We kennen het allemaal: je huis is eindelijk spic en span, maar toch mist er iets. Roomspray! Het zorgt ervoor dat jij je ook instant meer thuis voelt. Met een zelfgemaakte roomspray vul je je huis met een heerlijke geur. Met slechts een paar ingrediënten maak je zelf roomspray!
Roomsprays of huisparfums uit de winkel kunnen schadelijk stoffen bevatten, zoals benzofenon, methylbenzeen en formaldehyde. Sommige van deze stoffen zijn slecht voor je gezondheid, vooral als je ze elke dag inademt.
Zelfgemaakte roomspray is goedkoop en heerlijk om te sprayen na je schoonmaakritueel. Of in plaats ervan, als je drukt bent! Zo fris je je huis nog even snel op, voordat het bezoek voor de deur staat.
Hoe spot je essentiële olie van hoge kwaliteit?
Essentiële olie - of etherische olie - geeft je roomspray een heerlijke geur. Er zijn veel soorten essentiële oliën, die je naar hartenlust kunt mengen.
Haal goede etherische olie in huis. Je kunt zelf een paar geuren mengen of "voorgemengde" essentiële olie kopen. Dat laatste is natuurlijk makkelijker!
Sommige essentiële olie claimt 100% natuurlijk te zijn, maar geeft hier verder weinig informatie over. Goede essentiële olie heeft de volgende kenmerken op de verpakking staan:
- Het plantdeel waar de olie uit gemaakt is (blad, schors, bloem, vrucht);
- De Nederlandse naam én de Latijnse naam (botanische naam) van de plant;
- Land van oorsprong;
- De toepassing (verstuiven);
- Eventueel een keurmerk voor biologische teelt;
- Controlenummer van de batch.
Let ook op de prijs - essentiële olie is nu eenmaal duurder dan parfumolie, omdat het van echte planten is gemaakt. Bovendien is etherische olie geschikt voor aromatherapie en parfumolie niet.
Parfumolie (of geurolie) is synthetisch. Hierdoor is het goedkoper dan essentiële olie, maar moeilijker te achterhalen wat er precies in zit.
Lees ook: Low budget ideeën voor een toilet make-over
Benodigdheden DIY roomspray
Voor zelfgemaakte roomspray heb je nodig:
- Water. Kraanwater is goed, maar als je wilt dat je roomspray langer goed blijft, is gekookt of gedestilleerd water beter. Laat het water afkoelen, voordat je het gebruikt.
- Alcohol, zoals 70% gedenatureerde alcohol of wodka
- Etherische olie naar keuze of een blend
- Een sprayflacon met nevelfunctie of plantenspuit
@interieurfanaad D I Y 🌸 || Zelf een huisspray maken is super makkelijk! Ideaal voor een fijn geurtje in huis voor als er bijvoorbeeld bezoek komt of voor op het kleinste kamertje 🚽 . Het enige wat je nodig hebt is; - Spray Flacon (ik heb deze plantenvernevelaar gebruikt van de Action, maar soms komen er ook grote druppels uit in plaats van mist). - Gedestilleerd water - Etherische olie (Action heeft nu veel verschillende soorten olietjes) - Alcohol (moet wel geurloos zijn) Ik heb de vernevelaar voor de helft gevuld met alcohol en de andere helft met gedestilleerd water. Alcohol is nodig zodat het water met de olie kan mengen. Ik gebruik gedestilleerd water, zodat de huisspray extra lang goed blijft. Kraanwater kan ook, alleen gaat de spray dan iets minder lang mee. Als laatste voeg je de etherische olie toe. Hou rekening met ongeveer 30 druppels voor zo’n 200ml interieurspray. Hoe meer druppels, hoe sterker de geur wordt. Nog even goed schudden en je zelfgemaakte huisspray is klaar. Te leuk & simpel toch? 🌸 Fijn weekend! 💛 Liefs, Nadine #diy #diycrafts #action #actionnederland #diyideen #huisspray #doehetzelf #interieurinspiratie #interieurblog #diyhome #diyhacks ♬ origineel geluid - interieurfanaad
Maak je eigen roomspray
- Vul de helft van de sprayflacon met het water en de andere helft met alcohol. Kies altijd voor geurloze alcohol, anders krijgt je roomspray een gekke geur.
- Voeg hierna de essentiële olie toe. Voor 200 ml roomspray gebruik je zo’n 20 tot 30 druppels etherische olie. Hoe meer druppels, hoe sterker de roomspray ruikt.
- Even schudden en je roomspray is klaar voor gebruik!
Lees verder: Kast behangen? Zó doe je dat
Wanneer gebruik je roomspray?
Het mooie van een zelfgemaakte roomspray is dat jij helemaal bepaalt welke geur bij elke kamer past. Voor de woonkamer werkt een warme, uitnodigende geur als vanille of sandelhout perfect om een gezellige sfeer te creëren. In de slaapkamer kun je het beste kiezen voor rustgevende geuren, zoals lavendel of jasmijn, die helpen om te ontspannen.
De badkamer vraagt om frisse, schone geuren, zoals eucalyptus of pepermunt, die je meteen een wellness-gevoel geven. En voor de keuken? Daar wil je iets verfrissends zoals citrus of rozemarijn om eventuele kookluchtjes te neutraliseren.
Lees ook: 10 inspirerende slaapkamer ideeën om bij weg te dromen
Met deze tips ruikt je huis altijd lekker
Een lekker ruikend huis is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook een warm welkom voor je gasten. En gelukkig hoef je niet constant met een roomspray in de weer te zijn om die frisse geur te behouden. Er zijn namelijk veel meer manieren om ervoor te zorgen dat je huis altijd heerlijk ruikt, zonder al te veel moeite.
Begin bij de basis: zorg voor voldoende ventilatie. Een raam openzetten doet wonderen voor de luchtcirculatie, en het laat muffe luchtjes ontsnappen terwijl frisse lucht naar binnen stroomt.
Ook leuk: 10X koffietafelboeken voor interieurliefhebbers
Daarnaast is het een goed idee om regelmatig je stoffen items, zoals gordijnen, kussens en tapijten, te wassen of te luchten. Deze trekken namelijk vaak geurtjes aan die je misschien niet meteen merkt, maar die op de lange termijn toch hun stempel drukken op de geur in huis.
Planten kunnen ook wonderen doen! Niet alleen zorgen ze voor zuurstof, maar sommige soorten – zoals lavendel of eucalyptus – geven een heerlijke natuurlijke geur af. Zet ze in de badkamer of slaapkamer voor een instant spa-gevoel.
En als we het dan toch over natuurlijke oplossingen hebben: een pannetje water met kaneelstokjes en sinaasappelschillen op het fornuis zetten, verspreidt in no-time een warme geur door je hele huis. Plaats het op je fornuis, laat het zachtjes pruttelen, en je waant je in een winterse oase.