Zo organiseer je thuis een etentje zonder stress
in Tips

Zo organiseer je thuis een etentje zonder stress

Rennen, vliegen, duiken, vallen…heb jij ook stress als je een etentje organiseert? Aan het eind van de avond ziet de keuken eruit alsof er een bom ontploft is en je hebt weinig kans gehad om te socializen. Met deze tips wordt je volgende etentje een succes - zonder stress en mét veel gezelligheid.

Stel je menu samen

Denk goed na over je menu voordat je aan de slag gaat. Meestal bestaat een menu uit een amuse, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert, maar je kunt het ook simpel houden.

Heb je weinig inspiratie? Ga dan voor een thema etentje (ook bij de decoratie). Meer inspiratie voor een thema etentje vind je hieronder.

Houd ook rekening met eventueel eet- en dieetwensen van je gasten. Het handigste is om dit van tevoren te vragen, bijvoorbeeld in de uitnodiging.

diy menukaart voor etentje

Papier Stationary via Pinterest

Dek je eettafel

Dek je tafel voordat je begint in de keuken. Begin bij de basics: een tafelkleed, placemats, servetten, mooie glazen en bestek.

Maak het af met mooie decoratie. Zet een vaas op tafel of houdt het bij kaarsen - de keuze is aan jou.

Tips voor de tafelstyling 

Tafelstyling is een kunst. Je vindt online veel ideeën voor een mooie tafelstyling, waarbij wij de volgende tips hebben ontdekt.

 • Werk met laagjes: Werk in lagen door servies en aankleding te stapelen. Begin bijvoorbeeld met een tafelkleed, leg hier een mooie placemat op en stapel hierna de borden.
 • Kies een kleurenschema: Maak het jezelf makkelijk door een kleurenschema te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan groentinten, zwart-wit of beige met roze. Dit maakt het makkelijk om je servies en tafeldecoratie te kiezen.
 • Voeg goud of zilver toe: Goud of zilver is een geweldige finishing touch voor je tafelstyling. Het geeft niet alleen glamour, maar zorgt ook voor dynamiek door de glans.
 • Werk met groepjes van drie: Het is een bekende stylingtip voor woonaccessoires: gebruik altijd groepjes van drie. Als je kaarsen op het midden van je eettafel wilt zetten, kun je dus het beste drie in een groepje zetten. Dit oogt gezellig en vol.

Lees ook: keuken inspiratie – dit zijn de mooiste trends 

tafelstyling voor etentje met groene borden en stoffen servetten

@style.smee

Eettafel dekken volgens etiquetten

Hoe dek je een tafel netjes? Voor het dekken van je tafel voor een etentje wil je natuurlijk indruk maken. Houd deze regels aan:

 • Borden zet je 2 cm vanaf de tafelrand, recht voor de stoel.
 • Als je borden wilt stapelen, doe je dit van groot naar klein. Begin met het grootste bord voor het hoofdgerecht, en stapel hierop een bordje of kommetje voor het voorgerecht. Serveer je brood? Dan plaats je linksboven een klein broodbordje.
 • Je kunt ook werken met een onderbord. Dit is een decoratief bord. Het mooie is dat je zo nóg een extra laag creëert in je tafelstyling.
 • Bij het bestek werk je van buiten naar binnen. Het bestek voor de eerste gang ligt aan de buitenkanten. Leg links de vorken en rechts de messen. De snijzijde van het mes wijst naar binnen.
 • Het bestek voor het nagerecht leg je horizontaal boven het bord.
 • Wijn- en waterglas zet je rechtsboven het bord. Gebruik voor rode wijn grotere wijnglazen dan witte wijn.
 • Het servet leg je links, maar kun je ook op het bord leggen met een leuke servetring.
 • Plaats in het midden decoratie, zoals kandelaars, bloemen of een tafelloper. Zorg dat gasten elkaar kunnen zien. Houdt je decoratie daarom laag.
Tafeldekken
@Lepelsenlinnen

Geef je gasten een amuse

Bij binnenkomst hebben je gasten waarschijnlijk honger. Ook al hebben ze dat niet, een knabbel is altijd welkom - net als een welkomstdrankje. Zo kun jij je rustig focussen op het eten voorbereiden, voordat iedereen aan tafel gaat.

Lees ook: Tover je woonkamer om tot een thuisbioscoop met een beamer

Bereid tenminste één gerecht van tevoren 

Niet is zo fijn als weten dat je dessert al klaarligt in de koelkast. Ook soep, bijgerechten of hapjes kun je prima een dag van tevoren maken. Je hoeft het alleen even op te warmen, terwijl je lekker met je gasten kletst.

Houdt rekening met de ruimte in je koelkast en vriezer: weet zeker dat je genoeg plek hebt.

thuis etentje organiseren eettafel

Thema etentje organiseren

Wil je een thema etentje organiseren? Dan zijn er verschillende thema's om uit te kiezen, zoals:

 • Tapas etentje: een populaire keuze is het tapas etentje. Het leuke van tapas is dat je het al van tevoren kunt maken. Daarnaast kun je kiezen uit veel verschillende gerechtjes, zowel koud als warm. Serveer alles in vrolijke schaaltjes en je etentje is compleet!
 • Italiaans etentje: Italië is een populair land qua eten, dat is geen geheim. Er zijn veel verschillende Italiaanse gerechten die iedereen wel lust.
 • Fondue: Voor de kaasliefhebbers is een fondue een goed idee. Het is een gezellige activiteit voor een etentje, omdat iedereen zijn eigen eten kan fonduen.
 • Thuispicknick: Een thuispicknick is een fantastisch idee als het zonnig is. Maak verschillende picknick hapjes, zoals broodjes, watermeloen, quiche en zelfgemaakte limonade. Maak het af met een vrolijk picknickkleed en geniet van het weer!
 • Film etentje: Heb je een favoriete film? Dan kun je je etentje hieromheen bedenken. Kies bijvoorbeeld Franse gerechten bij een Franse film.
 • Reis rond de wereld: Kun je niet kiezen? Dan is een reis door de wereld een goede optie. Je kunt gerechten kiezen uit je favorieten landen. Denk bijvoorbeeld aan sushi, gevolgd door Grieks en een Italiaans toetje.

Shop hier borrelplanken voor je tapas etentje!

kaasbord tapasbord idee

Bernice Baker via Pinterest


Deze blog bevat affiliate links

Reactie plaatsen