Maak zelf een Ikea keukeneiland! 2 x fantastische DIY's

Maak zelf een Ikea keukeneiland! 2 x fantastische DIY's

Een keukeneiland duur? Nee hoor, je kunt er een zelf maken! Een keukeneiland geeft je keuken niet alleen meer werkruimte, maar het werkt ook als afscheiding tussen verschillende ruimtes. We hebben hier twee Ikea DIY’s voor een zelfgemaakt keukeneiland. 

DIY 1: keukeneiland met Ikea Knoxhult

Deze eerste DIY is van Zina . Met deze DIY heeft ze haar bestaande keukenblok een toffe upgrade gegeven. Het eiland is gewoon een Ikea keukenkast met daarop een werkblad. Ze heeft de zij- en achterkant dichtgemaakt met houten wandpanelen, die ze op maat zaagde.

DIY keukeneiland met Ikea onderdelen

@zinaterazina

Dit heb je nodig:

@zinaterazina DIY ikea kookeiland! Met het knoxhult keukenblok en de Noakk akoestische panelen heb ik een budget kookeiland gemaakt! Super gezellig en gelijk een giga verbetering! 🤍 #interiordecor #interiorinspo #whiteliving #whiteinterior #interior #interior_magasinet #interiorstyle #interiorforinspo #interior4all #interieur #interior123 #roomforinspo #zarahome #hmhome #myinterior #diy #boligmagasinet #salontafel #skandinaviskehjem #camaleonda #neutralhome #makeover #woonkamer #MinimalistLiving #japandi #wabisabi #wabisabistyle #wabisabiinteriors #japandistyle #ikea #ikeahack #diyikea #diykeukeneiland #kookeiland #diykookeiland #ikeakeuken ♬ Citadelle - Merveille

Uit de video: Zwarte wandrekje in keuken - Gejst design | stoelen - BasicLabel

Kun je ook een andere kast gebruiken?

Ja, Je kunt twee afzonderlijke boekenkasten transformeren tot een prachtig en functioneel keukeneiland. Het eerste wat je moet doen, is twee identieke (boeken)kasten aanschaffen die ongeveer even hoog zijn als een standaard keukenblad. Zorg ervoor dat ze stevig zijn en bij voorkeur iets dieper dan een gewone boekenkast.

Om de juiste grootte van je keukenblad te bepalen, meet je de diepte en de breedte van de kasten op. Het blad moet minstens even lang zijn als de breedte van de kasten, plus een beetje extra om een overhangend randje te creëren.

Hier lees je hoe je dit keukeneiland maakt

Zorg eerst dat de Ikea Knoxhult kast inclusief werkblad geïnstalleerd is. Hierna ga je de hoogte van de zij- en achterkant van de kast meten.

Meet vanaf de grond tot aan de onderkant van het aanrechtblad. Gebruik deze meting om de akoestische wandpanelen op maat de zagen. Dit doe je met de decoupeerzaag.

Nu kun je de akoestische wandpanelen vastlijmen aan het kastje. Dit doe je met de montagekit. Zet de kit in de kitspuit en verdeel de lijm goed over de achterkant van het akoestische paneel. Laat het drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Lees ook: trend alert! Houten panelen 

DIY 2: een keukeneiland met Ikea Malm kasten

Yoëlla maakte ook haar eigen keukeneiland met Ikea Malm kasten en het resultaat is prachtig! Ook hier worden akoestische panelen gebruikt. Het keukeneiland is 95 cm hoog.

Maak zelf een Ikea keukeneiland! 2 x fantastische DIY's

Dit heb je nodig voor deze DIY:

  • 2 x Meubelpanelen of akoestische wandpanelen
  • Een werkblad: Ikea lagkapten (140 x 60 cm)
  • Ikea Malm kasten met drie lades. Yoëlla gebruikte 1 x 80 cm breed en 1 x 40 cm breed
  • Voor het onderstel: planken met een lengte van 180 cm, breedte 43 cm en hoogte 13,5 cm
  • Verbindingsplaat en schroeven om de Ikea kast op het onderstel vast te maken
  • Hoekankers met schroeven om het onderstel in elkaar te zetten
  • Boormachine met bijbehorende bitje(s)
  • Handzaag of decoupeerzaag
  • Montagekit of zwarte schroefjes om de meubelpanelen vast te maken
  • Rolmaat

Tip: Je kunt ook tweedehands Malm kasten kopen via Markplaats. Dit scheelt weer geld en maakt deze DIY helemaal budgetproof. Gebruik wat witte verf (Flexa strak in de lak zijdeglans) om de kastjes weer fris te maken.

Zo maak je dit keukeneiland

Zet eerst de Ikea kasten in elkaar. Hierna ga je het onderstel in elkaar zetten. Hiervoor gebruik je hoekankers en de bijbehorende schroeven. De kleine plank bevestig je aan de binnenkant van de lange kant, waardoor de lengte 120 cm blijft.

Hierna zet je de Ikea kastjes op het onderstel. Nu kun je het werkblad op de kastjes leggen en vastmaken. Dit doe je door gaten in de Ikea kast voor te boren, waarna je door het blad van de Ikea kast het werkblad kan monteren. Je ziet de schroeven dus niet zitten.

Laat het werkblad 2 cm overhangen aan de achterkant, dus de kant zonder de lades. Zo zijn de lades makkelijk te bereiken en heb je een echt keukeneiland-gevoel door het overhangende keukenblad.

Hierna ga je de akoestische panelen vastmaken aan de kast. Zaag ze eerst op maat en maak ze hierna vast. Dit doe je met montagekit of zwarte schroefjes. De zwarte schroefjes gebruik je alleen op de zwarte delen tussen de latjes, zodat je ze straks niet ziet zitten.

Klaar is kees! Maak je keukeneiland af met leuke accessoires of een koffiehoekje en je make-over is compleet!

Lees ook: DIY - Keuken wrappen voor beginners

@yoellapullen Was weer helemaal in mijn element met al dat geklus! Super blij met hoe het heeft uitgepakt! Even in grove stappen hoe ik dit keukeneiland heb gemaakt met de ikea malm kasten als basis 🥰 Nog meer weten? Let me know! 🙌🏼 #diyproject #diy #doityourself #ikeahack #ikea #ikeamalm #kitchenisland #keukeneiland #fyp #foryoupage #foryoupageofficiall ♬ son original - ǝuuɐıɹo🔊


Uit de video: Muurkleur - Mushroom van Vestingh | Wijnrek - Lifa Living versie Luc via Bol | Bonenmaler - KitchenAid | Koffiemachine - Solis barista Gran Gusto | Lijst met poster - Jysk Oscar 60 x 90 cmUitgelichte afbeelding: @zinaterazina

Reactie plaatsen