordeel

Een rechthoekig vloerkleed is nog altijd het meest populair. Wil je iets anders proberen? Ga dan voor een organische vorm. In een woonkamer met rechte lijnen zorgt een rond vloerkleed voor speelsheid, omdat het de lijnen doorbreekt.

Momenteel is het combineren van ronde en rechthoekige vloerkleden in trek. Dit creëert een speels effect in het interieur, omdat de verschillende lagen en vormen strakke elementen doorbreken. Zo ontstaat er een interessant lijnenspel.

3. Hoogpolig of laagpolig vloerkleed?

Er zijn voordelen aan zowel hoogpolige als laagpolige vloerkleden. Welke het beste bij je past, hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeuren en behoeften.

Een hoogpolig vloerkleed heeft een zachte, pluizige textuur. Het geeft een warm en comfortabel gevoel aan een ruimte (en je voeten). Echter, een hoogpolig vloerkleed is moeilijk te reinigen. Ook heb je kans op het ontstaan van looppaden.

Een laagpolig vloerkleed heeft een vlakke textuur en geeft een moderne uitstraling aan een ruimte. Het is makkelijke te reinigen en gaat lang mee. Kortom: je trouwe viervoeter mag er ook op.

4. Materiaal en uitstraling

Het materiaal bepaalt de uitstraling van een vloerkleed, maar ook de hoeveelheid onderhoud. Ieder materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen.

Zo is katoen een natuurlijke, sterke vezel die je terugziet bij laagpolige vloerkleden. Helaas is katoen wel gevoelig voor vlekken en zonlicht.

Wol is heerlijk zacht en warm. Een wollen vloerkleed is geluiddempend heeft een luxe uitstraling. Bovendien is het een natuurlijk materiaal dat erg slijtvast is.

Synthetische vloerkleden zijn gemaakt van synthetische vezels, zoals polyester. Ze verkleuren nauwelijks en zijn makkelijk schoon te maken.


Deze blog bevat affiliate links

Reactie plaatsen