Cruciale tips voor het inrichten van een kleine woonkamer
in Tips

Cruciale tips voor het inrichten van een kleine woonkamer

Geen grote woonkamer? Geen probleem. Met deze tips voor het inrichten van een kleine woonkamer haal je het maximale uit je ruimte. 

Kies je meubels met zorg

Als je je kleine woonkamer efficiënt wilt inrichten, zijn hier genoeg manieren voor. Misschien wel de belangrijkste tip is om je meubels met zorg te kiezen.

Voor het inrichten van een kleine woonkamer kijk je vooral naar de grootte van de meubels. Hierbij moeten de afmetingen goed passen bij de maat van je woonkamer. Een bank die nét iets te groot is voor je woonkamer, laat de ruimte al snel klein aanvoelen. Gebruik de ruimte die je hebt, maar overdrijf niet.

Niet alleen de maat, maar ook de vormgeving van je meubels is belangrijk. Sommige meubels geven een gevoel luchtigheid. Een zwevend tv-meubel laat de ruimte bijvoorbeeld groter ogen, omdat de vloer zichtbaar blijft. Ook meubels van glas of acryl, zoals een bijzettafel of salontafel, laten je ruimte groter lijken. 

Genoeg opbergruimte mag daarnaast niet ontbreken in je kleine woonkamer, want je moet toch ergens je spullen kwijt. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar meubels met opbergruimte, zoals een hocker of poef. Mooi meegenomen in een kleine woonkamer. Sommige hoekbanken hebben ook extra opbergruimte onder de chaise longue. Niet helemaal je ding? Een open kast geeft ook genoeg ruimte om je spullen op te bergen en je mooiste decoratie uit te stallen.


een hotel chic woonkamer met sierlijsten en beige tinten


Kies flexibele meubels

Investeer in meubels die flexibel zijn en kunnen worden aangepast aan verschillende behoeften. Opvouwbare meubels, zoals inklapbare stoelen, bieden extra zitplaatsen wanneer nodig, maar kunnen eenvoudig worden opgeborgen wanneer de ruimte moet worden vrijgemaakt.

Modulaire meubels zijn ook een slimme keuze, omdat je ze kunt herschikken en aanpassen aan veranderende lay-outs of activiteiten in de woonkamer. Deze aanpasbaarheid zorgt voor een dynamische en functionele omgeving in een kleine woonkamer.

Maak een strategische indeling 

Bij het inrichten van een kleine woonkamer moet je strategisch te werk gaan. Waarom? Je wilt het maximale uit de beschikbare ruimte halen. Hierom geldt: plannen. Maak een plattegrond en speel met de indeling van je woonkamer volgens een schaalmodel.

Tip: in onze cursus Interieurdesign leer je alles over het optimaal benutten van ruimte en het maken én gebruiken van schaalmodellen en plattegronden.

Een vloerkleed verbindt verschillende meubels in je woonkamer, waardoor de ruimte een samenhangend geheel lijkt. Bovendien voegt het comfort en warmte toe aan je woonkamer.

Woonkamer optisch groter laten lijken

Wil je je woonkamer optisch groter laten lijken? Zorg dan voor genoeg negative space – lege ruimteDit betekent dat je de ruimte niet te vol moet proppen. Laat plekken open, zonder er meubels of accessoires neer te zetten.

Ook kun je een grote spiegel plaatsen voor een optische illusie. De reflectie geeft diepte, waardoor je denkt dat de ruimte groter is dan hij eigenlijk is. Hang bijvoorbeeld spiegels tegenover ramen om het natuurlijke licht te weerkaatsen en de ruimte helderder te maken.

Overweeg het gebruik van spiegelende meubels of accessoires om een eigentijdse uitstraling te geven en tegelijkertijd het ruimtelijke effect te versterken.

Zo gebruik je licht 

Licht speelt een cruciale rol bij het inrichten van een kleine woonkamer. Kies voor een combinatie van verschillende lichtbronnen om de ruimte optimaal te verlichten. Hangende lampen of wandlampen met naar boven gericht licht vestigen de aandacht op het plafond, waardoor de ruimte hoger lijkt. Daarnaast zorgen tafellampen en vloerlampen voor gerichte verlichting op specifieke gebieden, waardoor de algehele sfeer verbetert.

Gebruik ook verlichting met dimmers om de flexibiliteit te vergroten en de atmosfeer aan te passen op verschillende activiteiten. Door te spelen met licht creëer je diepte en openheid in een kleine woonkamer.


woonkamer met groene muren en moderne bank


Laat natuurlijk licht binnen 

Het gebruik van lichte raamdecoratie draagt bij aan het ruimtelijke gevoel in een kleine woonkamer. Kies voor lichte gordijnen (inbetween gordijnen) of transparante vitrage om natuurlijk licht maximaal binnen te laten.

Ook kun je kiezen voor jaloezieën of shutters. Het gebruik van jaloezieën of shutters geeft je meer controle over de lichtinval en biedt privacy wanneer nodig. Door de raamdecoratie licht en luchtig te houden, creëer je een visuele connectie met de buitenwereld en versterk je het gevoel van ruimte. Vermijd zware, donkere gordijnen die de ruimte kunnen verkleinen.

Ook leuk: ontdek de beste tv-wand inspiratie

Gebruik je muren 

In een kleine woonkamer moet je alle ruimte benutten, dus ook je muren. Hier kun je mooie decoratie kwijt. Bijvoorbeeld op een plank of nis.

Of maak een gallery wall. Hier voeg je persoonlijkheid toe aan je interieur, door mooie herinneringen en je favoriete kunst naast elkaar op te hangen. Een echte blikvanger!

Ook kun je planken ophangen. Hiermee creëer je verticale opbergruimte en vermijd je dat de vloer vol raakt. Plaats boekenplanken rondom de deurpost om ruimte te benutten die anders ongebruikt zou blijven.


woonkamer met gallery wall


Open keuken met keukeneiland 

Grenst je woonkamer aan de keuken? Overweeg dan een open keuken met een keukeneiland. Dit creëert een gevoel van eenheid en het trekt de twee ruimtes bij elkaar. Het keukeneiland kan dienen als extra werkruimte, eetplek of als bar. Het opent de ruimte en maakt het geheel uitnodigend.

Gebruik kleur 

Ook kleur kun je in je voordeel laten werken bij het inrichten van een kleine woonkamer. Kies bijvoorbeeld lichte kleuren, zoals beige, om de ruimte helderder te laten lijken.

Zachte kleuren weerkaatsen het licht beter en creëren een luchtige sfeer. Het is ook een optie om één muur een accentkleur te geven, wat diepte toevoegt zonder de ruimte te overweldigen. Of ga voor het trendy colour drenching en geef je plafond ook een kleurtje!


Deze blog bevat affiliate links

Reactie plaatsen