Schimmelvorming in de badkamer: zo voorkom je het

Schimmelvorming in de badkamer: zo voorkom je het

Schimmelvorming herken je aan donkere vlekken op muren, kozijnen, plafonds of in voegen. Vaak gaat dit gepaard met een muffe geur – niet echt iets waar je blij van wordt. De badkamer is extra gevoelig voor schimmel, maar gelukkig kun je er wél iets aan doen. Met een paar slimme stappen kun je het risico op schimmelvorming flink verkleinen.

Verschillende soorten vocht

Schimmels hebben één ding nodig om te groeien: vocht. Alleen goed schoonmaken of af en toe wat schimmel verwijderen is dus niet genoeg. Je moet ook iets doen aan de oorzaak – het vocht zelf. Er zijn grofweg drie soorten vocht die in huis (en vooral in de badkamer) kunnen zorgen voor problemen:

  • Doorslaand vocht: dit heeft te maken met de buitenmuur van je huis. Als daar bijvoorbeeld beschadigd voegwerk zit, kan regenwater via de muur naar binnen trekken.
  • Condensatievocht: ontstaat wanneer warme, vochtige lucht condenseert op koude oppervlakken zoals muren of plafonds. In badkamers – waar je doucht, wast en droogt – is dit de meest voorkomende boosdoener.
  • Optrekkend vocht: dit komt vanuit de grond en trekt langzaam omhoog in de muren, vooral bij oudere woningen zonder goede vochtwering.

Wow: Dit zijn de mooiste zelfklevende badkamer planken 

Ventilatie is key

Gelukkig zijn er genoeg manieren om schimmelvorming te voorkomen, en ventilatie is daarbij essentieel. Door goed te ventileren, verlaag je de luchtvochtigheid in de ruimte – en dat maakt het voor schimmels stukken minder aantrekkelijk.

Zet na het douchen of baden altijd even het raam helemaal open, al is het maar vijf minuten. In de zomer kun je het raam gerust wat langer open laten staan. In de winter werkt het net even anders: als je huis erg droog is, kun je de badkamerdeur openlaten zodat de stoom de rest van het huis bevochtigt. Maar als je huis juist al vochtig is, hou de deur dan dicht om het vocht in toom te houden.

Tip! Dit zijn de badkamer trends van 2025

Een moderne badkamer met Zwarte douchewand

Verwarming helpt ook

Warmte speelt ook een belangrijke rol. Warme lucht neemt namelijk meer vocht op dan koude lucht, waardoor er minder condens ontstaat op ramen en muren. Goed verwarmde ruimtes zijn dus minder gevoelig voor schimmel.

Een slimme oplossing hiervoor zijn infraroodpanelen. Die verwarmen niet de lucht, maar direct de oppervlakken in de kamer – zoals muren en plafonds. Dat houdt ze droog en voorkomt dat schimmel zich daar kan nestelen.

Lees ook: Zo haal je het meeste uit je kleine badkamer

Vergeet isolatie niet

Slecht geïsoleerde muren of ramen zorgen ervoor dat vocht sneller condenseert, wat weer zorgt voor een fijne plek voor schimmel. Met goede isolatie kun je de temperatuur in de ruimte stabieler houden en de luchtvochtigheid beter reguleren.

Daarnaast is het slim om regelmatig voegen, kitranden en tegels te checken. Vocht kan zich makkelijk ophopen in kleine scheurtjes en naden – en dat zijn nou nét de plekjes waar schimmel zich graag verstopt. Even bijwerken dus, als je iets verdachts ziet.

Lees verder: Alles wat je wil weten over beton ciré in je badkamer