Keukenkastjes schoonmaken? Zo doe je het goed 
in Tips

Keukenkastjes schoonmaken? Zo doe je het goed

O nee, het is weer zover! Je kijkt in je keukenkastjes en je realiseert je dat het al een eeuwigheid geleden is dat je ze hebt schoongemaakt. Maar geen zorgen, keukenkastjes schoonmaken is zo gebeurd. Het is tijd om je innerlijke schoonmaakkoning(in) tevoorschijn te halen en je keukenkastjes flink te boenen! 

Haal de kastjes leeg

Het eerste wat je moet doen om je keukenkastjes schoon te maken is alles uit de kastjes halen. Dit is het perfecte moment om te kijken wat je niet meer nodig hebt en om wat meer orde te creëren.

Misschien vind je wel wat oude, verlopen producten die je weg kunt gooien. Zet alles opzij en maak de kastjes helemaal leeg.

Ook leuk: keuken wrappen voor beginners

Maak je schoonmaakmiddel

Voordat je aan de slag gaat met schoonmaken, moet je een schoonmaakmiddel maken. Let hierbij op het materiaal van je keuken. Matte keukenkastjes maak je het beste schoon met een mengsel van warm water en afwasmiddel of een kopje soda opgelost in warm water. Gebruik deze wonderdoekjes, het laat geen krassen, vlekken en pluisjes achter!

Heb je iets sterkers nodig? Maak dan een mengsel van water en azijn. Dit maakt je kastjes perfect schoon en voorkomt het kromtrekken van hout of het slijten van lak. Let wel op: azijn tast sommige oppervlakken juist aan, zoals stenen tafelbladen en tegels.

Ook handig: met deze checklist lukt je lenteschoonmaak wél

een rek met kruiden in een keuken
@paperandink_co

Poets, poets, poets

Keukens zijn er om in te leven en zo komt het wel eens voor dat er in je keukenkastjes een hoopje omgevallen kruiden of rijst ophoopt. Voordat je begint met boenen, is het daarom handig om je keukenkastjes eerst goed onder handen te nemen met de stofzuiger.

Pak hierna een zachte doek en begin met het schoonmaken van de kastjes. Begin bij de binnenkant en schakel dan over op de buitenkant.

Vergeet niet om de planken, lades en handvatten mee te nemen. Je zult waarschijnlijk merken dat er een hoop vuil en stof op deze plekken ligt, dus neem de tijd om alles grondig schoon te maken.

Lees ook: Duitse keukens voor Duitse prijzen in Nederland

Droog de kastjes af

Na het schoonmaken van de kastjes is het belangrijk om ze goed af te drogen. Je wilt voorkomen dat er vocht achterblijft, omdat dit leidt tot schimmel en beschadiging van het hout.

Gebruik een schone doek om de kastjes droog te maken en zorg ervoor dat er geen vocht meer achterblijft.

een open keukenkastje met servies en potjes
@paperandink_co

Reorganiseer

Als de kastjes volledig droog zijn, begin je met het terugzetten van alles wat je hebt weggehaald. Misschien wil je een beetje reorganiseren en de items opnieuw indelen met een kitchen-organiser. Als je dit doet, zorg er dan voor dat alles logisch is ingedeeld en gemakkelijk te vinden is. Dit helpt je om je keuken opgeruimd te houden en efficiënt te werken.

Lees ook: 7 essentiële must-haves voor de koffieliefhebber

Nu je keukenkastjes weer als nieuw zijn, is het belangrijk om ze schoon te houden. Probeer regelmatig schoon te maken en gooi dingen weg die je niet meer gebruikt. Zo houd je je kastjes schoon en georganiseerd, en ben je klaar voor de volgende keer dat je een opruimbeurt nodig hebt.

En dat is het! Het schoonmaken van je keukenkastjes kan een vervelende klus lijken, maar het is het zo gebeurt!


Uitgelichte afbeelding: paperandink_co Instagram

Deze blog bevat affiliate links

Reactie plaatsen