Keukenkastjes verven: vergeet deze cruciale stap niet! 
in DIY

Keukenkastjes verven: vergeet deze cruciale stap niet!

Als je het uiterlijk van je keuken wilt veranderen zonder duizenden euro's uit te geven, is je keukenkastjes verven een geweldige manier om dit te doen. Het is budgetvriendelijk, leuk en eenvoudig te doen! In deze blog lees je hoe je zelf je keukenkastjes verft.

Kun je keukenkastjes folie verwijderen en verven?

Ja, dit kan. Gebruik een hete föhn op de folie te verwijderen. Laat de folie niet los? Dan moet je eroverheen verven, maar de verf hecht misschien minder goed.

Kun je gelamineerde keukenkastjes verven?

Wanneer je keuken is voorzien van een gelamineerde afwerking, betekent dit dat er een melaminelaag is aangebracht op het MDF van de keuken. Het is mogelijk om verf aan te brengen over deze melaminelaag, maar het is van groot belang om deze laag zorgvuldig op te schuren.

Om over melamine te verven, volg je de volgende stappen: schuur de melaminelaag, neem het oppervlak af met water, breng een laag primer aan op de kastjes en breng minimaal 2 lagen verf aan met tussendoor voldoende droogtijd.

Is je keukenkastjes verven toegestaan in een huurwoning?

Of je je keukenkastjes mag verven in je huurwoning, hangt af van je huurcontract. Overleg altijd met je woningcorporatie of huurbaas als je dit wilt doen. Wat meestal wél is toegestaan, is je keuken wrappen.

Schoonmaken en schuren

Voordat je begint met schilderen, moet je ervoor zorgen dat de kastjes vrij zijn van vuil en stof. Maak ze grondig schoon met warm water en zeep. Vervolgens schuur je de kastjes om een goede hechting voor de verf te creëren.

Verwijder alle kastdeurtjes en de handgrepen, en schuur ze met schuurpapier tot het oppervlak mat wordt. Zorg ervoor dat je alle hoeken en gaten goed schuurt om de verf beter te laten hechten.

Primer aanbrengen

Nu de kastjes goed geschuurd zijn, is het tijd om een primer aan te brengen. Een primer helpt om de verf beter te laten hechten en zorgt voor een gelijkmatige afwerking.

Er zijn verschillende soorten primers beschikbaar voor keukenkastjes, afhankelijk van het type oppervlak dat je gaat schilderen. Hier is een kort lijstje van de meest voorkomende primers voor keukenkastjes:

  • Multiprimer: Geschikt voor alle oppervlakken, inclusief hout, metaal en kunststof.
  • Acrylprimer: Geschikt voor houten oppervlakken, vooral als ze onbehandeld zijn.
  • Shellac Primer: Geschikt voor oppervlakken met vlekken, zoals waterkringen en nicotineverkleuringen.
  • High-Build Primer: Geschikt voor oppervlakken met oneffenheden, zoals deuken en krassen.

Breng de primer gelijkmatig aan met een kwast of roller. Het is belangrijk om een gelijkmatige laag te krijgen zonder klontjes. Laat de primer drogen volgens de instructies op de verpakking.

Bekijk de before and after van @house.at42 hieronder met de keukenverf V33

Keukenkastjes verven

Nadat de primer droog is, is het tijd om de verf aan te brengen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten verf, zoals krijtverf, acrylverf of lakverf.

Breng de verf gelijkmatig aan met een kwast of roller. Het is belangrijk om een goede dekking te krijgen en eventuele strepen te vermijden. Laat de verf drogen volgens de instructies op de verpakking.

De puntjes op de i

Nadat de verf droog is, is het tijd om de afwerking aan te brengen. Dit helpt om de verf te beschermen tegen krassen en slijtage.

Je hebt de keuze uit verschillende soorten afwerking, zoals wax, vernis of lak. Breng de afwerking gelijkmatig aan met een kwast of roller. Laat de afwerking drogen volgens de instructies op de verpakking.

Lees ook: Binnenkijken bij de moderne villa van Romee Strijd

Laat alles goed drogen

Een cruciale stap bij je keukenkastjes verven is het laten drogen van de verf en afwerking tussen elke laag. Dit duurt soms enkele dagen, afhankelijk van het type verf dat je gebruikt.

Het is belangrijk om geduldig te zijn en de tijd te nemen om de kastjes goed te laten drogen voordat je ze weer gebruikt. Dit voorkomt dat de verf beschadigd raakt en zorgt voor een mooie afwerking.

En dat is het! Het verven van je keukenkastjes is een leuke en gemakkelijke manier om je keuken te upgraden. Het enige wat je nodig hebt, is wat tijd, geduld en verf. Nu alleen nog een mooi kleurtje kiezen!

Lees ook: 5 tips om een huis minimalistisch in te richten

Deze blog bevat affiliate links

Reactie plaatsen