Raamfolie zorgt voor meer privacy, of het nu in je badkamer, slaapkamer of halletje is. Hiermee zeg je vaarwel tegen nieuwsgierige blikken en felle zonnestralen. Zoek je een anti-inkijk raamfolie die er ook mooi uitziet? Wij hebben dé tip voor je: ribglas raamfolie!
De raamfolie hack
Robin (@homeofrobin) gebruikte deze raamfolie om het ruitje boven haar voordeur een make-over te geven. Deze raamfolie zorgt namelijk voor minder inkijk in je woning.
Met deze mooie raamfolie geef je je ruit een ribbelglas-effect. Heel stylish én goedkoper dan een hele ruit vervangen!
De raamfolie is statisch, wat betekent dat het aan je ruit bevestigt zonder plaklaag. Zo is het weer makkelijk te verwijderen als je bijvoorbeeld gaat verhuizen.
Ook is deze raamfolie zonwerend en isolerend, waardoor het de warmte buiten houdt in de zomer en de kou in de winter. Bovendien blokkeert deze ribglas raamfolie geen licht, dus je ruimte wordt er niet opeens een stuk donkerder van.
Julia Nekhai via Pinterest
Raamfolie zelf aanbrengen
Je kunt thuis zelf raamfolie aanbrengen. Hiervoor heb je het volgende nodig:
De benodigdheden
- Raamfolie met ribglas-effect
- Ontvetter, zoals Dasty of afwasmiddel
- Behangstrijker
- Stanley mesje
- Meetlint
- Schaar
- Water in sprayflacon
Tip: Deze raamfolie is alleen geschikt voor HR-glas en dubbelglas (HR, HR+ en HR++), dus niet voor HR+++ (triple glas). Door de speciale ademende coating van deze raamfolie kan er geen thermische breuk ontstaan. Let dus goed op als je met deze raamfolie (of elke andere raamfolie) aan de slag wilt, welk soort glas je in huis hebt.
Stap 1: Ontvetten
Voor een optimale hechting van de raamfolie moet je je het glas eerst grondig ontvetten. Dit doe je met een schoon doekje en wat Dasty. Je kunt ook een sopje maken met wat water en afwasmiddel. Maak de ruit na het ontvetten goed droog.
Stap 2: Opmeten & knippen
Meet je ruit op en knip hierna de raamfolie op maat. Knip de folie iets ruimer af dan je hebt gemeten.
Stap 4: Opplakken en randjes afsnijden
Nu plak je de raamfolie op. Maak de ruit nat met water (niet met ontvetter) en verwijder de achterkant van de folie. Strijk de folie glad met een behangstrijker of liniaal en snijd de randjes af.
Bekijk hier het resultaat van Robin!
Shop Robins interieur: Ronde spiegel: IKEA | Dressoir met ribglas: Fermliving | Beige muurverf op linkse muur: Clay van Painting the Past | Amber sprayflacon: Dille & Kamille
Meer inspiratie voor ribglas raamfolie
Er zijn zo veel manieren om deze ribglas raamfolie te gebruiken! Naast de ramen in je halletje, woonkamer, slaapkamer of badkamer, kun je deze folie ook gebruiken om deuren een make-over te geven.
Of wat dacht je van een dressoir met glazen deurtjes? De opties zijn eindeloos.
Budgettip: Industriële stalen deuren van hout
WhiteMad Magazine via Pinterest
Victoria Pletts via Pinterest
De Zion vitrinekast van WOOOD via @fonqnl
Andere soorten raamfolie
Raamfolie is een geweldige oplossing als het gaat om meer privacy in huis. Er zijn veel soorten raamfolie die er stuk voor stuk voor zorgen dat er minder inkijk in je huis is.
- Matglas raamfolie: Matglas is glas met een matte-effect. Met een matglas raamfolie (ook wel: melkglas raamfolie) kun je zo’n zelfde look in huis halen, maar dan voor minder geld. Matglas raamfolie zorgt voor een stuk minder inkijk en is een van de beste opties voor meer privacy in huis.
- Glas-in-lood raamfolie: Glas-in-lood zit in veel oude woningen. Met glas-in-lood raamfolie kun je dezelfde karakteristieke uitstraling in huis halen. Het is moment erg populair en je kunt er je ramen en deuren een klassieke look mee geven.
- Textiel raamfolie: Textielfolie is anti-inkijk raamfolie en decoratieve textielfolie in één. Zo blokkeert het zicht naar binnen. Overigens is deze raamfolie ook vaak zonwerend.
Lees ook: Update je Ikea Ivar kast met deze creatieve tips
Anti-inkijk raamfolie
Wat is de beste anti-inkijk raamfolie?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, werkt spiegelfolie niet 24/7 tegen inkijk. Spiegelfolie spiegelt aan de kant waar er het meeste licht is. Overdag kan niemand naar binnen kijken, terwijl jij vrij zicht hebt naar buiten.
Maar als je ’s avonds de lampen aanhebt, is het effect van de spiegelfolie verdwenen. Iedereen kan dan bij je naar binnenkijken. Dit geldt trouwens ook voor vitrage.
Wil je zeker zijn dat je raamfolie 100% anti-inkijk is? Kies dan voor melkglas raamfolie, zandstraalfolie of textielfolie. Deze drie soorten raamfolie geven het meeste privacy, zonder lichtinval te verliezen.
Je kunt je privacy nog verder verhogen met mooie (inbetween) gordijnen of jaloezieën. Zo weet zeker dat je woning beschermd is tegen nieuwsgierige blikken. Klik hier voor een hack om zelf waveplooi gordijnen te maken.
Uitgelichte afbeelding: Yuliasophie via Pinterest