Zo creëer je een Japandi interieur

Japandi, soms ook Scandinavisch, of gewoon Japans minimalisme genoemd, is een mix tussen de traditionele Japanse esthetiek en Scandinavische inrichting. Het woord is een mix van Japans en Scandinavisch. Japans + Scandi = Japandi

Hoewel Scandinavië en Japan zo’n verschillende culturen zijn, delen ze dezelfde kernprincipes voor design: een waardering voor functionaliteit en eenvoud, en een diep respect voor de natuur. Als je een Japandi-huis binnenloopt, wordt je onmiddellijk begroet door de rustgevende sfeer die wordt teweeggebracht door de strakke lijnen, neutrale kleuren, zachte verlichting en een algemeen gevoel van ruimtelijkheid. Maar hoe boots je dat gevoel na? Nou, dat lees je hieronder!

Japandi interieur
@shevchenkon135

1. Less is more

Hét kenmerk van een Japandi interieur is minimalisme. Ruim daarom goed op, declutter en geef
oude spullen weg. Zorg voor een ruimte die rust uitstraalt. Zo creëer je een blank canvas, wat je
kan helpen bij stap 2.

2. Stel alles met zorg samen

De beste Japanse en Scandinavische interieurs stralen eenvoud uit. Elk item in een Japans interieur is zonder franje en zonder overdreven versieringen.
Maar een interieur zonder poespas betekent niet dat je in een volledig leeg huis moet wonen: het betekent alleen dat alles zorgvuldig moet worden uitgekozen en gecureerd. Japandi viert het concept van danshari – het komt erop neer dat je je ontdoet van alle spullen die
negatieve gevoelens oproepen of die je belasten, en alleen die spullen bewaart waar je echt van
houdt. Het aantal kunstwerken in een Japandi-huis zou tot een minimum beperkt moeten worden; dus wat normaal een galeriemuur van verschillende schilderijen zou kunnen zijn, breng je terug tot slechts één of twee exemplaren van je favoriete kunst. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit voor elk item dat je huis binnenkomt, en je bent goed op weg om een succesvol japandi interieur te creëren.

3. Kies een warm witte basiskleur

Zowel in Scandinavische als Japanse interieurs worden vaak witte muren gebruikt. Hierbij is het belangrijk om voor een warm wit te gaan. Als je moeite hebt om een kleur te kiezen voor je Japanse kamer, kun je het beste een warme witte kleur als basis kiezen en vervolgens meer contrast en variatie toevoegen aan het palet door middel van meubels en accessoires. Warm wit vult ook houttinten mooi aan. Probeer weg te blijven van koele witte verfkleuren omdat ze soms te strak en klinisch kunnen overkomen. Als wit niet je ding is, dan kunnen diepe, gedempte natuurlijke tinten ook goed werken op de muren in Japandi woonkamers en interieurs. Als u een donkere muur gebruikt, vergeet dan niet de ruimte op te vrolijken met andere items.

Lees ook: oeps… deze interieurfouten wil je niet maken

Japandi keuken
@tthese.beautiful_thingss

4. Gebruik een warm, neutraal palet

Het Japandi kleurenpalet is in wezen een mix tussen het heldere en ietwat koele Scandinavische
palet, en het traditionele Japanse palet met zijn donkerdere, rijke aardetinten.
Om een uitnodigende Japanse kamer te krijgen, combineer je warme witte muren met aardse en
verwarmende tinten zoals beige, terracotta, crème, chocoladebruin en houtskool. Gebruik zwart
als accentkleur voor decoratie. Aangezien Japandi draait om minimalisme, is een simpel palet essentieel. Hou het bij maximaal 3 of 4 kleuren in één interieur. Als je vooral de Scandinavische kant wilt benadrukken, meng dan meer wit met pastels zoals zachtgroen, lichtblauw en zachtroze.

5. Gebruik organische en natuurlijke materialen

Om de minimalistische en toch gezellige sfeer van de Japanse stijl te bereiken, is het gebruik van
natuurlijke materialen essentieel. Denk aan hout, keramiek, bamboe, rotan, sisal, jute, katoen en
linnen. Combineer bijvoorbeeld een asymmetrische, keramieken vaas en een papieren lamp met handgemaakte Scandinavische meubels.
Houten krukjes, sisal tapijten, terracotta potten, wol, ruw hout, linnen en hennep zijn allemaal geweldige materialen om te integreren in je Japandi interieur.
Bamboe, papier en rotan zijn andere populaire natuurlijke materialen die ook perfect integreren in een Japandi-ruimte.

6. Vervaag de grens tussen binnen en buiten

Natuur is een centraal element in zowel de Scandinavische als de Japanse cultuur. In Japan is het principe van de natuur zelfs een drijvende kracht achter het ontwerp van veel Japanse huizen. Dit komt voort uit de religieuze Shinto- en Boeddhistische overtuigingen, die beide belang hechten aan het vereren van de natuur. Dit betekent idealiter: een gemakkelijke verbinding met de buitenruimte. Als je een buitenruimte hebt! Want natuurlijk hebben niet alle huizen de luxe van een ruime tuin.
Als je in een huis woont zonder buitenruimte, kun je ervoor kiezen om in plaats daarvan kamerplanten te integreren. Een paar planten, zoals een bonsai of een bamboeplant, is voldoende. In Japanse interieurs is het niet gebruikelijk om te overdrijven met kamerplanten. Een andere manier om natuurlijke elementen te integreren is het plaatsen van een of twee dunne takken in een vaas.

Lees ook: Iedereen wilt deze Vertigo lamp

7. Multifunctionaliteit en flexibiliteit

Het is algemeen bekend dat zowel de Scandinaviërs als Japanners houden van functionele voorwerpen in hun woning. Maar een vaak over het hoofd gezien kenmerk van Japans design is
flexibiliteit. Je hoeft maar te denken aan Japanse bedden die worden opgevouwen en opgeborgen wanneer ze niet worden gebruikt, draagbare schermen van rijstpapier die naar behoefte worden verplaatst om ruimtes in huis af te bakenen.

Een Japandi interieur brengt serene rust in je huis. Belangrijke kenmerken van deze stijl zijn
minimalisme, natuurlijke materialen, natuur in huis en multifunctionaliteit. Hopelijk heeft deze gids
je genoeg inspiratie gegeven voor het ultieme Japandi interieur.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Interiorvibes
Logo