Limewash, oftewel kalkverf, is dé verftrend voor wie houdt van een natuurlijke, rustieke en toch moderne uitstraling. Maar wist je dat je ook een limewash-effect kunt bereiken zonder echte kalkverf te gebruiken? In deze blog ontdek je hoe je dit doet, welke verf je nodig hebt en hoe je je muren een unieke textuur geeft.
Wat is limewash eigenlijk?
Limewash – of kalkverf, zoals we het in Nederland noemen – is een traditionele verf die je muren een uniek effect geven.
De verf wordt gemaakt van kalk, water en natuurlijke pigmenten, waardoor het duurzaam en milieuvriendelijk is.
Het nadeel? Echte kalkverf kan lastig zijn om mee te werken, want je moet meerdere lagen aanbrengen. Bovendien is kalkverf een stuk duurder dan “gewone” muurverf.
Gelukkig bereik je een vergelijkbare limewashing look & feel met alternatieven zoals krijtverf of matte muurverf. Lees verder voor de ultieme tip om hetzelfde "limewas-effect" te bereiken!
@luciamaysmithhome
Zo maak je zelf een Limewash-effect zonder kalkverf
Kalkverf geeft een prachtig effect. Het geeft direct sfeer en diepte aan je interieur. Maar eerlijk is eerlijk: het kan ook een prijzige en soms lastige klus zijn.
Gelukkig zijn er manieren om dat gewilde limewash-effect te bereiken zónder dat je echte kalkverf nodig hebt. Met gewone muurverf of krijtverf kom je namelijk al een heel eind.
Wat heb je nodig?
- Twee kleuren muurverf met een matte finish: een lichte en één ietwat donkerdere kleur. Kies kleuren die in dezelfde kleurfamilie zitten. Je kunt ook reguliere kalkverf gebruiken, dan is één verfkleur voldoende.
- Een grote blokkwast
- Een verfbakje
- Aluminiumfolie
Lotte @lottefeyen gebruikte de verfkleuren Yoghurt + Rattan van Gamma voor haar DIY limewash muur.
Stappenplan:
- Voorbereiding van het verfbakje: Maak een scheiding in het midden van je verfbakje met behulp van aluminiumfolie. Roer je verf goed door en schenk daarna twee verschillende verfkleuren aan elke zijde van het bakje. Dit geeft een natuurlijk verloop in kleur tijdens het schilderen. Let op! Gebruik je echte kalkverf? Dan kun je deze stap overslaan.
- Verf met een blokkwast: Doop je blokkwast in beide kleuren en gebruik een kruislingse beweging om textuur te creëren. Liever rustiger? Verf dan verticaal.
- Maak de muur in één sessie af: Werk snel en maak de muur in één sessie af om kleurverschillen te voorkomen. Werk in kleine secties en trek deze randen later mee met de rest van de verf, zodat er geen richtingsverschillen ontstaan.
- Tweede laag (optioneel): Wil je meer diepte? Breng na het drogen een tweede laag aan. Voeg extra water toe om de verf soepel te houden.
Ook leuk: De mooiste beige muurverf op een rijtje
Welke verf voor limewash-effect?
Hoewel kalkverf de authentieke keuze is, kun je een limewash-look ook bereiken met krijtverf of matte muurverf. Belangrijk is dat de verf niet te dekkend is, zodat je lagen en textuur kunt opbouwen.
Krijtverf: Dit is een geweldige keuze als je een rustieke uitstraling wilt. Krijtverf heeft een matte finish die goed werkt voor een limewash-look. Het grootste voordeel? Het is makkelijker aan te brengen dan kalkverf en je hebt geen speciale ondergrond nodig. Perfect voor beginners!
Matte muurverf: Voor een subtielere limewash-look kun je werken met matte muurverf. Kies aardse tinten zoals beige, taupe of lichtgrijs, en verdun de verf eventueel met water. Hiermee creëer je die speelse, zachte kleurverlopen zonder gedoe.
Tip:Matte verf is minder dekkend, wat ideaal is voor een gelaagd effect. Test vooraf verschillende tinten om te zien hoe ze opdrogen. Natuurlijk kun je de verf ook verdunnen, maar dit hoeft niet altijd. Hoe meer water, hoe lichter de kleur en hoe beter de kwaststreken zichtbaar zijn in het eindresultaat.
@lottefeyen
Is limewash hetzelfde als kalkverf?
Ja, Limewash paint is de Engelse benaming voor kalkverf. De verf is gemaakt van kalksteen, pigment, en water. De kalk in de verf is in feite een bindmiddel.
Hoe gebruik je kalkverf?
Kalkverf is een superveelzijdige verfsoort die je zowel binnen als buiten kunt toepassen. Een belangrijk punt om in gedachten te houden is de ondergrond. Kalkverf hecht namelijk het beste op materialen zoals gips, steen, beton of cement. De ondergrond moet schoon, vet- en stofvrij zijn.
Heeft jouw muur een gladde afwerking? Geen zorgen! Met een speciale primer – een grondverf op basis van mineralen – maak je het oppervlak kalkverf-proof. Deze laag zorgt ervoor dat de verf niet afbladdert en stevig blijft zitten. Met een beetje voorbereiding creëer je moeiteloos een unieke en duurzame look.
Tip! Hier shop je 5 Flexa Kleurtesters voor maar € 1,99
@limewash.london
Hoe doe je een traditionele limewash?
Traditionele limewash doe je met kalkverf. Je gebruikt dezelfde verftechniek, waarbij je een in een kris-kraspatroon verft. Voor de originele limewash met kalkverf volg je een specifieke techniek.
- Voorbereiding van de muur: Zorg dat de ondergrond schoon, stof- en vetvrij is. Kalkverf hecht het beste op poreuze oppervlakken, zoals gips, steen beton en cement.
- Aanbrengen van een primer: Breng een geschikte primer aan, vooral als de muur al eerder is geverfd.
- Mengen van de kalkverf: Roer de kalkverf goed door en voeg water toe totdat de verf de consistentie heeft van magere yoghurt.
- Aanbrengen van de kalkverf: Gebruik een blokkwast en breng de kalkverf in kruislingse bewegingen aan om het kenmerkende wolkeneffect te creëren.
@coloratelier
Limewash voor buitenmuren
Hoewel kalkverf vaak wordt gebruikt voor buitenmuren vanwege de ademende eigenschappen, kun je voor een limewash-effect buiten ook werken met gevelverf. Kies een verf die weerbestendig is en volg dezelfde stappen als binnen.
Veelgestelde vragen
1. Wat is kalkverf precies?
Kalkverf is een minerale verf gemaakt van kalk, water en pigment. Het is ademend, duurzaam en geeft muren een unieke textuur.
2. Kan ik kalkverf aanbrengen op elke muur?
Echte kalkverf werkt het beste op poreuze oppervlakken. Op gladde muren is een primer essentieel voor een goede hechting.
3. Hoe onderhoud ik een limewash muur?
Vermijd harde schoonmaakmiddelen. Stof de muur regelmatig af en gebruik indien nodig een licht vochtige doek.
Lees verder: Zo geef je je prullenbak een make-over met verf
Uitgelichte afbeelding: @loft208