DIY: Zo maak je zelf sierlijsten op je muur 

Houten sierlijsten op de muur, we love it. Je muur wordt in een klap een prachtige blikvanger. In deze blog lees je hoe je zelf sierlijsten op je muur maakt én hoe je ze stylet.

Wat zijn sierlijsten?

Sierlijsten zijn houten latjes die je in een rechthoekig of vierkant patroon op je muur plaatst. Je ziet sierlijsten vaak bij monumentale panden en klassieke interieurs, maar ze passen ook bij andere interieurstijlen

In een modern huis geeft het je wat klassieke charme, terwijl je het in een monumentaal pand de sfeer juist omarmt. Bovendien zijn ze een fantastische manier om een saaie muur boven je bank een upgrade te geven. 

Naast je muur kun je sierlijsten ook op je plafond maken. Elke kamer fris je ermee op – van je slaapkamer tot je woonkamer! 

Dit heb je nodig 

We gaven je al eerder een DIY voor sierlijsten op je deur, maar deze DIY is voor lijsten op je wand. Hiervoor heb je smalle latjes nodig, van rond de 22 mm breed. 

Ervaring met klussen is handig, want je moet zagen en latjes afmeten. Als je dit te lastig vindt, zijn er ook kant-en-klare sierlijsten verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten.

 • Houten sierlijsten 
 • Montagekit (high tack)
 • Kitpistool
 • Waterpas of laserwaterpas 
 • Verstekzaag 
 • Rolmaat 
 • Potlood
 • Gum
 • Fijn schuurpapier 
 • Verf 
 • Kwast 
 • Spons
 • Optioneel: een verstekbak 

Het stappenplan

Ligt alles klaar en heb je een mooie verfkleur gevonden? Dan kun je aan de slag.

Stap 1: bepaal de vorm en plaatsing van de sierlijsten

Er zijn geen vaste verhoudingen om aan te houden voor je sierlijsten, maar je doet er wel goed aan ze eerst op de muur te teken met een potlood. Hierbij is een lijnlaser een handig hulpmiddel.

Stap 2: Sierlijsten op maat maken

Heb je een patroon gekozen en alles goed opgemeten? Dan ga je de sierlijsten op maat te zagen. Pak je verstekzaag erbij om de hoeken verstek te zagen, zodat ze mooi in elkaar passen. Schuur hierna de sierlijsten lichtjes, zodat de verf straks beter hecht.

Stap 3: Op de muur bevestigen

Leg de lijsten eerst op de grond in het patroon dat je wilt, om te controleren of alles goed past. Klopt het? Pak dan de onderste lat eerst, en breng de montagekit gelijkmatig aan op de achterkant van de sierlijst. Plak hem op de muur en check met de waterpas of hij recht hangt. 

Doe nu hetzelfde voor de anderen latten. Het is het handigst om eerst de onderste, hierna de zijkanten en als laatste de bovenste lat vast te plakken. Overtollige kit haal je weg met een natte spons. 

@washplateinterior Spice up your walls! #wallmakeover #wallartdecor #sierlijsten #sierlijstenopdemuur #moldings #diyhomedecor #diyhomeprojects #diyhomeimprovement #decoflair ♬ origineel geluid – Floor

Sierlijsten stylen 

Er zijn verschillende manieren om je sierlijsten te stylen. Je kunt ze natuurlijk schilderen, waardoor ze een mooi geheel vormen met de rest van de muur. Je gebruikt hiervoor muurverf of houtlak. Let er wel op dat de meeste houtlak een andere look geeft dan muurverf, mocht je het willen matchen met de kleur van je muren. 

Ook kun je het binnenste gedeelte van de sierlijsten behangen. Hiervoor ga je gewoon hetzelfde te werk als bij normaal behangen, alleen doe je het nu in de sierlijsten. Je kunt het geheel afmaken met bijpassende wandlampje, zoals het voorbeeld hieronder! 

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Interiorvibes
Logo