Zoek je een verhuis checklist voor je huurwoning? Die vind je hier! Met deze checklist ben jij straks niet alleen verhuisd, maar ook nog eens zen genoeg om meteen een housewarming te plannen.
Of je nu voor het eerst op jezelf gaat of gewoon toe bent aan een nieuwe plek: deze verhuischecklist voor huurwoningen is je beste vriend in het hele proces. Let's go.
Stap 1: Regel die basisdingen (6-8 weken van tevoren)
- Lees je nieuwe huurcontract (ja, echt lezen). We snappen het, niemand leest algemene voorwaarden. Maar dit is je nieuwe huis! Check of er rare dingen in staan zoals “geen katten” terwijl je net een kitten hebt gereserveerd. Better safe than sorry.
- Regel een verhuisdatum en een team. Vraag je vrienden (met spierballen) of boek een verhuisbedrijf. Hoe eerder je dit fixt, hoe relaxter je straks bent.
- Begin met verhuisdozen verzamelen. Je hebt er echt meer nodig dan je denkt. Scoor ze bij de bouwmarkt, of bestel ze online.
- Verkoop oude spullen of breng ze naar de kringloop. Gebruik Marktplaats, Vinted, Facebook of je lokale kringloop om van oude spullen af te komen.
Tip! Bij deze winkels krijg je verhuiskorting
Stap 2: De administratie fiksen (4-6 weken van tevoren)
- Zeg je huur op. Ja, echt. Veel mensen vergeten dit of doen het net iets te laat. Check je opzegtermijn (meestal een maand) en stuur je verhuurder een nette mail. Je wil écht geen dubbele huur betalen.
- Adreswijziging = belangrijker dan je denkt. Belastingdienst, gemeente, huisarts, tandarts. Geef iedereen je nieuwe adres door. Je moet je adreswijziging uiterlijk 5 dagen na de verhuisdatum doorgeven aan de gemeente waar je gaat wonen — dat kan supermakkelijk online met je DigiD via de website van je nieuwe gemeente.
- Nieuwe contracten regelen voor energie, water & internet. Saaie klus, maar megabelangrijk. Je wil niet drie dagen in het donker zitten zonder wifi.
- Verzekeringen checken. Heb je een inboedelverzekering? Dekt die je verhuizing? Loop alles even na zodat je straks niet huilend in je kapotte flatscreen zit te staren.
- Huurtoeslag aanvragen (als je er recht op hebt). Huurtoeslag kan een fijne financiële aanvulling zijn als je een huurwoning hebt. Je checkt het eenvoudig via mijn.toeslagen.nl door daar een proefberekening te maken. Let erop dat je ingeschreven moet staan op je nieuwe adres voordat je aanvraag in behandeling wordt genomen.
Zoek je een printbare verhuischecklist? Gebruik dan onze Ultieme Verhuisgids!
Stap 3: Opruimen & inpakken (2-4 weken voor D-day)
- Slim inpakken, zonder stress. Begin op tijd met het inpakken van spullen die je voorlopig niet nodig hebt, zoals seizoenskleding, boeken of servies dat je niet dagelijks gebruikt.
- Meubels demonteren. Moeten er meubels uit elkaar? Bewaar dan alle losse onderdelen, zoals schroeven en boutjes, in een zakje en plak dat vast aan het bijbehorende meubelstuk.
Stap 4: De week vóór de verhuizing
- Maak je oude huurhuis goed schoon. En ja, dat betekent ook die vergeten plinten, het badkamerputje en de oven waar je liever niet naar kijkt. Je woning moet er net zo uitzien als toen je erin trok (of beter), wil je kans maken op het volledig terugkrijgen van je borg.
- Pak een ‘essentials’-tas in. Vul een tas of doos met de basics: toiletpapier, tandenborstel, handdoek, opladers, een setje schone kleding, wat keukenspullen (bestek, mok, bord), belangrijke documenten en eventueel je medicijnen.
- Vraag de PostNL-verhuisservice aan. Hiermee wordt je post automatisch naar je nieuwe woning doorgestuurd, zodat je geen belangrijke brieven mist. Je kunt de service eenvoudig online aanvragen voor 1, 3 of 6 maanden, en zo blijf je altijd op de hoogte van alles wat naar je oude adres wordt gestuurd.
Stap 5: De dag van verhuizing
- Zorg dat de (vaat)wasmachine, vriezer en koelkast leeg en schoon zijn.
- Wasmachine verhuizen? Zet de trommel vast met transportbouten en vervoer de wasmachine rechtop.
- Pak witgoed in met beschermende folie en tape de deuren dicht.
- Noteer en fotografeer de meterstanden. Voordat je vertrekt uit je oude huis én bij aankomst in je nieuwe woning: schrijf de meterstanden op en maak er duidelijke foto's van. Denk aan elektriciteit, gas en water. Deze standen heb je nodig voor de eindafrekening én de start bij je nieuwe adres.
- Controleer je nieuwe woning bij aankomst. Voordat je dozen begint uit te pakken, is het slim om samen met de verhuurder of woningcorporatie een korte rondgang te doen tijdens de sleuteloverdracht. Noteer aanwezige gebreken, beschadigingen of ontbrekende zaken, en leg ze vast met foto’s of video.
- Koelkast 24 uur niet gebruiken. Na de verhuizing is het belangrijk om je koelkast minimaal 24 uur niet te gebruiken. Dit geeft je koelkast de tijd om zich te stabiliseren, vooral als hij tijdens het transport in een andere positie heeft gestaan.
Stap 6: Na de verhuizing
- Eventuele schade tijdens de verhuizing doorgeven aan verzekeraar. Helaas kan schade tijdens het verhuizen altijd gebeuren. Maar geen zorgen, met een goede inboedelverzekering is het snel opgelost.
- Maak kennis met je buren. Even voorstellen aan je buren is niet alleen netjes, het maakt het ook makkelijker als je ooit iets nodig hebt — denk aan een pakje dat is bezorgd, of als je hulp nodig hebt bij iets praktisch.
- Check of je nog post mist. Vergeet ook niet om de laatste adreswijzigingen door te voeren bij bedrijven of instanties die je eerder gemist hebt.
- Check of je genoeg huissleutels hebt. Laat eventueel meteen wat bijmaken.
- Bekijk de cv-ketel en overweeg een onderhoudsbeurt door een professional.
Tip! Vraag de gratis BuurtKadodoos aan. Dit is een handige doos vol met lokale informatie, kortingsbonnen en een welkom in de buurt. Het is een fijne manier om je nieuwe wijk te leren kennen en meteen te ontdekken waar je de beste koffie, de supermarkt of leuke winkels vindt.
Lees ook: 10 leuke housewarming cadeau-ideeën
Tips en tricks verhuizen naar een huurwoning
Verhuizen naar een huurwoning brengt een hoop praktische zaken met zich mee. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:
1. Controleer de woning bij aankomst
Maak een rondgang door je nieuwe woning met de verhuurder en noteer eventuele gebreken. Maak foto's van beschadigingen of dingen die kapot zijn, zodat je later niet verantwoordelijk wordt gehouden.
2. Verzekeringen regelen
Zorg voor een inboedelverzekering en eventueel een aansprakelijkheidsverzekering om je spullen en jezelf te dekken in geval van schade.
3. Verwarming en ventilatie controleren
Check of de verwarming goed werkt, en let op de ventilatie in je nieuwe woning. Dit voorkomt ongemakken later.
4. Weet wat je betaalt
Check of je huurprijs inclusief bijkomende kosten zoals servicekosten en nutsvoorzieningen is, zodat je geen verrassingen krijgt bij de maandlasten.
5. Bewaar je huurcontract goed
Je huurcontract is je belangrijkste document, dus bewaar het goed. Het is ook handig om te weten wanneer je het contract kunt opzeggen of verlengen.
6. Energie besparen
Vraag naar isolatie en energiebesparende maatregelen om kosten te besparen. Denk aan dubbel glas of tips over het gebruik van je verwarming.
Lees ook: Dit zijn de beste showroom uitverkopen in Nederland
Veelgestelde vragen over verhuizen naar een huurwoning
1. Wat staat er op een verhuis checklist voor een huurwoning?
Een goede verhuis checklist huurwoning bevat alle belangrijke stappen voor je verhuizing: van het opzeggen van je huidige huurcontract tot het doorgeven van je adreswijziging, regelen van nutsvoorzieningen, inpakken, schoonmaken en het overdragen van sleutels.
2. Wanneer moet ik beginnen met mijn verhuis checklist?
Idealiter start je 6 tot 8 weken van tevoren met je verhuislijst checklist. Zo heb je voldoende tijd voor het regelen van administratieve zaken, het verzamelen van verhuisdozen, en het plannen van de verhuisdag.
3. Moet ik zelf mijn energiecontract opzeggen bij een huurwoning?
Ja. Als je gaat verhuizen uit een huurwoning, moet je zelf je huidige energiecontract opzeggen of meenemen naar je nieuwe adres. Vergeet niet de meterstanden door te geven.
4. Heb ik recht op huurtoeslag als ik ga verhuizen naar een andere huurwoning?
Dat hangt af van je inkomen, de huurprijs en het soort woning. Check via de Belastingdienst of je recht hebt op huurtoeslag na je verhuizing en dien zo nodig een nieuwe aanvraag in.
5. Wat moet ik doen met mijn inboedelverzekering bij een verhuizing?
Meld je adreswijziging bij je verzekeraar en check of je verzekering de verhuizing dekt. Soms is het nodig je polis aan te passen aan je nieuwe woonsituatie.
6. Wat gebeurt er met mijn borg bij het verlaten van een huurwoning?
Als je de woning netjes oplevert en aan alle voorwaarden hebt voldaan, krijg je meestal binnen een maand je borg terug. Maak vooraf foto’s van de staat van de woning bij oplevering.
7. Kan ik zelf een verhuisplanner checklist maken?
Zeker! Maar om het jezelf makkelijk te maken, kun je ook gebruikmaken van deze blog als basis. Lekker overzichtelijk, al voor je uitgestippeld en helemaal gericht op huurwoningen.
Lees verder: Bij deze meubel outlets shop je met de hoogste kortingen