Open kast inrichten? Zo pak je het aan

Een open kast is een geweldige toevoeging aan je interieur. Het is niet alleen praktisch oplossing, maar het stelt je ook in staat om je favoriete items tentoon te stellen. Denk aan foto’s of souvenirs van je favoriete reizen. Maar hoe zorg je ervoor dat het geen rommelplek wordt? In dit artikel delen we enkele vlotte tips om je te helpen bij het inrichten van je open kast!

Begin met een plan

Voordat je enthousiast al je spullen in de open kast plaatst, is het belangrijk om een plan te maken. Bedenk welke items je wilt tonen en welke je wilt opbergen.

Een open kast lijkt snel rommelig als er geen duidelijke structuur is. Zet daarom alle items die je wilt tentoonstellen naast elkaar neer en bedenk hoe je ze wilt groeperen. Dit helpt je om een georganiseerde en samenhangende uitstraling te creëren.

Creëer balans

Bij het inrichten van een open kast is balans essentieel. Vermijd overvolle planken of een te lege uitstraling. Kies voor een mix van grote en kleine items om visuele interesse te creëren.

Plaats bijvoorbeeld een grote vaas naast een stapel boeken of een kunstwerk naast een decoratief object. Hierdoor ontstaat er een dynamisch geheel en voorkom je dat de kast saai of rommelig oogt.

Shoptip: plankvullers

Deze prachtige gouden vaas van Richmond is een echte blikvanger in je kast! 

Krijg je geen genoeg van organische vazen? Dan is deze ecru vaas iets voor jou! 

Maak gebruik van verschillende hoogtes

Om de open kast visueel interessant te maken, is het belangrijk om te spelen met verschillende hoogtes. Plaats hogere items achteraan en lagere items vooraan op de planken. Dit zorgt voor een gevoel van diepte en voorkomt dat alles op één lijn staat. Je kunt bijvoorbeeld een hoge plant, een staande lamp of een opvallend object gebruiken om hoogte te creëren.

Lees ook: thuiswerkplek inrichten: zo haal je het meeste uit je thuiskantoor

Een grote, zwarte open kast in een woonkamer
Melissa Langkemper via Facebook

Mix materialen en texturen

Om je open kast een persoonlijke touch te geven, kun je verschillende materialen en texturen combineren. Denk aan hout, glas, metaal, keramiek of textiel. Deze mix voegt diepte en diversiteit toe aan de kast.

Combineer bijvoorbeeld houten boekenplanken met glazen vazen, metalen beeldjes of textielaccessoires. Dit zorgt voor een interessant samenspel van materialen en maakt je open kast uniek.

Maak groepjes

Een handige tip bij het inrichten van een open kast is om groepjes te maken. Hiermee creëer je een georganiseerde en samenhangende uitstraling. Denk na over de items die je wilt tonen en groepeer ze op basis van thema, kleur of vorm.

Plaats bijvoorbeeld een set boeken samen met een decoratief object en een fotolijstje. Door groepjes te maken, zorg je ervoor dat je open kast overzichtelijk blijft en tegelijkertijd een visueel interessant geheel vormt. Het maakt het ook gemakkelijker om items te vinden en te verwisselen als je een nieuwe look wilt creëren.

Shoptip: open kasten

Giga Meubel heeft prachtige open kasten met visgraatpatroon. De kast heeft een industriële look en handige deurtjes en lades om wat spullen in kwijt te kunnen. 

Xenos heeft mooie vakkenkasten in alle maten! Perfect om je mooiste accessoires uit te stallen.

Uitgelichte afbeelding: Jellina Reitsma via onze Facebookgroep 

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Interiorvibes
Logo