Kleine studio inrichten: zo benut je de ruimte optimaal

Kleine studio inrichten: zo benut je de ruimte optimaal

Laten we eerlijk zijn: in een studio kom je altijd ruimte tekort. Geen zorgen, je hoeft niet in te leveren op je woondromen. Met deze tips haal je álles uit je studio.

Zet je prioriteiten op een rijtje

Bij een studio draait het allemaal om keuzes maken. Soms is er wel plek voor een grote hoekbank, maar dan moet je inleveren op andere meubels, zoals een grote eettafel.

Vraag je daarom af wat je belangrijk vindt in je woning. Wil je een fijn bureau en een grote tafel voor etentjes? Of zit je het liefst op de bank? Geef de ruimte aan je wensen en plan je studio inrichting hieromheen.

Maak een plattegrond voor je studio

Weet je ongeveer welke meubels er in je studio komen? Dan is het tijd om een plattegrond te maken. Zo kun je zien wat wél en niet past.

Ook plan je hiermee de verschillende "zones" in je studio, zoals het slaapgedeelte, de woonruimte en je werkplek.

Voor kleine ruimtes zoals een studio is het werken met een schaalmodel ideaal, omdat je meteen ziet wat er in je studio past. Dit én meer leer je allemaal in onze exclusieve interieurcursus, waarmee je zelf aan de slag kunt met de printable schaalmodellen en plattegronden.

interieurcursus de basis van interieur

Opties voor opbergruimte

In een studio moet je elk hoekje en gaatje benutten. Hiervoor heb je de volgende opties:

  • Verticale ruimte: Maak gebruik van hoge kasten, planken en rekken om spullen op te bergen zonder waardevolle vloerruimte in te nemen. Kies hiervoor het liefst een kast in een onopvallend kleurtje, zoals wit of beige, zodat de ruimte groter lijkt.
  • Onder het bed: Bewaar spullen in opbergboxen onder je bed om ruimte te besparen. Hier kun je veel spullen kwijt en je woonruimte lijkt in één klap een stuk opgeruimder.
  • Meubels met opslag: Kies voor meubels die ook opbergruimte bieden, zoals een bed met laden of een poef met opbergruimte.

Slimme meubels

Slimme meubels maken je leven in een studio makkelijk. Een logee in je studio is een puzzel, maar het is wel mogelijk. De simpele oplossing is een slaapbank.

Heb je weinig ruimte voor een tafel? Kies dan voor een uitklapbare tafel aan de muur. Denk ook aan meubels met ingebouwde opbergruimte, zoals een poef of bankje.

Zoek je een multifunctionele room divider waarmee je de kamer in tweeën deelt? Dan is een open rek of kast een goede optie. Zo heb je meteen extra opbergruimte.

Je kunt je slaapgedeelte ook afschermen met een kamerscherm of licht gordijn. Met deze Ikea hack maak je zelf een kamerscherm.

Ook leuk: Maak zelf een room divider van houten latten

kleine studio inrichten

@curatedinterior

Laat de ruimte groter lijken

Lichte, frisse kleuren laten je ruimte groter lijken, net als een lage lambrisering. Die kun je overigens zelf op de muur schilderen.

Ook spiegels geven de illusie van een grotere ruimte. Omdat ze veel licht vangen, wordt de kamer lichter.Bij een huurappartement vind je het misschien te veel werk, maar op maat gemaakte meubelen haal je het meeste uit je studio. Denk aan een inbouwkast rondom je tv of een tafel die precies in dat ene hoekje past.Kies het liefst een bank op pootjes, want dit laat de ruimte groter lijken.

Voeg een persoonlijke touch toe 

Met een persoonlijke touch maak je van je studio echt je eigen plekje. Zo creëer je een gezellige en uitnodigende sfeer. Maak bijvoorbeeld zelf textured wall art en bespaar op kosten. Of maak een gallery wall met je eigen foto's.

Maar er zijn nog meer opties; wat dacht je van een plant, zodat je niet alleen een groene touch toevoegt, maar ook de luchtkwaliteit verbetert?

Kies decoratieve accessoires die je persoonlijk aanspreken, zoals unieke vazen, souvenirs van reizen, of erfstukken met sentimentele waarde. Door deze persoonlijke elementen toe te voegen, maak je van je studio een reflectie van wie je bent en creëer je een ruimte waar je je echt thuis voelt.

Reactie plaatsen