DIY: Zo maak je zelf sierlijsten op je muur

DIY: Zo maak je zelf sierlijsten op je muur

Houten sierlijsten op de muur, we love it. Je muur wordt in een klap een prachtige blikvanger. In deze blog lees je hoe je zelf sierlijsten op je muur maakt én hoe je ze stylet.

Wat zijn sierlijsten?

Sierlijsten zijn houten latjes die je in een rechthoekig of vierkant patroon op je muur plaatst. Je ziet sierlijsten vaak bij monumentale panden en klassieke interieurs, maar ze passen ook bij andere interieurstijlen.

In een modern huis geeft het je wat klassieke charme, terwijl je het in een monumentaal pand de sfeer juist omarmt. Bovendien zijn ze een fantastische manier om een saaie muur boven je bank een upgrade te geven.

Naast je muur kun je sierlijsten ook op je plafond maken. Elke kamer fris je ermee op – van je slaapkamer tot je woonkamer!

DIY: Zelf aan de slag met sierlijsten

Sierlijsten op de muur zijn enorm populair en het leuke is dat veel mensen zelf aan de slag gaan met sierlijsten; het is niet moeilijk. Met een beetje voorbereiding en hulp heb je de sierlijsten zo opgeplakt.

Marloes ging zelf aan de slag en hieronder zie je het resultaat. Onder het filmpje vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over haar DIY.


Marloes: "Ik krijg regelmatig vragen over de sierlijsten in de woonkamer. Dus ik dacht; ik zet ze allemaal op een rijtje, zodat het overzichtelijk is & je het gemakkelijk terug kan vinden. Daar gaan we!"

Welke lijsten heb je gebruikt?
Dit is de decorlijst grenen 12x32 mm wit gegrond. Ik heb ze zelf op maat & in verstek gezaagd. Een behoorlijke klus, dus ik zou wel adviseren om dit met een automatische zaag te doen in plaats van met de hand.

Wat zijn de afmetingen van de vakken?
Groot vak: 160x130cm
Klein vak: 50x130cm
Muur: 680cm

Welke afstand zit er tussen de vakken & tussen het vak & de plint / het plafond?
Tussen de grote vakken zit 25cm. Tussen het grote vak & het kleine vak zit 10cm en tussen de plint / plafond en het vak ook 10cm.

Hoe heb je de lijsten bevestigd?
Deze heb ik met lijmkit op de muur geplakt. Daarna heb ik alle kieren opgevuld met acrylkit en kon ik de muur en de lijsten verven met muurverf.Welke kleur heb je op de muur?
Ik heb de muren in de woonkamer geverfd met een mengkleur van Karwei kleurnummer: IG KH M-065 De kleur is in elk licht anders maar hij neigt meer naar zand/naturel dan naar grijs.

Alles wat je nodig hebt voor de sierlijsten

Het stappenplan

Ligt alles klaar en heb je een mooie verfkleur gevonden? Dan kun je aan de slag.

Stap 1: bepaal de vorm en plaatsing van de sierlijsten

Er zijn geen vaste verhoudingen om aan te houden voor je sierlijsten, maar je doet er wel goed aan ze eerst op de muur te teken met een potlood. Hierbij is een lijnlaser een handig hulpmiddel.

Stap 2: Sierlijsten op maat maken

Heb je een patroon gekozen en alles goed opgemeten? Dan ga je de sierlijsten op maat te zagen. Pak je verstekzaag erbij om de hoeken verstek te zagen, zodat ze mooi in elkaar passen. Schuur hierna de sierlijsten lichtjes, zodat de verf straks beter hecht.

Stap 3: Op de muur bevestigen

Leg de lijsten eerst op de grond in het patroon dat je wilt, om te controleren of alles goed past. Klopt het? Pak dan de onderste lat eerst, en breng de montagekit gelijkmatig aan op de achterkant van de sierlijst. Plak hem op de muur en check met de waterpas of hij recht hangt.

Doe nu hetzelfde voor de anderen latten. Het is het handigst om eerst de onderste, hierna de zijkanten en als laatste de bovenste lat vast te plakken. Overtollige kit haal je weg met een natte spons.

Sierlijsten stylen

Er zijn verschillende manieren om je sierlijsten te stylen. Je kunt ze natuurlijk schilderen, waardoor ze een mooi geheel vormen met de rest van de muur. Je gebruikt hiervoor muurverf of houtlak. Let er wel op dat de meeste houtlak een andere look geeft dan muurverf, mocht je het willen matchen met de kleur van je muren.

interieurcursus de basis van interieur

Ook kun je het binnenste gedeelte van de sierlijsten behangen. Hiervoor ga je gewoon hetzelfde te werk als bij normaal behangen, alleen doe je het nu in de sierlijsten.

sierlijsten-kinderkamer-met-behang-Details van de kinderkamer van @four.interior

Het behang is van Arte en de muurkleur is van Shades by Eric Kuster, 8 Shades of GreenReactie plaatsen