DIY: Laat je huis heerlijk ruiken met zelfgemaakte roomspray
in DIY

DIY: Laat je huis heerlijk ruiken met zelfgemaakte roomspray

Je favoriete geur in een spray, wie wilt dat nu niet? Met een zelfgemaakte roomspray vul je je huis met een heerlijke geur. Met slechts een paar ingrediënten stel je je eigen roomspray samen, zonder chemische toevoegingen.

Roomsprays uit de winkel kunnen schadelijk stoffen bevatten, zoals benzofenon, methylbenzeen en formaldehyde. Die zijn niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Bovendien is zelfgemaakte roomspray goedkoop en heerlijk om te sprayen na je schoonmaak ritueel.

Hoe spot je essentiële olie van hoge kwaliteit? 

Essentiële olie - of etherische olie - geeft je roomspray een heerlijke geur. Er zijn veel soorten essentiële oliën, die je naar hartenlust kunt mengen.

Haal goede etherische olie in huis, vooral als je nasty ingrediënten wilt vermijden.

Sommige essentiële olie claimt 100% natuurlijk te zijn, maar geeft hier verder weinig informatie over. Goede essentiële olie heeft de volgende kenmerken op de verpakking staan:

 • Het plantdeel waar de olie uit gemaakt is (blad, schors, bloem, vrucht);
 • De Nederlandse naam én de Latijnse naam (botanische naam) van de plant;
 • Land van oorsprong;
 • De toepassing (verstuiven);
 • Eventueel een keurmerk voor biologische teelt;
 • Controlenummer van de batch.

Let ook op de prijs - essentiële olie is nu eenmaal duurder dan parfumolie, omdat het van echte planten is gemaakt. Bovendien is etherische olie geschikt voor aromatherapie en parfumolie niet.

Parfumolie (of geurolie) is synthetisch. Hierdoor is het goedkoper dan essentiële olie, maar moeilijker te achterhalen wat er precies in zit.

Lees ook: Low budget ideeën voor een toilet make-over

persoon vult flesjes essentiële olie

Benodigdheden DIY roomspray

Voor zelfgemaakte roomspray heb je nodig:

 • Water. Kraanwater is goed, maar als je wilt dat je roomspray langer goed blijft, is gekookt water beter. Laat het water afkoelen, voordat je het gebruikt.
 • Alcohol, zoals 70% gedenatureerde alcohol of wodka.
 • Etherische olie naar keuze.
 • Een sprayflacon.

Ook leuk: 10X koffietafelboeken voor interieurliefhebbers

Maak je eigen roomspray 

 1. Vul de helft van de sprayflacon met het water en de andere helft met alcohol. Kies altijd voor geurloze alcohol, anders krijgt je roomspray een gekke geur.
 2. Voeg hierna de essentiële olie toe. Voor 200 ml roomspray gebruik je zo’n 30 tot 40 druppels etherische olie. Hoe meer druppels, hoe sterker de roomspray ruikt.
 3. Draai de verstuiver op de fles en schud deze goed. Je roomspray is klaar voor gebruik!


Deze blog bevat affiliate links

Reactie plaatsen