Japandi, soms wabi-sabi of Japans minimalisme genoemd, is een mix tussen de traditionele Japanse esthetiek en Scandinavische inrichting. Het woord is een mix van Japans en Scandinavisch. Japans + Scandi = Japandi
Wat is de Japandi-stijl?
Hoewel Scandinavië en Japan zo'n verschillende culturen zijn, delen ze dezelfde kernprincipes voor design: een waardering voor functionaliteit, eenvoud en de natuur.
Als je een Japandi-huis binnenloopt, wordt je meteen overspoeld door een rustgevende sfeer. De organische vormen, neutrale kleuren en zachte verlichting spelen hier allemaal een rol in.
Hoe boots je dit rustgevende gevoel na in je eigen interieur? Nou, dat lees je hier!
@shevchenkon135
1. Less is more
Hét kenmerk van een Japandi interieur is minimalisme. Ruim daarom goed op, declutter en geef oude spullen weg. Zorg voor een ruimte die rust uitstraalt. Creëer je een blank canvas, want dit helpt je bij stap 2.
2. Stel alles met zorg samen
De beste Japanse en Scandinavische interieurs stralen eenvoud uit. Elk item in een Japans interieur is zonder franje en zonder overdreven versieringen.
Maar een interieur zonder poespas betekent niet dat je in een volledig leeg huis moet wonen: het betekent alleen dat alles zorgvuldig moet worden uitgekozen en gecureerd.
Japandi viert het concept van danshari - het komt erop neer dat je je ontdoet van alle spullen die negatieve gevoelens oproepen of die je belasten, en alleen die spullen bewaart waar je echt van houdt.
Het aantal kunstwerken in een Japandi-huis zou tot een minimum beperkt moeten worden; dus wat normaal een gallery wall van verschillende schilderijen zou kunnen zijn, breng je terug tot slechts één of twee exemplaren van je favoriete kunst.
Kies voor kwaliteit boven kwantiteit voor elk item dat je huis binnenkomt, en je bent goed op weg om een succesvol japandi interieur te creëren.
3. Kies een warm witte basiskleur
Zowel in Scandinavische als Japanse interieurs worden vaak witte muren gebruikt. Hierbij is het belangrijk om voor een warm wit te gaan. Als je moeite hebt om een kleur te kiezen voor je Japanse kamer, kun je het beste een warme witte kleur als basis kiezen en vervolgens meer contrast en variatie toevoegen aan het palet door middel van meubels en accessoires.
Warm wit vult ook houttinten mooi aan. Probeer weg te blijven van koele witte verfkleuren omdat ze soms te strak kunnen overkomen.
Als wit niet je ding is, kun je ook kiezen voor andere natuurlijke tinten. Denk aan donkerbruin, terra en beige. Als je een donkere muur gebruikt, vergeet dan niet de ruimte op te vrolijken met lichtere items.
Ook handig: De mooiste beige muurverf op een rijtje
Farmers Milk van Flexa thuis bij @zinaterazina
4. Gebruik een warm, neutraal palet
Het Japandi kleurenpalet is in wezen een mix tussen het heldere en ietwat koele Scandinavische palet, en het traditionele Japanse palet met zijn aardetinten.
Om een uitnodigende Japanse kamer te krijgen, combineer je warme witte muren met aardse en verwarmende tinten zoals beige, terracotta, crème, chocoladebruin en houtskool.
Aangezien Japandi draait om minimalisme, is een simpel palet essentieel. Hou het bij maximaal 3 of 4 kleuren in één interieur.
Als je vooral de Scandinavische kant wilt benadrukken, meng dan meer wit met pastels zoals zachtgroen, lichtblauw en zachtroze.
Lees ook: Oeps... deze interieurfouten wil je niet maken!
5. Gebruik organische en natuurlijke materialen
Om de minimalistische en toch gezellige sfeer van de Japandi-stijl te bereiken, is het gebruik van natuurlijke materialen essentieel. Denk aan hout, keramiek, bamboe, rotan, sisal, jute, katoen en linnen.
Combineer bijvoorbeeld een asymmetrische, keramieken vaas en een papieren lamp met handgemaakte Scandinavische meubels.
Houten tafels, sisal tapijten, terracotta potten, wol, ruw hout, linnen en hennep zijn allemaal geweldige materialen om te integreren in je Japandi interieur.
Bamboe, papier maché en rotan zijn andere populaire natuurlijke materialen die ook perfect integreren in een Japandi-ruimte.
6. Haal buiten naar binnen
Natuur staat centraal in zowel de Scandinavische als de Japanse cultuur. In Japan is het principe van de natuur zelfs een drijvende kracht achter het ontwerp van veel Japanse huizen. Dit komt voort uit de religieuze Shinto- en Boeddhistische overtuigingen, die beide belang hechten aan het vereren van de natuur.
Dit betekent idealiter: een gemakkelijke verbinding met de buitenruimte. Als je een buitenruimte hebt! Want natuurlijk hebben niet alle huizen de luxe van een ruime tuin. Als je in een huis woont zonder buitenruimte, kun je ervoor kiezen om in plaats daarvan kamerplanten te integreren.
Een paar planten, zoals een bonsai of een bamboeplant, is voldoende. In Japanse interieurs is het niet gebruikelijk om te overdrijven met kamerplanten. Een andere manier om natuurlijke elementen te integreren, is door dunne takken of droogbloemen in een vaas te plaatsen.
Lees ook: Iedereen wil deze replica Vertigo lamp
@casa_japandii