Zó beïnvloed de kleur van je muren je humeur
in Tips

Zó beïnvloed de kleur van je muren je humeur

Keuzestress bij het kiezen van een nieuwe kleur voor je muren? Er is nog een factor om rekening mee te houden: het effect van de kleur om je humeur. 

Wat kleuren met je stemming doet

Stel je voor: je loopt een donkergroene kamer binnen en een rustgevend gevoel overspoelt je. Dit is de impact die een kleur maakt. Elke kleur wekt een eigen gevoel of stemming op. Donkergroen laat ons denken aan een bos, wat meteen een rustgevend gevoel oproept. 

Welk gevoel een kleur precies oproept, is handig om te weten bij het kiezen van een kleur voor je interieur. In een badkamer wil je een andere stemming creëren dan een thuiskantoor, toch? In de ene ruimte zoek je ontspanning, in de ander oppeppende energie. 

Hier lees je welk gevoel elke kleur oproept, waarna je ze slim inzet bij het ontwerpen van je interieur. Let’s go! 

Groen in je interieur

Groen doet ons denken aan de natuur. Denk maar aan diepe, groene wouden. Het is een natuurlijke en rustgevende kleur die ideaal is voor ruimtes waar je tot rust wilt komen. Zo is het een van de beste slaapkamer kleuren. Daarnaast heeft het een positief effect op stress, dus het is ook een goede kleur voor je thuiskantoor of werkplek! 

Kortom, groen:

 • Vermindert stress
 • Ontspant 

woonkamer met groene muren en moderne bank@casa_japandii

Roze in je interieur

Roze is een romantische kleur, dat spreekt voor zich. Het wekt een gevoel van liefde, vertrouwen en zachtheid op. Hierdoor is het een geweldige kleur voor je woonkamer, maar ook in een baby- of kinderkamer doet deze kleur het geweldig. Daarnaast werkt roze ook ontspannend, wat goed past in een badkamer. 

Kortom, roze:

 • Staat voor liefde en romantiek
 • Roept een vertrouwd gevoel op

Ook leuk: zo houd je thuis een selfcare avond


Blauw in je interieur 

Blauw doet ons denken aan de lucht en de oceaan. Net als groen is het hierdoor een natuurlijke, ontspannende kleur, wat het een perfecte keuze maakt voor je slaap- of woonkamer. De kalmerende eigenschappen van blauw helpen om stress te verminderen en een gevoel van sereniteit te creëren. Bovendien is blauw een veelzijdige kleur die goed samengaat met verschillende tinten.

Kortom, blauw:

 • Heeft een natuurlijke en ontspannende uitstraling
 • Helpt stress te verminderen en een gevoel van sereniteit te creëren
 • Past goed bij diverse interieurstijlen

Geel in je interieur 

Geel staat bekend om zijn levendige en energieke karakter. Het heeft de kracht om een zonnige sfeer in elke ruimte te brengen. Deze kleur verricht wonderen in ruimtes waar je inspiratie wilt opdoen of waar creativiteit hoog in het vaandel staat, zoals een thuiskantoor of een artistieke werkplek.

Geel straalt warmte uit en brengt een gevoel van vrolijkheid met zich mee. Het is ideaal voor kamers waar natuurlijk licht schaars is, omdat geel de illusie van helderheid creëert. Bovendien heeft deze kleur de eigenschap om een gevoel van openheid te bevorderen, waardoor het ook een goede keuze is voor sociale ruimtes zoals de woonkamer of eetkamer.

Kortom, geel:

 • Brengt het zonnetje in elke ruimte
 • Stimuleert energie en creativiteit
 • Ideaal voor ruimtes met weinig natuurlijk licht
 • Bevordert een gevoel van gezelligheid

geel in een slaapkamer@myinteriorfordays 

Wat rood met je stemming doet 

Een kleur die niet erg geliefd is, maar wel in de juiste omstandigheden een positief effect kan hebben, is rood. Rood geeft een gevoel van alertheid. Denk maar aan stoplichten en noodknoppen. Het verhoogt je hartslag en bloeddruk, wat het een slechte keuze maakt voor je slaapkamer. Wél vergroot het je energie en alertheid, dus het is een perfecte keuze voor je thuiswerkplek of sportruimte.

Kortom, rood: 

 • Verhoogt de hartslag en bloeddruk
 • Vergroot je energie en alertheid

Lees ook: wonen in een kleurrijk appartement


rode muren in een thuiskantoor@myinteriorfordays 

Wit in je interieur

Wit is fris. Het geeft je kamer een ruimtelijk gevoel, omdat het licht reflecteert. Daarbij komt dat wit voor compleetheid en openheid staat. Het brengt een gevoel van zuiverheid en eenvoud met zich mee, waardoor het een veelzijdige keuze is voor verschillende ruimtes in je huis. 

Lees ook: de mooiste beige muurverf op een rijtje

Wit is de perfecte achtergrondkleur waarmee je andere accentkleuren kunt combineren en zo de sfeer van de kamer bepaalt. Of je nu gaat voor een minimalistische uitstraling of een levendig kleurenpalet, witte verf vormt de ideale basis om mee te werken.

Kortom, wit:

 • Reflecteert licht en geeft een ruimtelijk gevoel
 • Staat voor compleetheid en openheid
 • Vormt een veelzijdige basis voor verschillende interieurstijlen

Wat zwart met je stemming doet 

Bij zwart denk je al snel aan negatieve emoties. Toch heeft deze donkere kleur veel positieve eigenschappen. Zo straalt zwart kracht en diepte uit. Ook is het een luxe kleur, die een gevoel van exclusiviteit en mystiek oproept. Een goede keuze bijvoorbeeld voor je hotel chic slaapkamer

Kortom, zwart:

 • Is krachtig en diep
 • Geeft een gevoel van mysterie en luxe

zwarte slaapkamerchique_interior

Kleuren combineren: zo maak je de beste keuzes

Het combineren van kleuren kan soms uitdagend zijn, maar gelukkig zijn er handige hulpmiddelen beschikbaar, zoals de kleurencirkel van Itten. Deze cirkel is opgebouwd uit de drie primaire kleuren (geel, rood en blauw), gevolgd door de drie secundaire (gemengde) kleuren, en tot slot de tertiaire kleuren (een mix van meer dan twee primaire kleuren).

Door gebruik te maken van deze cirkel, kun je gemakkelijk zien welke kleuren goed bij elkaar passen. Hoe dit werkt? Heel eenvoudig: kleuren die naast elkaar liggen of recht tegenover elkaar staan, vormen harmonieuze combinaties.

Bovendien zijn er diverse tools beschikbaar om de optimale basiskleur te kiezen. Interactieve apps maken gebruik van augmented reality, waardoor je een foto van je muur of kamer kunt nemen en direct kunt zien hoe een bepaalde kleur eruit zou zien. Daarnaast zijn er kleurtesters beschikbaar, waarbij je met een mini-roller de verf op je muur aanbrengt om te kunnen beoordelen hoe deze kleur uitpakt.Deze blog bevat affiliate links


Reactie plaatsen