3X DIY: Maak je eigen 3D Schilderij


Droom je van een mooi 3d schilderij boven je bank of bed, maar wil je niet te veel uitgeven? We got you! Met deze DIY’s maak je zelf geweldige wall art – kunst voor aan de wand. 

Deze DIY is perfect voor iedereen die wilt besparen op accessoires of een huurhuis wilt inrichten met een klein budget. Je hoeft geen kunstenaar te zijn, echt iedereen kan het. Je bespaart bovendien kosten, want een kunstwerk aan je muur is al snel duur. Laten we beginnen!

DIY 1: Curvy Lines

We beginnen makkelijk; deze DIY kan iedereen aan. Het resultaat is een prachtig, minimalistisch 3d schilderij dat je zo kunt ophangen.

Dit heb je nodig:

 • Een (of meerdere) canvassen
 • Zelfklevende tochtband
 • Een kwast
 • Acrylverf
 • Schaar
 • Optioneel: bakpoeder
 • Optioneel: nietpistool

Kosten: ± 15 euro

Zo ga je te werk: leg je doek(en) op een vlakke ondergrond en plak de tochtband op het schilderij in een patroon dat je mooi vindt. Het helpt om het patroon met een potlood eerst op het doek te tekenen. Plak nu de tochtstrip op het canvas. Wil je de tochtstrip over de randen van het schilderij plakken? Laat dan een stukje uitsteken, zodat je het kan vastnieten aan de achterkant van het schilderij.

Nu is het tijd om je schilderij in de gewenste kleur te verven. Wil je textuur aanbrengen? Mix dan wat bakpoeder met acrylverf en gebruik dit om je schilderij te verven. Het bakpoeder geeft de verf structuur. Hoe meer bakpoeder je toevoegt, hoe meer structuur je krijgt. Laat hierna de schilderijen goed drogen en je nieuwe decoratie kan aan de muur!

Tip: je kunt ook een restje muurverf gebruiken om je doek een kleurtje te geven.


DIY 2: Textiel Chique

We gaan verder met de volgende DIY en wel met deze fancy DIY met doeken. Is het geen plaatje? Deze DIY is wat meer kliederen, dus zorg voor oude kranten of een verfzeil.

Dit heb je nodig:

Leg al je materialen klaar en trek je wegwerphandschoenen aan. Als je een doorlopend schilderij wilt maken zoals het voorbeeld hieronder, knip je eerst de doeken op maat. Drapeer de stof over de twee doeken en zorg dat er voldoende stof aan de zijkanten uitsteekt. Knip de stof hierna in twee delen; één voor elk 3d schilderij.

Hierna ga je het gips mengen. Mix twee delen gipspoeder met een deel water. Gebruik eventueel een roerhoutje voor het mengen en zorg dat alle klonters weg zijn. Hierna neem je de doek(en) en dompel je ze onder in het gipsmengsel. Zorg dat de doek helemaal bedekt is.

Tip: Mousseline is een stof die wat lichter is dan katoen, waardoor het draperen makkelijker gaat en het schilderij sneller opdroogt.

Nu ga je de doek op het canvas draperen. Style het in een patroon dat je mooi vindt en zorg ervoor dat sommige delen goed aan het canvas plakken door ze plat te drukken. Werk de randen af en droog het schilderij met een föhn. Je kunt de doek hierna nog aan de achterkant vastnieten.

Het schilderij moet nu 24 uur drogen. Hierna geef je het een laagje transparante vernis en klaar is kees! Wil je de doeken een kleurtje geven? Dat kan! Je kunt het overschilderen met acrylverf, maar een spuitbus is makkelijker.

Kosten: ± 45 euro

DIY 3: Textured

Dit is een leuke DIY als je dit weekend nog geen plannen hebt, want dit 3d schilderij kost ietsjes meer tijd. Volgens de maker kostte het 7 uur, maar dit hangt af van de grootte van je canvas.

Dit heb je nodig:

 • Een groot canvas
 • Een afgeronde verf- of taartspatel
 • Een paar spuitzakken
 • Maatbeker of kommetjes om in te mengen
 • Voorgemengde muurvuller of stucpasta
 • Bruine acrylverf (of een andere kleur die je mooi vindt)
 • Transparante vernis spray

Leg je canvas plat neer op een oude deken of andere ondergrond. Als je een overgang wilt maken van licht naar donker zoals het voorbeeld hieronder, moet je eerst wat muurpleister met een paar druppels verf mengen. Zorg dat je genoeg muurpleister overhoudt om ook nog andere kleuren te mengen. Idealiter zijn dit er minstens drie, waarbij je de kleur steeds iets lichter mengt.

Tip: maak eerst een testje op een kleiner canvas, zodat je alvast kunt oefenen met de techniek.

Als je alle kleuren gemengd hebt, stop je ze in de spuitzakken. Pak je spatel erbij en knijp elke keer een klein dotje van het mengsel op het canvas. Zorg dat elk stipje muurpleister even groot is, zo krijg je een egaal geheel. Smeer het stipje telkens uit met je spatel en ga zo het hele schilderij af. Wissel steeds van kleur en ga langzaam van donker naar licht. Je moet er even wat moeite in stoppen, maar het resultaat is prachtig!

Kosten: ± 50 euro

Reactie plaatsen