Het kan: wonen en werken in het buitenland zonder werkvergunning!
in Tips

Het kan: wonen en werken in het buitenland zonder werkvergunning!

Behoefte aan een avontuur in een nieuw land? Dat kan! Wat denk je van een taalcursus in Spanje of een half jaartje in Italië? De wereld ligt voor je open.

Misschien denk je nu: hoe dan? Nou, het is simpel. Volgens de regels van de Europese Unie mag je wonen en werken in alle Europese landen, zonder werkvergunning.

Nu zijn er wel een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo moet je je bijvoorbeeld inschrijven bij de gemeente waar je verblijft. Maar geen zorgen, het is makkelijker dan je denkt. Hier lees je wat je moet weten over werken en wonen in het buitenland, waarna je al lekker kunt dagdromen over je nieuwe avontuur.

Waarom werken of wonen in het buitenland?

Er zijn tal van voordelen verbonden aan werken in het buitenland. Een daarvan is het verbeteren van je taalvaardigheden, waarbij je Engelse vaardigheden sowieso worden versterkt en je ook nog eens de taal van het betreffende land leert.

Werken in het buitenland biedt uitgebreide mogelijkheden voor loopbaangroei. Wie zou niet geïnteresseerd zijn om in een nieuwe omgeving te werken?

Bovendien heb je naast je werk voldoende tijd om je nieuwe, buitenlandse omgeving te verkennen en vriendschappen voor het leven op te bouwen.

Deze reislustige ervaring verbreedt je horizon en stelt je in staat een netwerk op te bouwen dat nuttig kan zijn voor je toekomstige loopbaan. Het is een geweldige aanvulling op je CV en maakt je aantrekkelijker voor toekomstige werkgevers. Het laat zien dat je zelfstandig bent en goed in staat bent om op eigen benen te staan!

Ook leuk: met deze tips creëer je de perfecte ochtendroutine

De opties voor wonen en werken

Wat kun je doen? Er zijn talloze opties! Doe bijvoorbeeld vakantiewerk voor een paar maanden, schrijf je in voor een taalcursus, kies voor een workation, ga aan de slag als digital nomad of werk voor een Nederlands bedrijf in het buitenland.

Heb je een kleine portemonnee? Kijk dan eens naar Workaway. Op deze website staan gastgezinnen die wel wat extra hulp kunnen gebruiken. In ruil voor vooraf afgesproken werkuren krijg jij kost en inwoning. Je schildert bijvoorbeeld het huis, past op kinderen of werkt in de (moes)tuin.

Europese landen waar je mag werken

Als Nederlander mag je werken in de meeste landen in de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. In deze landen gelden het recht van vrij verkeer. Dat betekent dat je in deze landen mag wonen, werken en studeren.

De landen die hieronder vallen zijn onder andere Frankrijk, Spanje, Portugal, Denemarken, Zweden, Griekenland en Italië. De volledige lijst vind je hier.

Werken in het Verenigd Koninkrijk (met uitzondering van Ierland) is niet meer mogelijk door Brexit.

Lees ook: Geëmigreerd naar Spanje. Het is hier fantastisch!

vakantiefoto griekenland mooi weer

Waar moet ik rekening mee houden als ik in het buitenland wil werken?

Als je in het buitenland wilt werken, zijn er een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Zo zorg je ervoor dat alles soepel verloopt.

Ten eerste moet je controleren of er een meldplicht of inschrijving vereist is voor buitenlandse werknemers in het land waar je wilt werken. Dit kan verschillen per land en kan van invloed zijn op je verblijfsstatus en belasting.

Daarnaast moet je zorgen dat je een geldige identiteitskaart of paspoort hebt om jezelf te identificeren en toegang te krijgen tot het land.

Als je van plan bent om als zelfstandige te werken, moet je ook zorgen voor een bewijs van zelfstandig ondernemerschap. Dit kan bijvoorbeeld een Kamer van Koophandel-inschrijving zijn of een bewijs van registratie als zzp’er.

Zorg dat deze zaken op orde zijn voordat je naar het buitenland gaat, zodat je goed voorbereid bent en geniet van een zorgeloze ervaring.

Ook handig: snel een huurwoning vinden? Profiteer van dé huurhack van 2024

Welke baantjes kun je in het buitenland doen?

Er zijn talloze banen die je in het buitenland kunt doen! Of je nu op zoek bent naar avontuur, nieuwe culturen wilt ontdekken, je taalvaardigheden wilt verbeteren, of gewoon een nieuwe uitdaging wilt, er zijn mogelijkheden voor iedereen.

Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Docent Engels: Engels is een wereldtaal en er is veel vraag naar Engelstalige leraren in het buitenland, zelfs in Europa.
  • Reisgids: Als je gepassioneerd bent over reizen en cultuur, dan is het werk van reisgids in het buitenland een geweldige optie. Je kunt mensen begeleiden bij het ontdekken van nieuwe plaatsen en ervoor zorgen dat ze een onvergetelijke ervaring hebben.
  • Vertaler / tolk: Als je vloeiend bent in een andere taal dan je moedertaal, dan kun je werken als vertaler of tolk. Je kunt werken voor bedrijven, overheidsinstellingen, non-profitorganisaties, enz.
  • Vrijwilligerswerk: Vrijwilligerswerk in het buitenland is een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten, je vaardigheden te verbeteren en een positieve impact te hebben op de wereld. Er zijn talloze mogelijkheden, van het werken met dieren tot het helpen van gemeenschappen in nood.
  • Horecawerk: Als je van sociale contacten houdt en graag werkt in de horeca, dan kun je in het buitenland werken als bijvoorbeeld barista of kok. Je kunt werken in hotels, restaurants, bars en cafés in het buitenland.
  • Au pair: Als je van kinderen houdt en een cultuur wilt ervaren door het dagelijks leven van een gezin in het buitenland te delen, dan is het werken als au pair een goede optie. Je zorgt voor kinderen terwijl je taal- en culturele ervaringen opdoet.
  • Digital nomad: Met de opkomst van digitale technologieën en het internet is het mogelijk om te werken vanuit elk deel van de wereld. Als je een baan hebt waarbij je kunt werken vanaf je laptop, kun je overal ter wereld werken als digitale nomade.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van banen die je in het buitenland doet. Er zijn nog veel meer mogelijkheden, afhankelijk van je interesses, vaardigheden en ervaring. Het belangrijkste is om te onderzoeken wat bij je past en te genieten van de ervaring van werken in het buitenland!

persoon zit uitzicht over zee

Dit is wat je nodig hebt om in het buitenland te werken

Als je van plan bent om in het buitenland te werken, is het belangrijk om te weten dat er vaak specifieke vereisten zijn om daar te mogen werken. In Europese landen heb je geen visum of werkvergunning nodig, maar het kan geen kwaad op dit dubbel te checken.

Daarnaast is het ook belangrijk om stil te staan bij mogelijke risico's, zoals werkloosheid. Het is verstandig om deze zaken goed te onderzoeken en eventueel een verzekering af te sluiten om jezelf te beschermen tegen deze risico’s. Vergeet ook niet om een reisverzekering af te sluiten, zodat je verzekerd bent als er iets mis gaat.

Om goed voorbereid te zijn op werken in het buitenland, is het ook raadzaam om informatie in te winnen bij de desbetreffende ambassade. Deze geven je vaak extra informatie over de regels en procedures die gelden voor werken in het land, zoals belastingaangelegenheden en werkvergunningen. Het is in ieder geval een goed idee om te weten waar de ambassade ligt, mocht er iets gebeuren.

O, en vergeet niet om een paar woorden te leren in de taal van het land waar je naartoe gaat - dat kan echt helpen als je daar eenmaal bent! Google Translate is er altijd nog…

En de belasting dan?

Ook niet onbelangrijk: waar betaal je belasting als je in het buitenland werkt?

Wanneer je als remote werker minder dan 183 dagen (ofwel een half jaar) per kalenderjaar in een ander land doorbrengt, val je onder de 183-dagenregeling en hoef je daar geen belasting af te dragen. Je betaalt daarom nog steeds belasting in Nederland.

In bepaalde vakantielanden is deze periode zelfs verlengd naar 12 maanden. Dit is bijzonder gunstig nieuws voor jou als remote werker. Indien je een reis plant naar één van deze verdragslanden, hoef je geen extra stappen te ondernemen.

Zorgverzekering 

Vergeet ook niet je zorgverzekering. Als je langer dan 3 maanden in het buitenland werkt, moet je vanaf de eerste dag van je verblijf je Nederlandse verzekering stopzetten. Vraag in je nieuwe werkland hoe je je kunt verzekeren voor zorg.

Als je minder dan 3 maanden in het buitenland werkt, kun je gewoon verzekerd blijven in Nederland.

Lees ook: je woning inrichten – dé complete interieurgids

vrouw in gele jurk loopt door smal straatje

Tips voor wonen en werken in buitenland 

Als je van plan bent om in het buitenland te gaan wonen en snel je weg wilt vinden, is het het beste proactief te zijn. Wachten tot iemand je helpt of een baan aanbiedt, is geen optie.

Wees ook realistisch en flexibel, want het leven kan onvoorspelbaar zijn. Het is belangrijk om doelen te hebben, maar ook om te weten dat deze doelen kunnen veranderen.

Door flexibel te zijn en je aan te passen aan nieuwe situaties, kun je beter omgaan met de veranderingen die op je pad komen. Het is ook belangrijk om realistisch te zijn over wat haalbaar is en wat niet. Zo voorkom je ook teleurstellingen.

Wees niet te streng voor jezelf, maar wees wél bereid om je aan te passen en te veranderen wanneer dat nodig is.

Tot slot: just do it! Een stap nemen om in het buitenland te werken lijkt misschien eng, maar je haalt er een hoop ervaring uit. Probeer het gewoon en kijk of het bij je past. You got this! 


Reactie plaatsen