Complete guide vloerkleed kiezen: zó voorkom je een miskoop
in Tips

Complete guide vloerkleed kiezen: zó voorkom je een miskoop

Een vloerkleed is een geweldige manier om de sfeer in een ruimte te veranderen en je interieur te accentueren. Je hebt de knoop doorgehakt: je wilt een nieuw vloerkleed kopen, maar waar moet je op letten bij het kiezen van een vloerkleed? Deze complete guide loodst je door het keuzeproces! 

1. De maat van je vloerkleed kiezen

Het juiste vloerkleed geeft je ruimte een knusse update. Dan moet je wel de juiste maat kiezen! Een té groot vloerkleed laat de ruimte al snel klein lijken. 

Bij het kiezen van een vloerkleed kijk je naar de grootte van de ruimte en de afmetingen van de meubels rondom het kleed.

Meubels die op het vloerkleed staan, worden optisch met elkaar verbonden. Zo creëer je samenhang in je woon- of eetkamer.

In de woonkamer kun je een vloerkleed onder de bank laten verdwijnen. Dit maakt het vloerkleed één groot vlak, dat je salontafel en andere meubels verbindt. Het resultaat? Een samenhangend geheel.

Wil je een vloerkleed onder je eettafel leggen? Dan moet er aan de buitenzijde genoeg ruimte overblijven om je stoel weg te schuiven. Houd zo’n 60 cm aan.

Tip: leg kranten neer om de ideale afmeting van je vloerkleed te bepalen.

rond wit vloerkleed in een woonkamer

@wonenaanhetspoor


2. De vorm van je vloerkleed: gebruik ‘m in je voordeel

Een rechthoekig vloerkleed is nog altijd het meest populair. Wil je iets anders proberen? Ga dan voor een organische vorm. In een woonkamer met rechte lijnen zorgt een rond vloerkleed voor speelsheid, omdat het de lijnen doorbreekt.

Momenteel is het combineren van ronde en rechthoekige vloerkleden populair. Dit creëert een speels effect in het interieur, omdat de verschillende lagen en vormen strakke elementen doorbreken. Zo ontstaat er een interessant lijnenspel.

3. Hoogpolig of laagpolig vloerkleed?

Er zijn voordelen aan zowel hoogpolige als laagpolige vloerkleden. Welke het beste bij je past, hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeuren en behoeften.

Een hoogpolig vloerkleed heeft een zachte, pluizige textuur. Het geeft een warm en comfortabel gevoel aan een ruimte (en je voeten). Echter, een hoogpolig vloerkleed is moeilijk te reinigen. Ook heb je kans op het ontstaan van looppaden.

Een laagpolig vloerkleed heeft juist een vlakke textuur en geeft een moderne uitstraling aan een ruimte. Het is makkelijke te reinigen en gaat lang mee. Kortom: je trouwe viervoeter mag er ook op.

een moderne woonkamer met een wit vloerkleed met geometrisch patroon

@styleandsugar 

4. Materiaal en uitstraling

Het materiaal bepaalt de uitstraling van een vloerkleed, maar ook de hoeveelheid onderhoud. Ieder materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen.

Zo is katoen een natuurlijke, sterke vezel die je terugziet bij laagpolige vloerkleden. Helaas zijn katoenen vloerkleden wel gevoelig voor vlekken en zonlicht.

Wol is heerlijk zacht en warm. Een wollen vloerkleed is geluiddempend heeft een luxe uitstraling. Bovendien is het een natuurlijk materiaal dat erg slijtvast is.

Synthetische vloerkleden zijn gemaakt van synthetische vezels, zoals polyester. Ze verkleuren nauwelijks en zijn makkelijk schoon te maken.

een moderne woonkamer met beige vloerkleed en beige bank

5. De kleur van je vloerkleed kiezen

Kies de perfecte kleur voor je vloerkleed door goed naar je bestaande inrichting te kijken. Neutrale tinten geven je ruimte een tijdloze en veelzijdige uitstraling. Wil je een statement maken? Ga dan voor een gedurfde kleur! Donkere kleuren zorgen voor een gezellige sfeer, terwijl lichte kleuren je kamer groter en luchtiger doen lijken. Vergeet niet om ook te denken aan de praktische kant: kies een kleur die vuil en vlekken goed verbergt.

lookbooks modern

De beste kleur voor je vloerkleed per vloerkleur: 

Natuurlijk wil je de keuze voor een vloerkleed ook afstemmen op de kleur van je vloer. Hier vind je de beste opties per vloerkleur! 

  1. Houten vloeren: Neutrale tinten zoals beige, grijs, of crème passen prachtig bij houten vloeren. Wil je warmte? Ga voor roestbruin of diep rood.
  2. Lichte vloeren: Heldere kleuren zoals turquoise, smaragdgroen of koningsblauw bieden een mooi contrast en brengen levendigheid. Een beige of wit vloerkleed zorgt juist voor een rustige sfeer. 
  3. Donkere vloeren: Lichte kleuren zoals ivoor, pastelkleuren of lichtgrijs zorgen voor een prachtig contrast. Kleuren zoals diep paars of robijnrood stralen luxe uit.
  4. Tegelvloeren: Warme kleuren zoals terracotta, goudgeel of aardetinten balanceren perfect met de koelheid van tegels.

hoogpolig vloerkleed in een moderne woonkamer met grijze hoekbank@mywhitecosyhome

Hoe verwijder je vlekken uit een licht vloerkleed?

Meng gelijke delen lauw water en azijn, en voeg een paar druppels afwasmiddel toe. Dep met een spons op de vlek en zie hoe deze langzaam verdwijnt. Let op: deppen, niet wrijven, om beschadiging van je tapijt te voorkomen. Spoel daarna goed met water, en klaar!