Marie Carmen emigreerde naar Spanje:

Marie Carmen emigreerde naar Spanje: "Het is hier fantastisch!"

Marie Carmen is geëmigreerd naar Spanje. Op haar 19de verruilde ze haar geboortestad Enschede voor de Spaanse zon. Na een fantastische stage in Barcelona, haalde ze haar diploma op in Nederland, laadde haar Mini Cooper vol en reed samen met haar vriend terug naar Spanje om zich daar voorgoed te vestigen. 

Kun je jezelf voorstellen?

"Mijn naam is Marie Carmen Bordetas, 24 jaar en geboren in Enschede. Zoals mijn naam al verklapt ben ik Spaans en Nederlands. Mijn vader is Spaans en mijn moeder is Nederlands en wonen beide in Nederland.

Vanuit huis werk ik als customer service representative. Mijn hobbies zijn: vooral veel interieurideeën opdoen en klussen aan ons huis. Daarnaast loop ik ook graag op het strand of in de natuur met mijn twee honden. Mijn gezin bestaat uit mijn vriend, 2 honden en 2 katten."


Stage in Barcelona

"Vanuit mijn opleiding managementassistent, kreeg ik de mogelijkheid om mijn stage en laatste jaar af te ronden in het buitenland. Omdat ik al heel lang het gevoel had dat Spanje mijn thuis was, kwam dit als geroepen. Ik greep de kans met beide handen aan en in januari 2019 verhuisde ik voor stage naar Barcelona.

Ik wilde weten of het leven in Spanje echt zou bevallen of alleen als vakantieland. Als backoffice/receptiemedewerker ging ik aan de slag in een hotel voor de duur van zes maanden. Hier heb ik mijn vriend leren kennen en vloeiend Spaans leren spreken.

Na werktijd was ik vaak te vinden in het oude centrum van Barcelona om cultuur te snuiven en vooral veel tapas te eten in de kleine barretjes die je er kunt vinden. Ik kan dan ook terugkijken op een fijne en gezellige stageperiode, het leven draait hier namelijk echt om genieten! En zoals iedereen het Spaanse motto vast wel kent: mañana mañana (komt het vandaag niet dan morgen wel)"

Lees ook: Deze salontafel hack scheelt je honderden euro's

Verhuizen naar Spanje

"Het verhuizen naar Spanje was erg gemakkelijk omdat alles vanuit mijn opleiding werd geregeld. Ik hoefde alleen een ticket te boeken en een appartement vinden. Na zes maanden ging ik terug naar Nederland om mijn diploma op te halen en dat kwam perfect uit om de overige spullen en mijn kleding op te halen. Na een week vakantie in Nederland zijn mijn vriend en ik teruggereden naar Barcelona met een compleet volgeladen Mini Cooper. Na 3 jaar te hebben geproefd van het bruisende leven in Barcelona werd het tijd voor wat nieuws.

Aangezien we elke zomer, de weekenden doorbrachten in het dorp van mijn vriend, wisten we al waar we naartoe wilden verhuizen. In augustus 2021 deed zich een mogelijkheid voor om een huis te kopen van een bekende met een stuk grond van maar liefst 9000 m2. We hebben toen direct een aanvraag gedaan bij de bank voor een hypotheek. Nou gaat dat allemaal niet zo snel en makkelijk in Spanje. Als 'buitenlander' moet je namelijk aan kunnen tonen dat je een vast contract hebt, hoelang je al in Spanje werkt, dat je een stabiele basis hebt, eigen geld en waar je geld vandaan komt.

Na wel 5 keer mijn gegevens en loonstrookjes toegestuurd te hebben, kregen we dan eindelijk het verlossende woord van de makelaar: de hypotheek was goedgekeurd! Maar dan ben je er nog lang niet in Spanje, aangezien we een stuk grond hebben moest alles legaal worden vastgelegd. Dat houdt in dat iemand van de gemeente kwam om alles op te meten en te kijken of het huis veilig was om in te leven en het legaliseren van de woonruimte, alles wat er al gebouwd is en de grond zelf. Eindelijk na lang wachten en veel papierwerk hebben wij 28.03.2022 de hypotheek getekend en 01.04.2022 hebben wij de sleutels in ontvangst genomen!"

Eenmaal in Spanje

"De overgang van een megastad naar een rustig dorp was best intens en groot. In een stad ben je namelijk een nummer en hier in het dorp kent iedereen je en dat is best wennen. Maar aangezien er hier familie en vrienden wonen is het een stuk gezelliger en dat maakt het allemaal makkelijker en menselijker. De rust die je ervoor terugkrijgt is ook erg fijn.

Een dag nadat we de sleutels ontvingen zijn we begonnen met het volledig strippen van ons huis om het van top tot teen te kunnen verbouwen. En ook echt alles wat er maar in zat is eruit gehaald. Van de vloer tot een muur en alle elektra. Daarna zijn we alles weer op gaan bouwen.

We hebben dan ook echt alles zelf gedaan. Badkamer installatie, isolering, lekkages verhelpen, zwembad opnieuw voegen, schimmel verwijderen, gipsplaten installeren, keuken ontwerpen noem het maar op! Het was dan vooral ook echt heel hard werken, maar na 5 en een halve maand bloed, zweet en tranen konden we er echt wonen."

Lees ook: Wonen en werken in het buitenland zonder werkvergunning! 

De inrichting

"Zoals misschien velen wel weten staat Spanje nou niet met het interieur vooraan. Ik durf dan ook wel te zeggen dat ik het Spaanse interieur allesbehalve mooi vind. Natuurlijk door het volgen van Nederlandse interieurpagina's en altijd rond te neuzen in de Nederlandse winkels, wist ik zeker dat ik toch echt mijn interieur uit Nederland wilde halen. Ik heb dus ook al gauw mijn bank gekocht bij een Nederlands bedrijf met als excuus om nog meer te kopen, haha.

Toen kwam natuurlijk de vraag: hoe gaan we alle meubels hier in Spanje krijgen? Veel geïnformeerd bij verschepingsbedrijven, maar we kwamen er al gauw achter dat dat allemaal best lang zou duren en tevens ook best prijzig was. Ik heb gelukkig een hele lieve opa, oma en moeder die ik voor alles bellen kan. Na gebeld te hebben met mijn opa en oma kwamen zij met het idee om zelf met een busje de spullen te komen brengen. Zogezegd zo gedaan. Zij hebben toen een busje gehuurd in juni en zijn alle spullen komen brengen vanuit Enschede naar Amposta (het dorp waar we wonen). Een rit van maar liefst 18 uur.

Na aankomst hebben we alle spullen opgeslagen in de opslag totdat we klaar waren met verbouwen. Natuurlijk blijf ik spullen zien die ik graag zou willen hebben, maar hier niet kan kopen. Ik koop die dan gewoon in Nederland en neem die dan mee in een koffer of als het om grote dingen gaat stuur ik ze op via een koerierservice."

Lees ook: Top 5 mooiste beige banken van Westwing

Nu alles af is

"Nu eindelijk het huis zo goed als af is, want laten we eerlijk zijn: met een verbouwing ben je nooit klaar, zijn we heel erg blij met ons huis. We hebben het namelijk van een donker oud houten huis omgetoverd tot een modern huis met een chic hotel look. Ik kan het nu ook echt mijn thuis noemen.

Ook kan ik zeggen dat ik nu helemaal gewend ben aan het dorpsleven. Ik vind de rust om me heen heerlijk en breng dan ook graag mijn zomerse dagen door aan het zwembad. In de winter blijven we lekker doorklussen om de puntjes op de i te zetten.

Ik mis Nederland nog wel soms, aangezien mijn familie en vrienden gewoon in Nederland wonen en Nederland een goed geregeld land is als het op administratie aankomt en dat kan hier nog wel eens frustreren als je iets geregeld wilt hebben. En natuurlijk ook voor alle leuke interieur en meubels die hier niet te verkrijgen zijn."

Lees ook: Zo laat je je huis er duurder uitzien met een klein budget 


Emigratietips voor Spanje

"Ik zou iedereen aanraden om te emigreren naar Spanje, het is namelijk een mooi en divers land en het klimaat is hier super. Niet te vergeten dat de mensen hier vriendelijk en behulpzaam zijn.

De tip die ik mensen zou willen meegeven is: neem je tijd en maak je niet druk. Het leven is hier nu eenmaal rustiger in alle aspecten. Mocht je echt belangrijke zaken geregeld willen hebben en spreek je de taal niet, neem een gestor. Dit is een soort Spaanse boekhouder en die helpt je met alles met je NIE (Spaanse id. kaart) inschrijving belastingaangifte etc. En mocht je een huis willen kopen neem een Spaanse makelaar in de arm, zij kunnen je namelijk informeren over wat je nodig hebt en je helpen met alle belangrijke zaken te regelen die op dat moment nodig zijn."

Tip! Hier koop je Duitse import keukens in Nederland