Zo geef je je prullenbak een make-over met verf
in DIY

Zo geef je je prullenbak een make-over met verf

Je prullenbak: je denkt er misschien niet over na, maar ook dit item hoort thuis in elk interieur. Dan wil je het liefst eentje die ook bij de rest van je keuken past, zodat hij niet te veel opvalt. Met deze DIY leer je hoe je zelf je pedaalemmer een glow-up geeft, zodat je hem niet langer hoeft te verstoppen. We gaan vandaag bekijken hoe je je prullenbak verft!

Je metalen prullenbak verven

Voor deze make-over heb je drie soorten verf nodig: primer, kleurlak en blanke lak. Samen zorgen ze ervoor dat je prullenbak een mooie, egale kleur krijgt.

Maak een beige prullenbak, of welke kleur je dan ook maar wilt. Deze DIY is ook geweldig als je een prullenbak in een gekke kleur zoekt, zoals groen, roze of rood. Prullenbakken in deze kleuren vind je niet zo snel!

Je kunt voor deze DIY ook een oude prullenbak gebruiken, maar dan moet je zorgen dat er geen roestplekken op zitten. Maak het oppervlakte schoon en verwijder deuken en andere vlekjes.

een beige prullenbak in een keuken

@casa.novi_

Ashlyn (@casa.novi_) maakte haar eigen beige prullenbak: “Voor mijn appartement heb ik een tweedehands Brabantia prullenbak gekregen, die niet meer werd gebruikt. Heel handig natuurlijk, want over het algemeen zijn goede prullenbakken wel prijzig. Alleen vond ik de zilveren kleur niet bij de rest passen, dus dacht ik, kan ik ‘m niet gewoon in een ander kleurtje spuiten? Het heeft echt top uitgepakt en matcht nu helemaal bij de rest!”

Dit heb je nodig:

  • Ontvetter, zoals Dasty 
  • Primer in spuitbus
  • Kleurlak in spuitbus
  • Blanke lak als “toplaag” voor extra bescherming
  • Een (oude) prullenbak
  • Oude kranten of vuilniszakken

Prullenbak beige verven: de spuitverf die je nodig hebt voor een beige prullenbak

De verf die Ashlyn (@casa.novi_) gebruikte voor haar beige prullenbak make-over.

Het stappenplan 

Nu gaan we aan de slag! Volg dit stappenplan voor het beste resultaat.

  1. Ontvet je prullenbak eerst met een goede ontvetter, zoals Dasty. Dit zorgt ervoor dat de verf straks beter hecht.
  2. Zet je prullenbak op een paar oude kranten of vuilniszakken en spuit hem eerst in met primer. Het liefst doe je twee lagen, zodat je zeker weet dat de verf egaal hecht.
  3. Spuit nu de prullenbak in met de kleurlak. Doe dit 2 tot 3 keer, afhankelijk van de kleur en dekking. Laat de laag telkens goed drogen, voordat je de nieuwe laag sprayt.
  4. Is de kleurlaag goed droog? Dan kun je als laatste je prullenbak inspuiten met de blanke lak. Dit is vooral belangrijk als je de prullenbak in je badkamer wil gebruiken, want hier kan vocht de verf beschadigen. Je kunt de blanke spuitlak 1 tot 2 keer gebruiken.

Yes, je nieuwe prullenbak is klaar! Laat hem goed drogen en hij is klaar om te shinen.

Tip: Maak zelf een Ikea keukeneiland! 2X fantastische DIY’s 

Welke maat prullenbak heb ik nodig? 

Voor een klein huishouden van 1 tot 2 personen, kies je een prullenbak van 20 tot en met 30 liter. Vanaf 2 tot 4 personen in een huishouden, is een prullenbak van 40 tot 60 liter voldoende. Heb je een groter huishouden, bijvoorbeeld van meer dan 4 personen? Dan is een prullenbak met een inhoud van meer dan 60 liter perfect.

Lees ook: Keuken wrappen voor beginners