Update je Ivar kast van IKEA met deze creatieve tips
in DIY

Update je Ivar kast van IKEA met deze creatieve tips

De Ivar kast van IKEA is razend populair. Niet alleen is deze kastenlijn betaalbaar, maar hij is ook goed te personaliseren. Hier lees je de beste tips en hacks om je Ivar kast een eigen draai te geven. 

De Ivar kastenlijn

De Ivar kast van IKEA zit al jaren in het assortiment en is een echte favoriet voor jong en oud. De Ivar systemen zijn betaalbaar, mooi en modulair. Dat betekent dat je de kasten zelf kunt ontwerpen en aanpassen met extra planken en andere accessoires.

Dit maakt de kastenlijn perfect voor elke kamer: van je woonkamer tot de kinderkamer.

Je kunt het opbergsysteem zo ontwerpen dat het precies bij je woonwensen past. Kies bijvoorbeeld tussen stellingkasten, houten kastjes, uitklapbare bureaus en boekenkasten. IKEA heeft een online planner voor dit opbergsysteem, waar je in alle hartenlust de verschillende combinaties uitprobeert.

De Ivar kastenlijn is gemaakt van onbehandeld grenenhout. Dit maakt het materiaal makkelijk te personaliseren en schilderen. Vandaag bekijken we ook enkele DIY's om deze kasten een eigen draai te geven, dus scroll snel naar beneden om de Ivar hacks te bekijken.

Ivar kast van IKEA beige geschilderd in een woonkamer

@nordic_vanilla

Hoe hang je een Ivar kast aan de muur? 

Ivar kasten kun je aan de muur hangen, waardoor je een prachtig zwevend effect creëert. Volg dit stappenplan om je kast op te hangen aan de muur.

Benodigdheden

 • Ivar kast
 • Wandmontagebeugels (meestal bijgeleverd door IKEA)
 • Schroeven en pluggen (afhankelijk van het type muur)
 • Boor en boren (passend bij de schroeven en pluggen)
 • Waterpas
 • Meetlint
 • Potlood
 • Schroevendraaier

Stappenplan

1. Plaats bepalen

Bepaal de exacte locatie waar je de kast wilt ophangen. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de kast recht hangt.

2. Markeringen maken

Houd de kast of de montagesteunen tegen de muur op de gewenste hoogte. Markeer met een potlood de plekken waar de schroeven in de muur moeten komen. Zorg ervoor dat de markeringen waterpas zijn.

3. Voorboren

Boor gaten in de muur op de gemarkeerde plekken. Gebruik de juiste maat boor voor de schroeven en pluggen die je gebruikt. Als je muur van beton of baksteen is, gebruik dan een steenboor. Voor gipswanden gebruik je een houtboor of een speciale boor voor gipsplaten.

4. Pluggen plaatsen

Plaats de pluggen in de geboorde gaten. Tik ze indien nodig voorzichtig met een hamer naar binnen.

5. Beugels bevestigen

Bevestig de montagesteunen aan de muur door de schroeven in de pluggen te draaien. Gebruik een schroevendraaier of een boormachine met een schroefbit. Zorg ervoor dat de steunen stevig vastzitten.

6. Kast ophangen

Hang de IVAR kast aan de gemonteerde steunen. Controleer of de kast stevig vastzit en niet wiebelt. Bevestig eventueel extra schroeven door de achterkant van de kast in de steunen om extra stabiliteit te garanderen.

7. Controle

Controleer met een waterpas of de kast recht hangt. Hierna controleer je of de kast stevig vastzit door er voorzichtig aan te trekken.

Tip: Zorg ervoor dat je de juiste pluggen en schroeven gebruikt voor jouw type muur. Als je zware items in de kast wilt opbergen, overweeg dan om extra steunen te gebruiken voor extra ondersteuning.

Lees ook: Binnenkijken bij Priscilla: Japandi met een vleugje mid century

ivar kast van IKEA in een woonkamer met gallery wall

De geverfde Ivar kast thuis bij @ohlalot

Pootjes onder je kast aanbrengen 

Je kunt de IVAR kasten aan de muur bevestigen voor een zwevende look, maar door er pootjes onder te zetten, krijg je direct een ander meubelstuk. Zo ga je te werk:

Benodigdheden

 1. Meubelpootjes naar keuze
 2. Schroeven
 3. Boor en schroevendraaier
 4. Potlood
 5. Meetlint
 6. Waterpas

Stappenplan 

1. Plaats bepalen

Zet de IVAR kast op zijn kop op een zachte ondergrond om beschadigingen te voorkomen. Bepaal de exacte locaties waar je de pootjes wilt bevestigen.

2. Markeren

Gebruik het meetlint en potlood om de bevestigingspunten voor de pootjes af te tekenen. Zorg ervoor dat de pootjes gelijkmatig verdeeld zijn voor stabiliteit.

3. Voorboren

Boor kleine geleidegaatjes op de gemarkeerde punten om het vastschroeven makkelijker te maken.

4. Pootjes Bevestigen

Plaats de pootjes op de gemarkeerde punten en schroef ze stevig vast met de schroeven. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de pootjes gelijkmatig zijn bevestigd.

5. Controle

Zet de kast rechtop en controleer of hij stabiel staat. Pas indien nodig de positie van de pootjes aan.

Tip: Ivar kastdeuren goed laten aansluiten

IKEA Ivar kastjes hebben een veelvoorkomend probleem: de kastdeurtjes sluiten niet goed aan. Hierdoor ontstaat er een storende spleet tussen de deurtjes.

Als je begrijpt hoe het scharnier werkt, kun je deze spleet tussen de ivar kastdeurtjes zelf wegwerken.

De eerste stap is om de twee deuren waterpas te krijgen. Dus als de ene deur hoger is dan de andere, draai dan de twee schroeven los waarmee het scharnier aan het frame is bevestigd en duw de deur voorzichtig in de juiste positie.

Om het gat tussen de deurtjes te dichten, stel je hierna de schroeven opnieuw af. Begin met de kleinere, voorste schroef. Voordat je aan de voorste schroef draait, moet je eerst de achterste schroef losdraaien.

Maak deze schroef twee slagen losser, zodat je de voorste schroef twee slagen strakker kunt draaien.

De voorste schroef stelt je in staat om het deurtje naar links of rechts te verplaatsen.

Concreet: als je aan het scharnier van de linkerdeur werkt en je draait de voorste schroef linksom, schuift het deurtje naar de zijkant. Draai je ‘m rechtsom, dan beweegt het deurtje naar het midden. Bij de rechterdeur is dit precies omgekeerd.

Heb je de deurtjes goed gepositioneerd? Vergeet dan niet de achterste schroef weer vast te draaien!

Werkt dit niet en zie je nog steeds een spleet tussen de deurtjes? Dan kun je een gap kit gebruiken.

Ivar kast IKEA beige in een woonkamer

De Ivar kast thuis bij @nienkefeddema

Je Ivar kast verven 

De Ivar kasten zijn gemaakt van grenenhout. Gebruik daarom het liefst lakverf voor hout. Voor het beste resultaat volg je de volgende stappen:

1. Voorbereiding: Haal de kastjes uit elkaar en leg alle onderdelen plat neer. Bedek de werkruimte met een afdekzeil om verfspatten te voorkomen. Zorg ervoor dat je in een goed geventileerde ruimte werkt.

2. Schuren: Schuur de oppervlakken van de kastjes lichtjes op met fijn schuurpapier (korrel 180-220). Dit helpt de verf beter te hechten. Veeg het stof af met een vochtige doek en laat het drogen.

3. Grondverf aanbrengen: Breng een laag houtprimer aan om de verf beter te laten hechten en een egale kleur te krijgen. Laat de grondverf goed drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking.

4. Schuren (opnieuw): Schuur de gegronde oppervlakken lichtjes op met fijn schuurpapier om eventuele oneffenheden te verwijderen. Veeg het stof weer af met een vochtige doek en laat het drogen.

5. Verven: Breng de eerste laag lakverf aan met een kwast of verfroller, afhankelijk van de grootte van de oppervlakken. Werk in dunne, gelijkmatige lagen om druipers en strepen te voorkomen. Laat elke laag goed drogen voordat je de volgende aanbrengt. Meestal zijn twee tot drie lagen voldoende voor een dekkend resultaat.

6. Afwerking: Na de laatste verflaag, laat de kastjes volledig uitharden. Dit kan enkele dagen duren, afhankelijk van de verf die je hebt gebruikt. Plaats de kastjes pas weer in elkaar als de verf volledig is uitgehard om beschadigingen te voorkomen.

Met deze stappen krijgen je IKEA Ivar kastjes een frisse, nieuwe look en blijven ze er lang mooi uitzien.

Je kunt je Ivar kast ook beitsen. Vooral donkere beits is een trend die nu erg populair is. Het geeft een natuurlijke, Japandi-achtige look.


Zet je Ivar kasten neer in de kinderkamer? Monteer ze dan altijd aan de muur vast, ook als ze op de grond staan.


Ikea Ivar kast pimpen 

Je Ivar kast kun je op allerlei manieren zelf personaliseren. Online zijn er veel leuke DIY's te vinden voor deze kast. Hier twee ideeën om je Ivar kastjes zelf te pimpen!

1. Ivar kast hack: sierlijsten 

Laten we beginnen met deze chique hack voor de grenen IKEA Ivar kast. Dit kastje is verkrijgbaar in twee maten: 80 × 30 × 83 cm of 80 × 50 × 83 cm. De hack is geschikt voor beide!

Bij deze hack breng je sierlijsten aan op de deurtjes van de kast, waarna je de hele kast een mooi kleurtje geeft. Zie hieronder het prachtige resultaat van @headofswans!

Dit heb je nodig 


De Ivar kastjes van @headofswans. De kleur op deze kastjes is Medina van Histor.


Het stappenplan 

1. Bepaal eerst hoe je de sierlijsten op de deurtjes wilt. Dit kan één vak zijn in de maat van de deur, maar twee vakken op elk deurtje is ook een optie.

2. Nu je hebt bepaald welke sierlijsten op de deurtjes komen, meet je alles uit en zaag je de sierlijsten verstek in de verstekbak.

3. Hierna plak je de sierlijsten vast met kit. De hoekjes werk je af met allesvuller.

5. Laat alles goed drogen en schuur oneffenheden weg. Nu de sierlijsten stevig op de kast zitten, is het tijd om te verven. Bij deze hack verf je de hele kast in één kleur. Je kunt het beste lakverf gebruiken. Ga voor twee lagen voor een complete dekking.

Tip: Creëer een leuk effect door de kastjes dezelfde kleur als je muur te geven.

Lees ook: Iedereen wil deze replica Vertigo lamp

interieurcursus de basis van interieur

2. HKLiving cupboard lookalike met Ivar kast

Er zijn talloze IKEA Ivar hacks, maar deze is absoluut een van de meest unieke. De HKLiving cupboard kast is prachtig (en verkrijgbaar in veel mooie kleuren!). Helaas is hij wel aan de prijzige kant. Voor een fractie van een prijs kun je zelf een lookalike maken met een Ivar kast. Volg dit stappenplan!

Dit heb je nodig

 • IKEA Ivar kast
 • Vurenhouten latjes (18 x 18 mm dik)
 • Vier poten (bijvoorbeeld deze)
 • Houtlijm
 • Schroeven voor de pootjes
 • Schuurpapier voor hout
 • Primer
 • Zijdeglans lak (in een kleur naar keuze)
 • Verfkwasten

 Stappenplan

 1.  Schroef de pootjes onder het kastje.
 2.  Meet de latjes af en zaag ze op maat. Het makkelijkste is om de kast plat op de grond te leggen, zodat je makkelijker kunt werken.
 3.  Plak de latjes op de deurtjes met houtlijm en laat het goed drogen volgens de instructies op de verpakking.
 4.  Schuur de kastjes nu lichtjes op en zet alles in de grondverf.
 5.  Maak het hierna af met twee lagen lak. Tadaa! Je HKLiving cupboard lookalike is af.

DIY hack met Ikea Ivar kastje om HK-Living lookalike te creëeren

Het lookalike HKLiving kastje thuis bij @het.kleijne.droomhuis

HKLiving cupboard lookalike met Ikea ivar kast in het roze

De gepimpte Ivar kast thuis bij @charissaathome


Uitgelichte afbeelding: @headofswans